Ploi abundente în toată țară! Cod galben de vânt puternic în mai multe regiuni

După o săptămână cu temperaturi ridicate, încă de ieri situația s-a schimbat radical. Vremea s-a răcit considerabil în toată țara, iar ploile s-au întors. Meteorologii au prelungi codul galben, dar și cel portocaliu de averse și au emis mai multe avertizări de vânt puternic.

Cod galben de ploi

Acest cod este valabil până astăzi la ora 23:00, iar fenomenele vizate sunt: ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului la munte, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Din dimineața zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzând treptat cea mai mare parte a țării. În intervalul menționat în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului București), local în Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20 – 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

În zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, se vor cumula cantități de apă pe arii extinse între 30 și 50 l/mp și izolat peste 60 l/mp.  Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, vor fi rafale de peste 70 – 80 km/h.

Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată țara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitații mixte.

Cod portocaliu de ploi

Codul portocaliu este valabil până astăzi la ora 18:00, iar zonele afectate de ploi abundente sunt: zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița.

În acest intervat, în zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse 50 – 60 l/mp și izolat 80 l/mp.

Cod galben de vânt puternic în mai multe regiuni

Această avertizare meteorologică este valabilă până astăzi la ora 14:00, în următoarele zone: Județul Buzău: Zona joasa,  Județul Brăila, Județul Ilfov, Județul Ialomiţa, Județul Prahova: Zona joasa. În aceste regiuni se vor semnala: intensificări ale vântului care temporar vor atinge la rafală 55 – 75 km/h. Fenomenele asociate sunt ploile moderate cantitativ.

De asemenea, codul galben este valabil și în București până la ora 14:00. În Capitală, se vor semnala intensificări ale vântului care temporar vor atinge la rafală 55 – 70 km/h. Fenomene asociate: ploi în general moderate cantitativ

Codul galben de vânt este valabil până la ora 15:00, în următoarele regiuni: Județul Bihor: Zona joasa; Județul Timiş: Zona joasa; Județul Arad: Zona joasa. În aceste zone, se vor semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 60 km/h. De asemenea, va continua să plouă.

Vântul va fi activ și la mare, în județele Constanța și Tulcea până la ora 12:00, când la rafale intensificările vor depăși local 55-65 km/h.

Foto: shutterstock

Mihaela Tudor

Citește și:

Trafic restricționat în Capitală până pe 29 octombrie. Ce zone ar trebui să ocolești?

Cod portocaliu și galben de ploi și vânt puternic în mai multe județe din țară

După „Balena albastră', un nou joc periculos circulă pe facebook. Uite în ce constă „Provocarea de 48 de ore' și care este miza jocului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri