Psihologia, de la vorbe la fapte

Psihologia, de la vorbe la fapte

Iulia Pantazi, psiholog

Iulia Pantazi a initiat si o clasa speciala pentru copii fara probleme: Clasa Einstein.


Investesc in inteligenta emotionala a copiilor

La 36 de ani, Iulia Pantazi a renuntat la profesia de inginer chimist si, in ciuda impotrivirii tuturor, si-a urmat pasiunea: a terminat a doua facultate si un master si a deschis un Centru educational.

„Mi-am dorit dintotdeauna sa fac psihologie, dar decizia de a renunta la profesia de inginer chimist am luat-o prin 1991. Terminasem Facultatea de Chimie si lucram de opt ani la Buzau, dar dupa revolutie devenise clar ca nimeni nu avea nevoie de ingineri, asa ca mi-am luat inima in dinti si am decis sa schimb totul in viata mea, urmandu-mi visul, pasiunea si dorinta de a ajuta pe cei in suferinta.

M-am mutat in Bucuresti si vreme de multi ani am facut voluntariat pentru fundatii caritabile, iar in acest timp am inceput facultatea de psihologie, am absolvit si am facut un master in terapia cognitiv-comportamentala.

Primul caz, prima reusita
Au urmat formari centrate tot pe analiza comportamentala, cu mari specialisti internationali, timp in care am intrat foarte mult in contact direct cu tot ceea ce inseamna patologie. Aveam pe atunci doua job-uri de psiholog: lucram dimineata la Spitalul „Al. Obregia” si dupa amiaza in Sectia de psihiatrie de la Centrul de Diagnostic Titan.

Primul caz in care am folosit terapia comportamentala a fost Mihaita, care are autism si cu care am inceput sa lucrez acum noua ani. Nu stiam atat de multe despre autism, dar simteam ca pot comunica cu el. Acum el are 12 ani, este in clasa a treia, citeste, scrie, intelege toate regulile si in vacante continua programul educational cu mine. Mihaita a fost cazul care m-a facut sa merg spre autism. A fost o provocare si mi-a dat si mult curaj.

Psihologie, terapie

Recuperarea micilor autisti se face pas cu pas.

Psihologie, terapie

Autismul necesita o combinatie de terapii.

Am mers mai departe pe drumul terapiilor destinate acestor copii si am deschis, in 2004, un centru pentru recuperarea si evaluarea copilului, Psihobest, pentru care am facut un credit, iar la sfarsitul anului trecut, am decis sa extind activitatea infiintand Centrul Educational pentru Copii si Parinti, unde am inclus, pe langa programul pentru copiii cu autism, o sectiune pentru copii fara probleme, dar si pentru parinti.

In Centru folosesc metoda Teacch, ABA si PECS, pentru ca nu se poate spune ca exista o metoda care functioneaza cel mai bine: ele trebuie combinate, copilul urmand un program prescris de specialist in functie de gradul de dizabilitate in care se afla.

Am descoperit ca de fapt, cea mai mare „provocare“ este sa-l faci pe parinte sa accepte situatia copilului si sa-l convingi ca fiecare zi care trece fara terapie este un regres pentru micut caci, cu cat acesta inainteaza in varsta, cu atat recuperarea este mai dificila. Astfel, incet, pas cu pas, din reusita in reusita, invatand permanent, am putut sa demonstrez ca drumul meu era bine ales si ca dorinta de a ajuta era o constanta a vietii mele.

Clasa Einstein

Programul Einstein stimuleaza inteligenta emotionala a copiilor.

O clasa pentru emotiile copiilor
Am hotarat apoi sa trec de la terapiile si serviciile psihologice pentru dizabilitate si catre servicii dedicate normalitatii, iar asta pentru ca am constatat ca, de multe ori, si copiii care nu au vreo problema nu reusesc sa faca fata provocarilor. Am numit programul Clasa Einstein, dar nu avem in vedere doar copiii supradotati, ci si dezvoltarea inteligentei emotionale la copiii de 3-7 ani.

Este un program care porneste de la concret la abstract, conceput astfel incat fiecare copil poate invata pe nivelul lui de dezvoltare si care construieste lectii ce-i ajuta sa faca fata situatiilor si provocarilor, pregatindu-i pentru etapa scolara. Inteligenta emotionala ii face pe copii sa fie mai sensibili la sentimentele celorlalti, sa poata citi intentiile si nivelul de interes din vorbirea celuilalt, sa poata intelege greselile celuilalt, dar si regulile nescrise sau conventionale“.

Adrian Ciltan; foto: arhiva personala a Iuliei Pantazi, shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Psihologie