(P) Starea de bine este influențată de mediul în care trăim. Un mediu curat ne face mai fericiți

Fiecare dintre noi își dorește o viață echilibrată, marcată de stări de bine și fericire. Puțini însă își dau seama că lucrurile care pot avea un impact semnificativ asupra stărilor noastre interioare din fiecare zi sunt cele mărunte, aparent fără valoare sau cu care suntem atât de obișnuiți, încât nu le mai acordăm importanță. Unul dintre aceste lucruri de care oamenii uită să se îngrijească este mediul în care trăim și starea în care se află acesta.

Mediul înconjurător, indiferent dacă ne referim la mediul urban, unde cele mai multe dintre locurile care ne înconjoară sunt clădiri, parcuri, spații de lucru sau la mediul natural, își lasă amprenta și ne influențează la nivel indivual, dar și chiar comunitar.

Oamenii care trăiesc într-un mediu îngrijit și curat au o stare de bine crescută, cu sentimente pozitive precum echilibru, calm sau siguranță. Mai mult, obiectele și spațiile curate și frumoase sunt folosite de multe ori ca mecanisme psihologice pentru a declanșa fericirea și pozitivitatea.

Locurile frumoase și curate au efecte pozitive asupra oamenilor

Este dovedit faptul că oamenii reactionează la stimuli vizuali și sunt atrași de obiecte pe care le consideră frumoase. De la redecorarea casei la interior sau exterior, la fascinația pentru artă și estetică, toate fac parte din activitățile care ne descriu ca fiind ființe atrase de aspect. Valorizăm pozitiv obiectele considerate frumoase și avem tendința de a sta cât mai mult în preajma lor.

Lucrurile frumoase și faptul că suntem atrași de ele ne ajută să ne menținem echilibrul interior, lucru dovedit și de studii[1]. Acestea au arătat că viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi este puternic influențată și de aspectul pe îl are mediul în care trăim. Mai exact, cu cât suntem înconjurați de obiecte care ne plac, îngrijite și curate, iar spațiul pe care îl locuim este mai frumos, cu atât ne vom simți mai bine și vom avea o stare interioară pozitivă. Astfel, starea de bine este direct influențată de mediul în care locuim, de aceea este esențial să avem grijă de tot ce ne încojoară.

Un mediu curat sau locuri și lucruri frumoase ne oferă o mai mare siguranță și ne ajută să avem mai multe emoții pozitive precum echilibru, calm, încredere. De cealaltă parte, locurile neîngrijite și murdare sunt asocitate cu stări de anxietate, nesiguranță și lipsă de încredere și influențează emoțiile negative.

Beneficiile vieții într-un mediu curat: echilibru personal după zilele lungi de stres

Cu toții ne amintim de excursiile plăcute în natură sau escapadele în orașe pe care le îndrăgim, când ne-am bucurat de peisajele pe care le-am admirat. Cum ar fi, însă, să avem parte de astfel de mici plăceri în fiecare zi? Studiile arată că, dacă locurile pe lângă care trecem zilnic au un aspect frumos și îngrijit, acestea ne ajută să ne simțim mai bine și să ne relaxăm mai ușor. Locurile frumoase și îngrijite oferă o experiență pozitivă, asociată aproape întotdeauna cu stări de bucurie, entuziasm, mulțumire și chiar siguranță.

Obiectele care ne plac sunt factori care ne influențează la nivel psihologic. Ideea de obiecte sau lucruri de care ne bucurăm vizual cuprinde inclusiv clădirile și tot ceea ce se află într-un mediu construit de om. Amenajările exterioare, grădinile publice, parcurile, piese de mobilier urban, toate acestea fac parte din informațiile vizuale pe care stimulii noștri le întâlnesc zilnic, în special în mediul urban.

Studiile de specialitate derulate pentru a determina dacă și cât de mult suntem influențați de obiectele din jurul nostru au arătat că, atunci când oamenii interacționează cu obiecte pe care le consideră frumoase și funcționale în același timp, sunt declanșate emoții pozitive precum calm, mulțumire și pot reduce emoțiile negative precum furie sau enervare cu până la 29%. Obiectele folosite pentru acest studiu care erau doar funcționale, nu și frumoase, au arătat că pot crește rata emoțiilor negative cu până la 23%.

Tocmai de aceea, anul acesta, prin intermediul campaniei „Cif Curăță România', au fost alese, pentru fiecare din cele 4 orașe intrate în campanie – Iași, Sinaia, Oradea și Drobeta-Turnu Severin – locuri funcționale, cu însemnătate pentru comunitatea locală. La Iași, echipa Cif a curățat platoul din fața Casei de Cultură a Studenților. Acesta este un loc cu însemnătate pentru comunitatea tânără din Iasi, pentru studenți, dar și pentru întreaga istorie a orașului. Casa de Cultură a Studenților are o memorie socială puternică, prin rolul cultural avut în comunitate. Aici au crescut și s-au format nume sonore pentru cultura din România și, în egală măsură, este loc de întâlnire pentru tinerii ieșeni.

Obiectele din jurul nostru sunt extrem de importante, indiferent dacă este vorba despre mediul natural sau construcțiile și spațiile amenajate de oameni. Trăim înconjurați de un mediu construit: clădiri, case, străzi, parcuri, locuri de întâlnire și socializare și altele. Toate creează decorul în care ne desfășurăm activitatea și ne influențează. Programul Clean & Travel organizat de Cif, își propune să reîmprospăteze și înfrumusețeze tocmai aceste locuri cu care interacționăm zilnic. Mesajul campaniei se referă la importanta lucrurilor frumoase, curate. Echipa Cif călătorește prin țară de cinci ani și curăță diverse locuri care au importantă pentru români și pentru comunitățile locale.

Starea comunității și a fiecăruia dintre noi este determinată de mediul înconjurător în care trăim sau muncim zi de zi. Clădiri mai curate, parcuri îngrijite și curățate, fântâni împrospătate, toate ne aduc un plus de confort, în drumul nostru zilnic pe lângă ele. Nu suntem atenți de fiecare dată, însă vom resimți starea de bine pe care acestea ne-o oferă, își vor lasă amprenta asupra calității vieții noastre. „Cif Curăță România' curăță și anul acesta ca 4 locuri din România și le redă frumusețea, astfel încât comunitățile locale să se bucure și mai mult de ele.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse