Rizotto
4 portii
Timp de pregatire: 5 minute
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
- 1,2l concentrat de pui
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa potrivita, tocata marunt
- 150ml vin alb sec
- 400g orez (pentru rizoto)
- 3 linguri smantana
- 3 linguri parmezan, ras
Mod de preparare:
1. Pentru reusita acestui preparat este necesar concentrat fierbinte, asa ca tineti-l la foc mic, alaturi de vasul cu orez. Incingeti uleiul intr-un vas mare si caliti ceapa timp de 5 minute. Adaugati orezul si amestecati foarte bine. Caliti timp de 2-3 minute. Adaugati vinul, amestecati de cateva ori si fierbeti timp de 1-2 minute, pana ce vinul se absoarbe.
2. Tinand vasul pe foc potrivit, adaugati 1 polonic de concentrat de pui, amestecand continuu pana cand se absoarbe. Continuati sa adaugati concentrat, cate un polonic o data, amestecand si lasand sa se absoarba complet. Aceasta va dura aprox. 20 minute.
Pe masura ce orezul fierbe, compozitia se ingroasa si veti observa ca lingura lasa urma. Rizoto este gata atunci cand capata o consistenta „catifelata”, dar bobul nu este sfaramat.
3. Luati vasul de pe foc si incorporati smantana si parmezanul. Lasati sa stea 2 minute, apoi serviti in farfurii preincalzite.
Regula de baza este ca un rizoto bun nu se gateste niciodata in graba. Rizoto se prepara chiar inainte de a fi servit si trebuie amestecat continuu, asa ca inarmeaza-te cu rabdare!
Pofta buna!