Revelion în siguranță! Sfaturi importante date de epidemiologi

Câteva ore ne despart de petrecerea de Revelion. Doar două luni din anul 2020 ne-am putut bucura de un stil de viață normal. Nimeni nu ar fi crezut că acel „normal' dinaintea „furtunii' ne va schimba radical întregul ritm. Primul caz de infectare cu noul coronavirus s-a declarat pe 26 februarie și de atunci potopul.

Panica a cuprins întreaga lume, iar veștile rele au continuat să apară de la zi la zi. Starea de urgență ne-a băgat pe toți în casă, ne-a răscolit mințile și simțirile. Anxietatea s-a instalat și ea, iar nesiguranța a pătruns adânc în fiecare familie odată cu tăierea salariilor, scăderea dramatică a numărului de locuri de muncă, dar mai ales teama de îmbolnăvire.

Deși au existat mulți conspiraționiști și contestatari ai măsurilor luate de autorități, medicii din linia întâi și specialiștii au continuat să facă apeluri disperate la oameni să respecte regulile de protecție. Acest lucru îl fac și azi, în ultima zi din acest an haotic, urât și dificil.

Apariția vaccinului ne dă o speranță că putem vedea acea luminița de la capătul tunelului, acea nouă șansă către normalitate. Însă, până atunci, epidemiologii ne recomandă ca seara de Revelion să fie sărbătorită liniștit și în siguranță.

Centru pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a oferit câteva recomandări pentru noaptea dintre ani. Mai mult de atât, ei au pus accentul pe faptul că cel mai sigur mod de a petrece Revelionul e acasă, cu familia.

„Călătoriile și întâlnirile cu persoane care nu locuiesc cu tine cresc șansele răspândirii coronavirusului', atrag atenția specialiștii epidemiologi. Puteți evita riscurile și puteți avea o petrecere reușită dacă țineți cont de câteva sfaturi.

Înainte de a petrece Revelionul în afara familiei, este imperios necesar să faci o mică analiză a celor mai importante aspecte care pot preveni infectarea cu noul coronavirus. În primul rând, trebuie să identifici dacă tu sau persoanele din grup fac parte din acea categorie vulnerabilă, care riscă afecțiuni grave în caz de infectare. De asemenea, dacă în ultimele 14 zile nu ai stat izolat și bănuiești că te-ai expus mai mult decât a fost cazul, atunci te mai gândești o dată dacă să petreci în grup sau nu.

Mai mult de atât, o atenție deosebită trebuie să o acorzi și zonei în care vrei să mergi, dacă este sigură sau au fost impuse restricții suplimentare. În cazul în care, gazda petrecerii se află la o distanță ce necesită deplasarea cu mașina, trenul sau microbuzul, atenție mare pe drum. Evită popasurile, aprovizionează-te cu mâncare și băutură pentru a reduce cât mai mult contactul cu alte persoane. Masca, dezinfectantul pentru mâini vor fi armele cele mai importante și în aceaste ultime ore din 2020.

Ce ar trebui să știi facă tu ești gazda de Revelion?

Ideal ar fi ca numărul de invitați să fie limitat. În plină iarnă, posibilitatea unei petreceri în aer liber este redusă, cu toate acestea, este recomandată. În caz contrar, locul unde se vor primi invitații va trebui să aibă în permanență ferestrele deschise ori să fie aerisit extrem de des, iar suprafețele dezinfectate în permanență.

Potrivit click.ro, Specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă ca toată lumea să poarte mască de Anul Nou, atât la exterior, cât și la interior. Pentru a păstra distanța, este necesar ca muzica să fie dată încet, astfel oamenii nu vor fi nevoiți să se apropie prea mult.

Recomandările pot părea extreme, însă fiecare dintre noi trebuie să își asume responsabilitatea de a se proteja pe el însuși, dar și pe cei din jur. Așa cum unii dintre noi, am petrecut Crăciunul alături de familia restrânsă, așa se poate face și de Revelion. Petrecerea dintre ani poate fi acasă, în confortul propriu, dar mai ales în siguranță.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse