“Procesele de vinovăţie” ale mamelor de astăzi

Probabil că nu există mamă care să nu se fi înscris încă în concursul neofical de vinovăţie.

Cu orice probă imaginabilă: că nu se joacă destul cu copilul, că are un hobby, că mănâncă ciocolată, că se uită la un film în loc să… (orice altceva), că nu a spălat toate vasele seara, că munceşte prea mult la serviciu, că nu munceşte prea mult, că ţipă la copil, că nu mai are viaţă intimă cu soţul ei, că are viaţă intimă şi ce orice altceva vă trece prin minte… Iată câteva dintre “procesele de vinovăţie” ale mamelor de astăzi.

Am un hobby

Îmi place să pictez. Nu sunt o mare pictoriţă, dar ceea ce fac eu pe pânză îmi place şi mie, şi familiei, şi prietenilor mei.

De fapt, nici nu contează, important este că mă relaxez pictând, şi înainte de a apărea copilul, petreceam ore întregi cu pensula în mână.

De când s-a născut bebe, nu mai pot picta în casă, din cauza mirosului – am închiriat o cameră unde am mutat şevaletul, pânzele şi toate celelalte.

Dar mă simt cumplit de vinovată că abia aştept să las copilul cu cineva pentru a fugi acolo, să fac ceva ce îmi place numai mie.

Soluţie: chiar dacă pare că furi timp de la copilul tău, fă ceea ce îţi place – a fi mamă nu este o situaţie incompatibilă cu a avea un hobby.

Pentru că îţi dă sentimentul că ai redevenit tu însăţi. Devii o mamă mai fericită şi mai rela¬xată pentru copilul tău. Cu condiţia ca hobbyul să nu devină o prioritate.

Vinovăţia este un sentiment care consumă inutil energia care poate fi folosită mult mai util pentru căutarea de soluţii.

Nu mai fac aerobic

Mi-a intrat în cap de când eram însărcinată că trebuie să fac aero¬bic pentru a reveni la forma iniţială, după naştere. Dar nu îmi place şi am renunţat, însă mă simt vinovată.

Pretextul a fost (ca să mă scuz în faţa conştiinţei mele) că mai bine petrec timp cu copilul, dar nu este aşa. Şi totuşi, mă simt şi mai vinovată pentru că nu o fac.

Soluţie: nu este obligatoriu să faci un anume sport după naştere pentru a reveni la silueta de dinainte. Alege sportul pe care îţi face plăcere să-l practici. Poate fi înotul, tenisul, alergarea, dansul, bicicleta medicinală etc. Citeşte tot articolul aici 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie