Cine va pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina?

Cine va pune capă războiului dintre Rusia și Ucraina? Un secret diplomatic ar putea fi șansa pentru a se ajunge la un compromis.

După două săptămâni de război, ar trebui să fie foarte clar că președintele rus Vladimir Putin nu se va opri până nu-și atinge majoritatea, dacă nu toate, obiectivele sale de război. Bombardarea neîncetată a țintelor civile în orașele mari și mai mici ale Ucrainei este o reluare a distrugerii de către Rusia a capitalei cecene Grozny în cel de-al doilea război cecen din 1999-2000. În acea operațiune, rușii au folosit arme termobarice, bombe cu dispersie și alte arme menite să terorizeze și să decimeze opoziția cecenă. Putin era prim-ministrul Rusiei la acea vreme și el a fost cel care a supravegheat războiul din Cecenia. Dacă au mai rămas îndoieli cu privire la intențiile actuale ale lui Putin, bombardarea unei maternități din Mariupol ar trebui să înlăture aceste îndoieli odată pentru totdeauna. Se va lupta cu Ucraina așa cum a luptat cu cecenii.

În același timp, ar trebui să fie clar că Statele Unite și aliații săi din NATO nu își vor angaja armatele pentru a se confrunta direct cu Rusia, indiferent de orice ultraj pe care Moscova îl comite. Washingtonul și aliații săi se tem că o confruntare directă i-ar oferi lui Putin un pretext pentru lansarea unui atac nuclear tactic asupra NATO, în conformitate cu doctrina militară rusă – și anterior sovietică – de lungă durată.

Casa Albă a avertizat NATO că Rusia ar putea folosi arme chimice împotriva ucrainenilor. Este puțin probabil ca administrația Biden să facă altceva decât să continue să pună o presiune economică asupra Rusiei și să furnizeze ucrainenilor arme defensive.

Ucrainenii ar putea rezista încă câteva săptămâni, poate luni; între timp, orașele lor vor fi bombardate complet. La rândul său, Putin este la fel de conștient că Rusia nu are mijloacele necesare pentru a reconstrui Ucraina la cum o distruge. El știe că bombardarea orașelor nu va rezolva provocările cu care se va confrunta dacă va aduce Ucraina în genunchi.

Cine va pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina?

Soluția: Washingtonul trebuie să-i ofere un stimulent diplomatic creativ care ar putea opri invazia criminală a lui Putin. Occidentul trebuie să fie de acord cu un tratat pe linia Tratatului de stat austriac din 1955, care ar garanta o Ucraina neutră. Este o certitudine deja că unii membri NATO s-ar opune intrării Ucrainei în Alianță, pentru că acest lucru ar însemna sprijinul unanim al tuturor celor 30 de membri NATO; prin urmare, nu există nicio probabilitate ca Ucraina să adere la NATO în viitorul apropiat. O Ucraina neutră i-ar oferi lui Putin o „rampă de ieșire' majoră.

De asemenea, Occidentul ar putea fi de acord că provinciilor separatiste Donețk și Luhansk ar trebui să li se acorde o autoguvernare comparabilă cu cea a guvernului regional kurd din nordul Irakului care are propria sa administrație, propriul steag, propria sa armată, propria limbă oficială și propriile relații cu lumea externă. În schimb, Putin ar retrage recunoașterea acestor provincii ca state independente și se va retrage din restul Ucrainei. Crimeea ar fi subiectul unei negocieri separate, având în vedere relația sa istorică cu Rusia, dar statutul său formal în interiorul Ucrainei.

Uniunea Europeană (UE) ar putea oferi Ucrainei aceeași relație pe care o are cu alte state din afara UE, cum ar fi Norvegia, în cadrul Spațiului Economic European (SEE), un aranjament care permite libera circulație a capitalurilor, a serviciilor și a persoanelor.

În cele din urmă, Occidentul ar fi de acord să ridice sancțiunile pe care le-a impus ca răspuns la invazia rusă.

Ucraina ar beneficia, în primul rând, de încetarea distrugerii teritoriului său de către Rusia și de masacrul poporului său. Ar putea prospera ca stat neutru, menținând în același timp legături strânse cu Occidentul, la fel cum a făcut Austria din 1955. Și-ar păstra integritatea teritorială, statutul Crimeei urmând să fie determinat ulterior. Cu toate acestea, ar putea avea legături strânse cu Rusia și s-ar transfoerma într-un canal economic între Rusia și Occident.

Foto: 123rf

Citest și:

Vladimir Putin, la un pas de o lovitură de stat

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri