Parada militară de 1 Decembrie 2017. Tot ce trebuie să știi despre Ziua Națională a României. Vezi defilarea LIVE

Data de 1 decembrie, este o zi specială pentru țara noastră. Românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României, iar cu această ocazie va fi organizată la București, parada militară tradițională de 1 decembrie. De asemenea, în restul țării vor fi organizate mai multe eveniment și manifestații de Ziua Națională.

Ziua de 1 decembrie 2017 semnifică împlinirea a 99 de ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Români. Acest eveniment a avut loc pe data de 1 decembrie 1918.

Ziua Națională a României se sărbătorește pe data de 1 decembrie încă din anul 1990 și are o mare însemnătat pentru istoria țării noastre. În fiecare an, în această zi se organizează parade militare la București, Alba-Iulia sau Timișoara, la care participă mii de oameni.

Libertatea transmite acum în direct Parada Militară dedicată Zilei Naţionale a României — > https://goo.gl/6bncsBLocotenent colonel Bogdan Lazăr comentează alături de reporterii Libertatea desfășurarea paradei de 1 Decembrie. Un pilot, un ofițer maritim și un ofițer SRI vor intra în direct pentru a comenta evenimentele de la Arcul de Triumf.Nu rata cea mai mare defilare de 1 Decembrie organizată în ţara noastră în ultimii 27 de ani, la care participă mii de militari români şi străini, dar şi cele mai noi echipamente militare achiziţionate de ArmatăCe mesaj a transmis președintele României de 1 Decembrie — > https://goo.gl/6bncsB

Posted by Libertatea.ro on 1 Decembrie 2017

Semnificația zilei de 1 decembrie

La Marea Adunare de la Alba-Iulia din data de 1 decembrie 1918 au participat 1.228 de delegați (deputați). Atunci s-a votat unirea Transilvaniei cu România și s-a cerut organizarea sub forma unui singur stat național. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele: „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România'. Rezoluția a fost adoptată atunci cu ovații prelungite.

La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanți. Toată lumea a primit cu un mare entuziasm și aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România. Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Apoi, legea a fost votată de către Adunarea Deputaţilor, în şedinta din 29 decembrie 1919.

Când a mai fost sărbătorită Ziua Națională a României

Puțini știu că Ziua Națională a României nu a fost sărbătorită dintotdeauna pe data de 1 decembrie. Între anii 1866-1947, România sărbătorea Ziua Națională pe data de 10 mai. La această dată, Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, în anul 1866.

În perioada anilor 1948 – 1989, ziua de 23 august era considerată sărbătoarea națională. După căderea comunismului, președintele de atunci, Ion Iliescu, a promulgat legea nr. 10 din 31 iulie 1990, prin intermediul căreia ziua de 1 decembrie a fost declarată zi națională și sărbătoare publică. Mai târziu, această dată a fost inclusă și în Consituția României din 1991, la articolul 12, alineatul 2.

Parada militară de 1 decembrie

Parada militară de 1 decembrie 2017 din București va avea loc anul acesta în Piața Arcul de Triumf. Aici, militarii vor mărșălui pe bulevardul Kiseleff spre Piața Presei Libere, iar traficul din zonă va fi restricționat, după cum a anunțat Brigada Rutieră.

Vineri, la Parada militară de 1 decembri vor participa aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere. Parada va începe la ora 11:00 și va fi organizată în Piața Arcul de Triumf din București.

Mai mult de 300 de militari străini din țări precum Republica Moldova, Turcia, SUA, Marea Britanie, Ucraina, Slovacia, Portugalia, Polonia, Italia, Germania, Grecia, Franța, Canada și Bulgaria, vor fi prezenți la parada de Ziua Nationala a Romaniei.

De asemenea, în București, pe 1 decembrie 2017 va fi organizată o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Aceasta va începe la ora 08:00.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Program metrou și RATB de 1 Decembrie. Cum vor circula mijloacele de transport în comun în cele 4 zile de vacanță?

Unde mergem cu copiii în minivacanța de 1 Decembrie?

Ce polițiste frumoase avem! Ele vor defila la parada de 1 Decembrie 2017

Programul paradei militare de 1 Decembrie, Ziua Națională a României

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri