Riscul la care se expun femeile însărcinate care iau paracetamol

În timpul sarcinii, femeile iau paracetamol dintr-o multitudine de motive. Dar experții au dezvăluit acum că administrarea analgezicelor ar putea avea repercusiuni asupra bebelușului.

Medicii din SUA au declarat că a fost sesizate probleme cu somnul în special la copiii în vârstă de trei ani. Scriind în PLOS One, experții au spus că bebelușii care au fost expuși la paracetamol în uter au fost mai predispuși la probleme de somn și de atenție.

Acetaminofenul este termenul medical pentru paracetamol. Experții au folosit date din studiul First Baby Study (FBS), care a analizat femeile din Pennsylvania, SUA. Femeile au fost intervievate pe tot parcursul sarcinii pentru a determina pentru ce și când au folosit medicamentele.

Datele arată că principalele motive pentru care s-a luat paracetamol au fost febra, infecția, durerile musculare și durerile de cap. Este important de reținut că și în România medicii afirmă că paracetamolul poate fi luat în siguranță în timpul sarcinii și alăptării, în dozele recomandate.

Dar experții americani au spus: “Clinicienii ar trebui să cântărească cu atenție aspectele pozitive și negative legate de recomandarea sau prescrierea paracetamolului pentru utilizare în timpul sarcinii”.

Aceștia au adăugat că s-a demonstrat că utilizarea medicamentelor perturbă dezvoltarea celulară, ceea ce ar duce la afectarea placentei și la alterarea dezvoltării fătului.

Cu toate acestea, studiul nu a monitorizat utilizarea pastilelor în timpul ultimelor săptămâni de sarcină – ceea ce, potrivit experților, reprezintă o limitare a studiului lor.

Experții au avertizat că studiul nu înseamnă că paracetamolul în sarcină provoacă modificări la copii.

Potrivit The Sun, prof. James Dear, profesor de farmacologie clinică, Institutul de Cercetare Medicală Queen’s, Universitatea din Edinburgh, a declarat: “Un punct slab cheie, pe care autorii îl recunosc, este că nu cunosc doza sau durata utilizării paracetamolului. Dacă paracetamolul provoacă probleme de atenție și de somn la urmași, atunci ar trebui să existe o relație doză-răspuns. Această lucrare nu a putut testa acest lucru'.

Medici din întreaga lume susțin, totuși, că paracetamolul este analgezicul de încredere în sarcină, însă ca în cazul oricărui alt medicament, acesta trebuie luat doar în cazuri de maximă urgență, în cea mai mică doză pe o perioadă cât mai scurtă de timp.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate