Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august. Află cine s-a născut pe aceeași dată cu tine!

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august, Marcel Iureș, Isabel Allende, Peter O'Toole

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august includ în grupul lor select doi bărbați fermecători. Fiecare, fermecător în felul lui, dar cu o doză comună de mister. Dar și o femeie genială, o luptătoare pentru emanciparea femeii. Isabel Allende, Marcel Iureș și Peter O’Toole s-au născut pe aceeași dată cu tine. Află ceea ce nu știei despre ei!

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august
ISABEL ALLENDE

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august, Isabel Allende, Barack Obama

Isabel Allende Llona s-a născut pe 2 august 1942. Este cea mai cunoscută scriitoare chiliană contemporană. Din 1959 până în 1965, a lucrat la ONU; la Organizația pentru Agricultură și Alimentație, mai întâi în Santiago, apoi în Bruxelles.

Tatăl ei era văr cu dictatorul Salvador Allende. În 1970, când acesta a fost înlăturat de următorul dictator, Augusto Pinochet, familia Allende a fost pusă pe o listă neagră, iar consecințele puteau merge până la întemnițare și asasinat. Așa e obiceiul pe-acolo, cum era și pe la noi, în Evul Mediu. În aceste condiții, familia a trebuit să se salfeze cu fuga. Scriitoarea s-a refugiat în Venezuela, unde a rămas pentru 13 ani.

În tinerețe, a avut în paralel un job de traducătoare din limba engleză. A fost concediată pentru că, în romanele pe care le traducea, schimba replicile eroinelor, astfel încât să mai inteligente și mai emancipate. Uneori, schimba chiar și finalul cărții, astfel încât să nu se mai termine ca basmele, cu eroinele care se realizează doar prin căsătoria cu prințul. Isabel Allende  a devenit una dintre cele mai mari luptătoare pentru drepturile femeilor din lume.  În 2014, Președintele Barack Obama i-a acordat Medalia Prezidențială a Libertății.

Opera ei literară numără aprovimativ 30 de titluri de ficțiune și patru de memorii. Genul ei de literatură se încadrează în realismul magic. Două dintre romanele sale, „Casa spiritelor' și „Despre dragoste și umbre' au fost ecranizate la scurt timp după apariție. Distribuția acestor filme îi include pe Maryl Streep, Jeremy Irons, Winona Ryder, Glenn Close și Antonio Banderas.

În viața privată, Isabel Allende avea să treacă prin cea mai grea încercare prin care poate trece o mamă. În 1993, fiica ei în vârstă moare din cauza unei erori de tratament pentru afecțiunea ei, porfiria. Refugiul și terapia durerii și-o caută tot în scris. În anul următor, îi apare volumul de memorii intulat simplu: „Paula'.

Citește o cronică a romanului său, „Amantul japonez'.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august
MARCEL IUREŞ

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august, Marcel Iureș

Marcel Iureş s-a născut pe 2 august 1951, la Băilești, ca și Amza Pellea. Dar ca stil, nu au nimic în comun. Despre Marcel Iureș se spune că este un actor român de compoziție – indiferent ce înseamnă asta.

A excelat întotdeauna în teatru, jucând Shakespeare, Bulgakov, Pirandello, Cehov, Camus, Sartre, Lope de Vega, Caragiale. A lucrat cu cei mai mari regizori români: Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Mihai Mănuțiu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija.

În film, a fost ales întotdeauna să joace personaje intelectuale rafinate, interiorizate, uneori bizare sau chiar malefice. Până în 1989, abia dacă a avut zece roluri în filme. Personalitatea sa, cu caracteristicile de mai sus, nu corespundea deloc ideologiei comuniste. După Revoluție, însă, porțile cinematografiei i s-au deschis larg. Acum portofoliul său numără peste 50 de filme și producții TV.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august, Marcel Iureș, Bruce Willis

A fost distribuit în roluri majore, în producții americane și coproducții internaționale, ca:

  • Interviu cu un vampir. Cronicile vampirului (1994), alături de Brad Pitt și Tom Cruise
  • Misiune: Imposibilă (1996), cu Tom Cruise, Jean Reno și John Voight
  • Pacificatorul (1997) ci Nicole Kidman și George Clooney
  • Amen (2002), regizat de Costa-Gavras
  • Războiul lui Tom Hart (2002), cu Bruce Willis și Colin Farrell
  • Lyer Cacke (2004), cu Daniel Craig
  • Tinerețe fără tinerețe (2007), regizat de Francis Ford Coppola
  • Pirații din Caraibe: La capătul lumii (2007), cu Johnny Deep, Orlando Bloom și Keira Knightley
  • Polițiști fără frontiere (2013-2014), cu Donald Shuterland

Între 2010 și 2012, a fost distribuit în rolul psihoterapeutului Andrei Poenaru din serialul HBO În derivă.

