Paradisul de Azur
![Paradisul de Azur](https://thumbor.unica.ro/unsafe/480x270/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Aici briza Mediteranei miroase a parfumuri scumpe… Este locul unde se rasfata miliardarii. Dar Coasta de Azur iti este accesibila si tie. Chiar daca nu stai cat ti-ai dori, vei ramane cu amintiri de neuitat.
MONTE CARLO
Condus de peste 700 de ani de dinastia Grimaldi, Monaco este un stat independent si suveran, impartit in cinci districte: Monaco-Ville (aici se afla resedinta printului Albert), Fontvieille, Moneghetti, Monte Carlo si Condamine (care include portul Hercule si imprejurimile sale). Principatul are o suprafata mai mica decat Central Park din New York. Tocmai de aceea nu ai nevoie de mijloace de transport in comun pentru a te deplasa dintr-o parte in alta. In plus, posibilitatea de a te intalni cu vreo celebritate nu este de neglijat!
Daca treci prin Monaco, prima oprire obligatorie este la Cazinou, celebru in intreaga lume. Pentru turistii aflati doar in vizita, chiar si parcarea de aici este un punct de atractie. Multi se opresc doar sa faca poze ori sa filmeze aceasta impresionanta „expozitie” de automobile de lux. Construit in 1887, magnificul edificiu este decorat in cea mai mare parte in stil rococo si impodobit cu numeroase picturi si sculpturi.
De pilda, pe tavanul Salonului Roz troneaza nuduri de femei fumand. Intrarea in cazinou costa zece dolari. Tinuta decenta este obligatorie, iar accesul este permis doar celor care au implinit 21 de ani.
Tot in Monte Carlo vei gasi si una dintre cele mai frumoase intinderi de nisip alb din lume: plaja Larvotto. Este cu adevarat stralucitoare! Doamnele care vin sa se bronzeze aici renunta cu usurinta la sutien, dar nici in ruptul capului la bijuterii! Cu toate ca principatul este, in general, o destinatie pentru cei mari, daca vii cu copiii vei gasi cu siguranta un mod de a-i distra. Ai putea sa-i duci la Muzeul Oceanografic din Monaco-Ville, unde se vor bucura sa vada speciile de pesti exotici.
NISA
Sapaturile facute intr-o zona arheologica de aici, numita Terra Amata, au dovedit faptul ca regiunea a fost locuita din vremuri preistorice, desi cei care au pus cu adevarat bazele localitatii, numind-o Nikaoa, au fost grecii.
Ulterior, Nisa a fost ocupata de romani, din timpul carora au ramas pana astazi ruinele unui amfiteatru si ale unor bai publice, in cartierul Cimiez (la nord de centrul orasului). Strazile din Cimiez poarta numele unor legende ale jazz-ului, precum Dizzy Gillespie si Miles Davis, deoarece in ultima saptamana a acestei luni, in amfiteatrul roman inconjurat de dumbravi de maslini, se desfasoara (anual) prestigiosul Festival de Jazz de la Nisa.
Sofisticata si eleganta, Nisa este cel mai italienesc oras francez! Aici s-a nascut Garibaldi. De altfel, asezarea a apartinut Italiei timp de cinci secole, pana in 1862, cand a fost inapoiata Frantei.
Daca vrei sa te bucuri cu adevarat de frumusetea sa cosmopolita, plimba-te printre casele in culori pastelate, pe stradutele inguste, intesate de pravalii cochete. Viziteaza fostul Bastion englez, unde te intampina o superba gradina suspendata, si respira aerul Mediteranei de pe celebra faleza Promenade des Anglais.
Hotelurile ridicate la inceputul secolului al XX-lea sunt adevarate palate. Cel mai cunoscut si mai spectaculos dintre acestea este Hotelul Negresco, astazi monument national, construit in 1912 de catre arhitectul roman Henri Negresco.
- Intra in inima orasului si strabate Piata Massena si strazile laturalnice.
- Muzeul Matisse, situat in cartierul Cimiez. Atras de faptul ca prietenii sai (Picasso, Renoir si Bonard) se stabilisera in orasele vecine, dar mai ales indragostit fiind de climatul si peisajele Nisei, Henri Matisse (1869-1954) si-a petrecut aici iernile, incepand din 1916 si pana la sfarsitul vietii. Picturile, schitele si sculpturile sale in bronz sunt expuse intr-o vila care dateaza din secolul al XVII-lea.
CANNES
Cel mai adesea, imaginea orasului Cannes este identificata cu cea a celebrei promenade, La Croisette, strada care se intinde pe aproximativ 12 km de-a lungul coastei. Splendida faleza este intesata cu restaurante si cafenele cu terase. Printre acestea si-au facut loc zeci de magazine, unde isi expun marfurile cele mai renumite firme din industria frumusetii si a modei. Privind pe partea opusa, poti admira plajele. Cele mai multe (cum ar fi plaja Croisette sau plajele hotelurilor Martinez, Carlton si Majestic) nu sunt particulare in sensul strict al cuvantului, dar, ca sa ai acces la ele, trebuie sa platesti in jur de 15 euro.
Exista insa si plaje publice, cu intrare gratuita, precum Gazagnaire si Midi (in apropiere de vechiul port, la vest). La capatul promenadei se inalta Palatul Festivalurilor si Congreselor, o structura solida din beton, careia i se mai spune si „buncarul”, unde au loc ceremoniile de deschidere si inchidere a Festivalului de Film, precum si numeroase premiere, manifestari artistice si congrese. In imediata vecinatate se afla Aleea Starurilor. Plimba-te cu grija, dar mai ales uita-te in jos, pentru ca ai ce vedea! Aici si-au lasat urmele palmelor si semnaturile multe staruri ale cinematografiei mondiale.
Departe de opulenta si furnicarul de pe Croisette si din centrul orasului, vechiul port si dealul Suquet ademenesc turistii cu linistea si pitorescul lor.
Aceasta este zona istorica a Cannes-ului, unde te poti rataci cu usurinta prin labirintul de stradute intortocheate, pasaje si scuaruri. Urca pana in varful dealului Suquet, pentru ca doar de aici poti avea parte de cea mai frumoasa panorama a localitatii si imprejurimilor sale, si viziteaza castelul ce dateaza din secolul al XII-lea. Acesta adaposteste astazi Muzeul Castre, care expune antichitati provenind din aria Mediteranei si a Orientului Mijlociu, precum si o colectie fascinanta de peste 200 de instrumente muzicale.
Daca mai ai timp, evadeaza putin din Cannes. In extremitatea sa sudica, cam la 15 minute de mers cu barca (punctul de plecare este in apropierea Palatului Festivalurilor), vei descoperi doua „nestemate” verzi stralucind in larg: insulele Sainte-Marguerite si Saint-Honorat. Flora si fauna lor bogata sunt principalul punct de atractie. Pe Sainte-Marguerite poti vizita insa si Fortul, in care a fost inchis timp de 11 ani Omul cu masca de fier, devenit celebru gratie scriitorului Alexandre Dumas. In aceeasi cladire, Mediterana este celebrata in Muzeul Marii.
Ioana Alina Avram