Recompensa si pedeapsa – cat oferim copiilor din fiecare?

Recompensele si penalizarile fac parte din educatia copilului, pentru ca il invata ce este bine si ce este rau si il ajuta sa descopere cum trebuie sa se poarte in anumite situatii. Un copil care este lau­dat de multe ori fara motiv sau certat fara sa fi incalcat vreo regula stabilita nu va avea repere in viata.

Cum reusim noi, parintii, sa ne ajutam copilul sa creasca si sa se dezvolte frumos, incurajandu-l, dar in acelasi timp invatandu-l sa respecte anumite reguli? Care este limita dintre rasfat si dorinta de a-l ajuta sa aiba incredere in sine? Cat de mari ar trebui sa fie recompensele si cat de sever ar trebui sa-l pedepsim atunci cand a gresit?

Cum ne recompensam copilul? De cele mai multe ori, parintii aleg sa motiveze si sa recompenseze copiii in functie de ce cred ei ca le-ar placea celor mici.

Poti gasi usor diferite tipuri de recompense daca iti intrebi copilul ce si-ar dori sau daca te gandesti care sunt activitatile pe care le prefera in timpul liber, dar nu uita sa iei in calcul si ce nu ii place! Altfel, s-ar putea sa-i oferi o minge de fotbal in timp ce lui ii place sa deseneze.

Felul in care copilul ii va recompensa pe cei din jurul lui te va ajuta sa-l intelegi mai bine. In momentul in care el va decide ca o anumita fapta trebuie premiata, vei afla pentru ce tipuri de ac­tiuni crede ca se acorda recompensele.

Nu ezita sa-i ceri parerea in diferite chestiuni care tin de familie, se va simti foarte important atunci cand va vedea ca oamenii maturi tin cont de ceea ce crede el. Copiii se simt recompensati atunci cand sunt laudati de cei dragi, mai ales daca acest lucru se intampla in public.

Increderea unui copil in fortele proprii depinde foarte mult de cum se poarta cei din jur cu el. De departe, cele mai importante recompense pe care i le poti da copilului sunt afectiunea si timpul petrecut impreuna. In momentul in care te simte aproape, orice alta recompensa (chiar si o diploma inramata, prin care recunosti ca este cel mai bun) va fi de nepretuit.

Ofera-i cadouri care sa-l ajute sa creasca frumos, care sa-i dezvolte abilitati sau sa-l ajute sa se apropie de un anumit domeniu. Cariocile, acuarelele, plastilina sau o vioara sunt cadouri cu ajutorul carora copilul va putea fi un mic artist si va putea recrea lumea. Invata-l, insa, sa aprecieze ca tu ai facut un efort pentru a-i oferi toate aceste lucruri.

Poti folosi si recompense materiale, cum ar fi jocuri pe calculator, obiecte pe care si le doreste sau chiar excursii la munte, insa nu de fiecare data. Trebuie sa aprecieze ceea ce primeste si sa se bucure de cadouri, indiferent de valoarea acestora.

Cum tinem legatura cu scoala?
Este foarte important sa stii ce recompense si sanctiuni se folosesc la scoala la care invata copilul tau. Discuta cu invatatorul sau cu dirigintele clasei despre cum este apreciat, incurajat sau pedepsit copilul la scoala. Nu uita ca ziua se imparte intre scoala si casa si ca intre regulile de la scoala si cele din familie trebuie sa existe un echilibru.

Exista posibilitatea ca pentru acelasi lucru, in familie sa fie pedepsit, iar la scoala doar sa i se atraga atentia si invers. Daca copilul este invatat sa fie laudat pentru reusitele lui, iar la scoala nu se intampla acest lucru, se va simti demotivat.

Nu ezita sa discuti cu invatatorul sau cu profesorul problemele legate de copilul tau si sa gasiti impreuna solutii. Ii poti sugera acestuia ca atunci cand copilul rezolva corect exercitiile la matematica, face o compunere frumoasa sau isi ajuta un coleg, sa-l lase sa desfasoare la scoala activitati care ii fac placere (de exemplu, sa ingrijeasca plantele din clasa, sa fie arbitru in jocurile dintre colegi, sa fie liderul unui grup de joaca sau sa poata alege un anumit tip de tema pentru acasa). Felul in care dascalii reusesc sa recompenseze copiii influenteaza comportamentul acestora si ii ajuta sa-si formeze propriile sisteme de valori.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie