Paradisul de Azur

NISA

Capitala Coastei de Azur
Aflata cam la jumatatea distantei dintre Cannes si Monaco, Nisa este, ca marime, al cincilea oras din Franta si primul de pe Riviera. Intinzandu-se de-a lungul Golfului Ingerilor, acolo unde Alpii francezi si raul Paillon se intalnesc cu Marea Mediterana, citadela este „ocrotita“ de dealuri impadurite si de masivele Esterel si Mercantour, la nord.
Sapaturile facute intr-o zona arheologica de aici, numita Terra Amata, au dovedit faptul ca regiunea a fost locuita din vremuri preistorice, desi cei care au pus cu adevarat bazele localitatii, numind-o Nikaoa, au fost grecii.
Ulterior, Nisa a fost ocupata de romani, din timpul carora au ramas pana astazi ruinele unui amfiteatru si ale unor bai publice, in cartierul Cimiez (la nord de centrul orasului). Strazile din Cimiez poarta numele unor legende ale jazz-ului, precum Dizzy Gillespie si Miles Davis, deoarece in ultima saptamana a acestei luni, in amfiteatrul roman inconjurat de dumbravi de maslini, se desfasoara (anual) prestigiosul Festival de Jazz de la Nisa.

Sofisticata si eleganta, Nisa este cel mai italienesc oras francez! Aici s-a nascut Garibaldi. De altfel, asezarea a apartinut Italiei timp de cinci secole, pana in 1862, cand a fost inapoiata Frantei.
Daca vrei sa te bucuri cu adevarat de frumusetea sa cosmopolita, plimba-te printre casele in culori pastelate, pe stradutele inguste, intesate de pravalii cochete. Viziteaza fostul Bastion englez, unde te intampina o superba gradina suspendata, si respira aerul Mediteranei de pe celebra faleza Promenade des Anglais.
Hotelurile ridicate la inceputul secolului al XX-lea sunt adevarate palate. Cel mai cunoscut si mai spectaculos dintre acestea este Hotelul Negresco, astazi monument national, construit in 1912 de catre arhitectul roman Henri Negresco.

Ce mai poti vizita

  • Intra in inima orasului si strabate Piata Massena si strazile laturalnice.
  • Muzeul Matisse, situat in cartierul Cimiez. Atras de faptul ca prietenii sai (Picasso, Renoir si Bonard) se stabilisera in orasele vecine, dar mai ales indragostit fiind de climatul si peisajele Nisei, Henri Matisse (1869-1954) si-a petrecut aici iernile, incepand din 1916 si pana la sfarsitul vietii. Picturile, schitele si sculpturile sale in bronz sunt expuse intr-o vila care dateaza din secolul al XVII-lea.

Unde mananci
Savureaza bucataria locala, la niste preturi rezonabile, in restaurantul "Lou Mourelec" (pe Rue Biscarra). Comanda o salata "niçoise". Barul "Chez René" (pe Rue Pairolicre) are o terasa fermecatoare, unde poti zabovi la o carafa de vin frantuzesc.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vacanta