Cu mocanita pe Valea Vaserului

O excursie cu mocanita pe valea acestui rau din Maramures e ceva inedit. Nu degeaba se inghesuie turistii straini in vagoanele ei! De ce n-ai merge si tu acolo?

Nu te astepta sa gasesti peroane ca la Sinaia sau sefi de gara spilcuiti! Gara e o amestecatura de platforme goale si pline, de locomotive si drezine ciudate. Dupa ce isi completeaza provizia de lemne si de apa, mocanita se urneste, pufaind si bufnind din greu. Pe jumatate orbit de aburi si funingine, nu stii de pe care parte a platformei sa privesti si sa fotografiezi. Localnicii se uita amuzati la vanzoleala turistilor, pe care nimic nu pare a-i opri sa consume kilometri de pelicula pentru peisajele din jur. Urcusul e greu si trenul face dese opriri pentru alimentare, cand locomotiva se desprinde vioaie si opreste la gurile paraielor, de unde incarca apa.

De cate ori revine, ai grija sa nu scapi obiectul pe care il tii in mana: aparatul foto, un sandvis etc. Desi smucitura e groaznica, toata lumea se amuza. Micile halte de pe traseu – Novat, Cozia, Bardau, Botizu, Faina – erau districte silvice odata. Cabanele din lemn s-au paraginit in asa hal, ca nu mai pot servi nici ca adapost. In aceste halte intalnim o lume stranie pentru noi, orasenii: ciobani cu turme, cautatori de ciuperci si de plante medicinale, taietori de lemne. Halta Faina (34 de km de Viseu) e cea mai rasarita, cu cele cateva gospodarii si patru casute de vacanta. Asezate dincolo de raul Vaser, la poala padurii, ele pot oferi adapost la circa 20 de turisti.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta