Principalele simptome ale prezenței unei tumori cerebrale VIDEO
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2025/02/dr-dan-bentia-florentina-musat-bine-pentru-tine.webp)
O tumoră cerebrală este o creștere anormală a celulelor în interiorul creierului sau a țesuturilor și structurilor adiacente. Tumorile cerebrale pot prezenta o varietate de simptome, în funcție de localizarea și dimensiunea lor.
Tumorile pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase) și pot varia în ceea ce privește rata de creștere și localizare. Procesul de diagnosticare include evaluarea clinică de către un medic specialist care se va interesa de istoricul durerilor de cap al pacientului și de simptomele asociate, va efectua un examen fizic și neurologic complet urmat apoi de investigații imagistice precum RMN (rezonanța magnetică nucleară) sau CT (tomografia computerizată).
Pentru mai multe informații vezi VIDEO, invitat dr. Dan Benția, medic primar neurochirurg
Iată principalele simptome care pot indica prezența unei tumori cerebrale
Dureri de cap: durerile de cap cauzate de tumorile cerebrale tind să fie persistente și să se agraveze în timp. Ele pot deveni mai frecvente și mai severe, în special dimineața sau după perioade de somn.
Convulsii epileptice: aproximativ o treime dintre pacienții cu tumori cerebrale experimentează convulsii. Acestea pot varia în severitate și tip, incluzând mișcări involuntare sau smucituri ale membrelor, convulsii focale și pierderea cunoștinței.
Modificări de comportament: tumorile cerebrale pot afecta funcțiile cognitive și personalitatea, provocând probleme de memorie, dificultăți de concentrare, schimbări bruște ale dispoziției și comportamentului, iritabilitate sau agresivitate crescută, depresie și anxietate.
Greață și vărsături: greața și vărsăturile inexplicabile, mai ales dimineața, pot fi un semn al presiunii intracraniene crescute cauzate de o tumoare pe creier.
Modificări ale vederii și vorbirii: tumorile cerebrale pot afecta căile senzoriale și motorii, ducând la deficiențe de vedere, dificultăți de vorbire și probleme de auz.
Dezechilibre hormonale: dacă o tumoare este localizată în apropierea glandei pituitare sau a hipotalamusului, aceasta poate perturba echilibrul hormonal, ducând la modificări de greutate, neregularități menstruale și disfuncție sexuală.
Slăbiciune și paralizie: tumorile cerebrale pot provoca slăbiciune musculară sau paralizie într-o parte a corpului, afectând capacitatea de a efectua mișcări normale.
Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este important să consultați un medic specialist pentru evaluare și diagnosticare. Detectarea precoce și tratamentul adecvat pot face o diferență semnificativă în gestionarea și vindecarea tumorilor cerebrale.
Citește mai departe despre simptomele unei tumori cerebrale în Libertatea.