Peste 200.000 de dolari, prețul inimii de care are nevoie Tudor. Copilul suferă din naștere de o gravă malformație cardiacă și trebuie operat în SUA

Peste 200.000 de dolari, prețul inimii de care are nevoie Tudor. Copilul suferă din naștere de o gravă malformație cardiacă și trebuie operat în SUA

Material realizat de Cristian Burcioiu

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro.

Pentru Tudor Rotar, un băiețel din București care încă nu a împlinit doi ani nevoia de a avea o nouă inimă, una 'reparată',  este ca aceea de aer. Este vitală! Și asta pentru că micuțul suferă chiar de la naștere de o gravă maladie cardiacă – atrezie valvă pulmonară  -, ale cărei efecte nu pot fi corectate și ținute sub control în spitalele din România. Singura șansă la o viață normală, lipsită de riscuri extreme, de fapt singura șansă la supraviețuire a micuțului bolnav, este o intervenție chirurgicală ce poate fi făcută la o clinică din Boston, SUA, prin care mușchii inimii să-i fie 'reparați'. Însă, pentru a putea ajunge în America, Tudor are nevoie de peste 200.000 de dolari.

Inima lui Tudor nu poate să pompeze suficient sânge către plămâni

Trista poveste a lui Tudor s-a scris cu dramatism încă de pe vremea când era în pântecul mamei sale. În urma unui control pe care mama lui, Miruna (30 de ani), l-a făcut la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii 'Marie Curie', din Capitală, pe când era în al doilea trimestru de sarcină, a aflat că micuțul ei e bolnav. Mai exact că inima bebelușului ei încă nenăscut este grav afectată de o maladie cardiacă – atrezie valvă pulmonară. Adică, din cauza unor probleme ale mușchilor cardiaci, inima lui Tudor nu poate să pompeze suficient sânge către plămâni.

Operat pe cord deschis de două ori când era bebeluș

O malformație în fața căreia medicii români s-au declarat nepuncioși și i-au recomandat femeii să nască într-o clinică de peste hotare. Așa, Tudor s-a născut în Germania la Spitalul din Bad Oeynhausen unde a și fost operat de două ori pe cord deschis. O dată în a șasea zi de  viață și a doua oară în cea de-a 11-a zi de când venise pe lume. Intervenții chirurgicale extrem de complexe ce i-au fost făcute pentru a-i salva viața și care au fost urmate de două luni de internare la 'Reanimare'. Răstimp în care specialiștii germani au gândit un program medical special, personalizat, în timpul căruia canalele de la inimă ale băiețelului au fost ținute deschise. Investigațiile medicale, analizele, au completat tabloul luptei pentru salvarea micuțului Tudor.

Pentru a-l ține în viață, doctorii germani de la Bad Oeynhausen i-au pus un șunt la inimă, o comunicare între aortă și aorta pulmonară. Au vrut să-i facă valvulo plastie, dar intervenția a eșuat pentru că inima copilului nu a rezistat.

În România, șanse zero pentru Tudor

'Urma să-l aduc pe lume pe Tudor, primul nostru copilaș. Eram în culmea fericirii…Am dat sarcinii o atenție extrem de mare. Când am primit vestea că bebelușul nostru este bolnav de inimă am rămas șocați…Eram în al doilea trimestru de sarcină…Atunci am luat decizia să nasc în Germania pentru a preîntâmpina alte probleme medicale ce se puteau ivi aici, în România. Doctorii ne spuseseră că, de fapt, aici nu se poate face nimic. Așa am ajuns în Germania unde Tudor a fost oprerat de două ori în primele zile de viață…Așa l-au salvat. Medicii germani au făcut tot ce se putea în cele două luni în care am stat acolo. Iar copilașul nostru a luptat ca un erou cu boala', ne-a povestit Miruna Rotar (30 de ani), mama lui Tudor, care etse medic rezident neonatolog.  

'Reparația' mușchilor inimii, peste 200.000 de dolari

Pentru Tudor – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, coșmarul nu s-a încheiat o dată cu  cele două operații pe cord deschis pe care le-a suferit în Germania pe când era doar un bebeluș. Pentru a putea spera la o viață normală, fără riscuri extreme care acum îl pândesc, micuțul care nu a împlinit încă doi ani trebuie să fie operat din nou.

Este vorba de o intervenție chirurgicală de corectare a efectelor maladiei care i-a afectat mușchii inimii. Pentru a supraviețui, copilașul are nevoie de o inimă 'reparată'! Dar și de peste 200.000 de dolari, atât cât costă intervenția și celelalte proceduri medicale ce îi vor urma.

Acum, Tudor obosește după un efort ceva mai intens, iar saturația de oxigen din sânge nu 'sare' de 85-88 la sută, un procent aflat foarte aproape de limita normală pentru o astfel de boală.

Singura șansă ca inima lui Tudor să fie complet 'reparată' este această intervenție chirurgicală pe cord ce poate fi făcută doar în SUA. Dosarul medical al copilașului a ajuns la Boston Childrens Hospital, dar programarea pentru operație se poate face doar după ce părinții micuțului fac dovada că au întreaga sumă, respectiv 203.317 dolari. Abia apoi sunt incluși pe lista de așteptare unde pot sta între două și trei luni.

Șansa copilului, o operație în SUA

'Medicii de la Boston Childrens Hospital, din America, ne așteaptă. Au studiat dosarul medical al copilașului nostru. Dar fără toți banii, adică fără cei peste 200.000 de dolari în cont, nu ne putem programa, așa e procedura. De aceea, este vital pentru Tudor să strângem cât mai repede acești bani. 'Este vorba de o corecție biventriculară care îl va feri de acel șir lung de operații care, în situația în care se află, este obligatoriu. Chirurgii vor umbla la mușchii inimii, vor remedia defectele cauzate de malformație. Dacă nu ajungem în SUA, micuțul nostru va trebui operat pe cord deschis o dată la câțiva ani. Îi rugăm pe toți oamenii cu suflet să ne fie aproape, să îi fie aproape copilașului nostru care are nevoie de o inimă sănătoasă pentru a supraviețui', este apelul Mirunei Rotar, mama lui Tudor.

'Tudor – șansă la o inimă sănătoasă'

În jurul lui Tudor s-au strâns deja foarte mulți oameni cu suflet care au organizat pe facebook – pe pagina de susținere a copilului bolnav – 'Tudor – șansă la o inimă sănătoasă' -, donații, licitații, vânzări și cumpărări de bunuri și servicii. Cu ce au reușit să strângă și părinții micuțului – Miruna și Mircea-Cătălin Rotar -, de la familiile lor în conturile lui Tudor sunt acum peste 70.000 de dolari.

Cei care doresc să îl ajute pe Tudor o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «TUDOR».

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri