Povestea pantofilor
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Cu toc, plati, mov sau roz? Putem afla mai multe despre persoanele din jurul nostru aruncand o privire la pantofii pe care ii poarta.
Pantofii exista de foarte mult timp. Desene rupestre de peste 15.000 de ani infatiseaza siluete umane cu piei sau blanuri de animale infasurate pe picioare. Desi este imposibil de stabilit momentul in care omul s-a gandit pentru prima oara sa-si protejeze picioarele de frig, ger si de solul dur pe care calca, pantofii au o lunga istorie. Aparitia lor a fost dictata de necesitati practice si marcata pe parcurs de tendintele modei si diverse contexte socioculturale, nevoia de afirmare a statutului social, de exprimarea creativitatii si exteriorizarea trasaturilor de personalitate. Desi au fost creati in scopuri utilitare, pantofii reusesc sa spuna si cate ceva din povestea celor care ii poarta. Ne dau indicii asupra statutului social al acestora, nivelului de educatie sau trasaturilor de caracter.
Stil si culoare
Culoarea si stilul de pantofi pe care le alegem cu precadere ne dezvaluie trasatura dominanta a personalitatii, precum si modul in care ne raportam sau comunicam cu ceilalti.
Culori Persoanele care prefera incaltamintea in culori vii, vibrante (rosu, portocaliu, galben, bleu, verde deschis) sunt caracterizate de tendinte extroverte, sunt deschise spre lume, comunicative.
Ele isi exteriorizeaza usor emotiile si sentimentele, uneori pot fi impulsive si intotdeauna vesele, binedispuse, pline de viata.
Conformist Persoanele cu un grad ridicat de conformism vor prefera modelele de incaltaminte pe care le-au mai vazut la altii. Adoptand in mare cam acelasi stil cu ceilalti (cu diferente care tin de culoare, material sau marca), persoanele respective cauta in mod inconstient sa se integreze in societate, identificandu-se prin stilul vestimentar cu alti oameni. Insa ele nu vor cauta cu orice pret sa fie la moda, ci se vor multumi sa abordeze un stil general acceptat de societate.
La moda Persoanele nonconformiste intr-un grad mai mic vor alege articole de incaltaminte preferate de „elitele modei”, ele fiind, in general, persoane care doresc sa iasa in evidenta. Dar aleg sa faca asta intr-un mod mai putin radical. Si aceste persoane, asemenea primelor, se supun regulilor, dorind sa se integreze si sa se adapteze cat mai bine in societate.
Unicate Persoanele nonconformiste intr-un grad inalt vor prefera, de regula, pantofi care nu au mai fost vazuti la alte persoane, adica pantofi unicat. In mod inconstient, acesti indivizi vor, de fapt, o rupere, o delimitare neta de restul oamenilor; de aceea, pe langa incaltamintea speciala, vor aborda si un stil vestimentar deosebit.
De regula, persoanele nonconformiste sunt, prin structura lor, inclinate spre ignorarea regulior sociale traditionale; de aceea, de multe ori, acestea nu se vor multumi doar sa cumpere pantofi deosebiti, ci ii vor transforma si pe cei pe care ii au deja sau chiar isi vor confectiona propriile incaltari.
Confortabil Stilul adoptat in ceea ce priveste incaltamintea delimiteaza totodata persoanele care pun accent pe confort de cele care pretuiesc mai mult aspectul.
Persoanele din prima categorie abordeaza, de regula, un stil vestimentar lejer, alegand pantofii dupa criteriul comoditatii si al durabilitatii lor, decat dupa cel al designului. Sunt persoane practice, rationale care, mai presus de orice, isi doresc sa se simta bine in ceea ce poarta; sunt persoane cu un grad mare de incredere in fortele proprii, dar conformiste.
Estetic Persoanele pentru care aspectul conteaza inainte de toate vor aborda stiluri vestimentare la moda sau cu totul contrare stilului vestimentar al momentului; intrucat sunt persoane nonconformiste, ele vor alege aproape intotdeauna incaltamintea in functie de aspect, comoditatea sau rezistenta in timp contand prea putin pentru ele.
Decupaje Persoanele care prefera incaltamintea decupata la varf sau la spate isi exteriorizeaza in acest fel dorinta de libertate, expansivitatea si, in unele cazuri, chiar tendinta de dominare a celorlalti. In opozitie cu acestea, persoanele care adopta stilul clasic (pantofi inchisi) sunt persoane introvertite, rationale, practice, mai putin exuberante, linistite.
Pantofii si cultura
Incaltamintea unei persoane este, asadar, in masura sa defineasca unicitatea persoanei respective, evidentiind o serie de trasaturi ale acesteia, care o fac sa fie irepetabila. In clasica poveste a Cenusaresei se regaseste, in maniera metaforica, tocmai acest aspect al unicitatii persoanei, evidentiata prin intermediul pantofilor. In episodul „pantofului de clestar”, povestea prezinta acea idee potrivit careia individualitatea Cenusaresei este pusa in evidenta de pantoful pierdut la bal.
Diferente Pantofii – incaltamintea, in general – ofera informatii nu doar despre persoane, ci si despre culturi umane, despre modul in care esteticul se imbina cu utilul si chiar cu traditia in diverse tari ale lumii. Pantofii comunica intr-adevar ceva despre persoana care ii poarta, ca si despre unele obiceiuri specifice legate de pantofi. Ei pot marca diferentele culturale din lumea in care traim.
Epoci De pilda, pana pe la inceputul secolului trecut, in China se practica legarea picioarelor fetelor inca din copilarie si pana la maturitate, pentru a opri cresterea lor, idealul estetic in materie de incaltaminte fiind considerat piciorul mic! Desi aceasta practica extrema ni se pare barbara astazi, cand aproape a fost data uitarii, trebuie spus ca si in cultura occidentala s-a pus multa vreme pret pe delicatetea si frumusetea piciorului mic. In istoria pantofilor exista multe exemple de reala tortura a picioarelor numai de dragul esteticii: incepand de la pantofii numiti coturni, purtati in Antichitate, care aveau ametitoarea inaltime de 30 de cm, si pana la pantofii cu tocul cui din zilele noastre.
Societate Nu numai povestea persoanei este evidentiata de incaltamintea purtata, ci si povestea societatii din care persoana face parte. Mai mult, daca stim cum sa privim lucrurile, pantofii pot releva, intr-o anumita masura, si povestea intregii istorii a umanitatii.
Traditii si obiceiuri
– Un obicei traditional englezesc e acela de a arunca cu un pantof intr-o persoana care urmeaza sa plece in calatorie, pentru a-i purta noroc.
– Tot in Anglia, mirilor li se agata pantofi de masina cu care urmeaza sa plece in luna de miere, pentru a avea noroc in casnicie.
– In cultura indiana, daca un om simte ca a fost supus unei vraji, merge imediat si isi cumpara o pereche de pantofi noi, pentru a alunga influentele malefice.
– In Scotia, o practica obisnuita in seara de Halloween este aceea de a arunca un pantof peste casa. Se spune ca in directia spre care se indreapta pantoful aruncat urmeaza sa calatoreasca si persoana respectiva.
Psiholog Maria Anghel; foto: arhiva Edipresse