Cu toată aparența lui de intelectual misterios și introvertit, el declară despre sine ceva la care nu te-ai aștepta. „Seva vieții mele urcă din modelele pe care le-am avut, din faptul că trei sferturi din viață am băut apă din fântână, din pământ, iar nu din țeavă, că am mâncat pâine și mămăligă făcute de bunica și de mama mea, că am băut lapte de la vaca din grajd și că am mâncat mere abia culese din pom…' (Wkipedia)

Citește o mărturie tulburătoare pe care o face actorul despre copilăria sa, dar și despre relația cu fiul său, Alexandru.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august
PETER O’TOOLE

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august, PETER O'TOOLE

Peter Seamus O’Toole s-a născut pe 2 august 1932, într-un orășel din Irlanda. Apoi s-a mutat cu familia din loc în loc în loc, mai ales prin partea de nord a Angliei. A fost educat la școli catolice și a păstrat amintiri neplăcute din acei ani. Nu i se potriveau rigoarea și sobrietatea. În plus, fiind stângaci, a fost sistematic chinuit și obligat să scrie cu dreapta.

Primul job a fost de jurnalist și fotoreporter la Yorkshire Evening Post. Apoi a fost încorporat în Marina Regală, ca transmisionist. Din 1952, până în 1954, a urmat Academia Regală deArtă Dramatică din Londra, cu o bursă. Își începe cariera în teatru și se specializează pe repertoriul shakespearian. Peste ani, în 2006, avea să destăinuie că știe pe de rost toate cele 154 de sonete ale lui Shakespeare.

În cinematografie, rolul care avea să-l propulseze a fost rolul principal din Lawrence al Arabiei (1962). Pentru acest rol, fusese mai întâi luat calcul Marlon Brando care, însă , nu a fost disponibil. Și astfel, O’Toole a fost nominalizat la Premiul Oscar, însă nu l-a primit. În anii următori, îl joacă de două ori pe Henric II: în Becket (1964) și în Leul în iarnă (1968). Este nominalizat la Oscar pentru ambele.

Primește Globul de Aur pentru rolul lui Don Quijote din Omul din La Mancha. În 1966, joacă alături de Audrey Hepburn, în Cum să furi un milion, o comedie în care cei doi fac un cuplu fermecător. În 1967, joacă rolul unui general SS profund tulburat mintal, în Noaptea generalilor. În 1976, în The Far Side of Paradise, joacă rolul unui conte român care fuge de război îmreună cu soția și servitorii, pe o insulă paradisiacă nelocuită.

Este unul dintre acei mari actori care nu au primit niciodată mult râvnitul premiu Oscar, deși a fost nominalizat în repetate rânduri. În 2002, i se face propunerea de a accepta un Premiu Oscar pentru întreaga activitate, dar refuză. În 2007, la insistențele copiilor săi, acceptă. Premiul îi este înmânat de Maryl Streep.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august
STERE GULEA

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 2 august, Stere Gulea, Moromeții

„Moromeții', regizat de Stere Gulea, cu Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu (1987)

Pe 2 august 1943, la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, s-a născut Stere Gulea, regizor şi scenarist român. A regizat Iarba verde de acasă cu Florin Zamfirescu foarte tânăr, Ochi de urs cu Sofia Vicoveanca în rolul principal, Sunt o babă comunistă, cu Luminița Gheorghiu și Marian Râlea.

Pentru publicul românesc, rămâne, în primul rând, regizorul care a făcut Moromeții. În 1987, a ecranizat într-un film alb/negru primul volum al celebrului roman de Marin Preda. Distribuția a fost una excepțională. Pe lângă Victor Rebengiuc în rolul lui Ilie Moromete și Luminița Gheorghiu în rolul Catrinei, apar Mitică Popescu, Dorel Vișan, Florin Zamfirescu, Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu, Octavian Cotescu, Catrinel Dumitrescu.

Pentru luna noiembrie 2018, este anunțată premiera filmului Moromeții 2, care ecranizează volumul II al romanului, precum și elemente din „Viața ca o pradă' și din jurnalistica lui Marin Preda. Distribuția: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Dorina Chiriac.

Mihaela Serea
Foto: Wikipedia, Hepta, cinemagia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber