Rahitismul – inca o problema a zilelor noastre

Notiuni elementare despre rahitism
Boala, fiind raspandita in Anglia, a fost descrisa pentru prima data la 1650 de catre Glisson, iar Ambrois Pare, in urma cu 300 de ani, a denumit-o “morbus anglicus”.

Boala apare intre lunile a treia si a sasea de viata, si spre sfarsitul primului an de viata poate avea modificari semnificative (rahitism florid), daca nu a fost tratata la timp.

Cauze:

 • administrarea incompleta sau incompleta a profilaxiei cu vitamina D
 • renuntarea la administrarea vitamine D
 • insuficienta insorire
 • grad crescut de poluare
 • regimuri alimentare dezechilibrate
 • variatii individuale ale cresterii la care nu s-au adaptat dozele de vitamina D
 • mentinerea dozelor profilactice in conditiile aparitiei primelor semne de rahitism

Exista forme de rahitism idiopatice, Pseudorahitismul comul Prade, cu hipocalcemie, si rahitismul hipofosfatemic familial.

De asemenea, exista si forme de rahitism vitaminorezistente, din Insuficienta renala cronica, atrezia de cai biliare, din tratamente cu corticosteroizi sau fenobarbital, fenitoina asociate, din acidozele tubulare distale.

Tabloul clinic

 • asimetrii craniene, aplatizari occipitale, intarziere in inchiderea fontanelelor, intarzierea aparitiei dentitiei, schimbarea ordinii de aparitie a dintilor
 • largirea bazei toracelui, santul “Harisson”- sant de depresiune submamara, tumefactii ale articulatiilor condro-sternale
 • tumefierea extremitatilor distale ale radiusului – “bratari rahitice”,
 • incurbarea membelor inferioare (genu varum, genu valgum),
 • micsorarea diametrelor bazinului,
 • hiperlexitate ligamentara,
 • hipotoni musculara cu intarzierea in instalarea achizitiilor motorii ale sugarului,
 • atitudine cifotica,
 • distensie abdominala cu hernie ombilicala

La prematuri – hipotonie musculara, hiperexcitabilitate neuro-musculara, laringospasm, convulsii, foarte rar manifestari osoase.
Profilaxia rahitismului se face prin administrarea vitaminei D (Vigantol oil – produsul cel mai recomandat in reteaua medicala primara).

Antenatal – in ultimul trimestru de sarcina incepe profilaxia rahitimului, mama trebuie sa ia vitamina D 500 U.I./zi, in anotimpul insorit si 1000 U.I./zi in anotimpul rece si 1200 mg/zi Ca, administrare orala, zilnica pana la nastere, la recomandarea medicului de familie si obstetricianului, sub urmarire.

Postnatal, incepand din a 8 a zi sau a 14 a zi de la nastere, a doua picaturi de Vigantol oil, per os, zilnic fara intrerupere, pana la 18 luni. Aceasta schema asigura doze corespunzatoare necesarului zilnic al bebelusului. Sugarul trebuie urmarit de catre medicul de familie si/sau medicul pediatru, pentru a se observa precoce situatiile cand sunt necesare doze mai mari de vitamina D, per os, daca bebelusul da semne de rahitism chiar sub administrare de doze pofilactice.

Ajustarea dozelor de vitamina D per os, in functie de necesitatile fiecarui bebelus, este utila in prevenirea aparitiei mafifestarilor specifice rahitismului. controalele reglementate de ministeul sanatatii, sunt utile in urmarirea evolutiei sugarului, in perioada de nou nascut este urmarit saptamanal, in perioda de sugar, la 1 luna, la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni. la 9 luni, la 12 luni, dupa 1 an, la 15 luni, la 18 luni, la 24 luni, la 3 ani, la 4 ani, in perioada 5 ani 18 ani anual.

O crestere armonioasa a sistemului osos, necesita administrare de vitamina D si dupa varsta de 2 ani, pana la 12 – 15 ani, in anotimpul rece. Administrarea de calciu se face numai la recomandarea medicului.

Alimentatia naturala exclusiv pana la 6 luni, protejeaza de rahitism. De asemenea diversificarea corecta de la 6 luni, in cazul sugarilor alimentati la san, precum si o buna expunere la soae, protejeaza si previn rahitismul.

La sugar se indica progresiv 15-30 de minute, pana la 3-4 ore in anotimpul rece, 6-8 ore vara, la copilul peste 1 an, cura heliomarina, cu precautie, capul acoperit, expunere 2-3 ore/zi, cure de 10 – 12 zile.

Rahitismul este diagnosticat daca se gasesc cel putin 2 semne specifice clinice si se porneste schema terapeutica de catre medicul care-l urmareste. In situatii incerte de diagnostic se impun investigatii de laborator. Evolutia rahitismului este favorabila sub tratament, la 1-2 luni de la initierea tratamentului dispar semnele osoase. Semnele biologice si radiologice dispar mai devreme.

Semnele ale supradozarii de vitamina D sunt anorexia, varsaturile, hipertensiunea, constipatie, poliurie, polidipsie, calcificari vasculare, intrarenare, etc. In aceste situatii se impune, sistarea vitaminei D si a calciului, scoaterea alimentelor care contin calciu. Toate aceste recomandari se fac de catre medicul curant.

Este importanta administrarea vitaminei D, mai ales pana la 18 luni, nu trebuie omisa nici o administrare, schimbati flaconul de vitamina D (Vigantol oil), lunar si pastrati-l in timpul deschiderii in cutia originala la temperatura corespunzatoare. Lipsa administrarii timp de 2 saptamani, inseamna trecerea la doze terapeutice, la recomandarea medicului.

Informatii preluate din Esentialul in Medicina De Familie, coordonator. Conf. Dr. Dumitru Matei si Ghidul de recomandari al IOMC, “Alfred Russescu”

DR. MADALINA OLIMID
Medic specialist medicina de familie
Clinica Polisano Plaza
B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Programari: Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07; Fax:021-315.32.08

www.clinicapolisano.eu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Mama si copilul