(P) Mierea de Manuka: ce este și la ce se folosește?

Mierea a fost folosită ca un medicament în întreaga istorie a rasei umane. Una dintre cele mai comune și persistente utilizări terapeutice ale mierei a fost ca o pansament pentru răni, aproape sigur datorită proprietăților sale antimicrobiene. Odată cu apariția unor antibiotice foarte active în anii 1960, mierea a fost respinsă ca o “substanță fără valoare, dar inofensivă”. Cu toate acestea, criza actuală și în continuă creștere a rezistenței la antibiotice a reînviat interesul pentru utilizarea mierei, atât ca agent eficace în sine, cât și ca un efect terapeutic de a dezvolta noi metode de tratament. Mierea de manuka este o miere de albine monofloră produsă din nectarul arborelui Manuka. Acest arbore Manuka își are originea în regiunile îndepărtate, muntoase din Noua Zeelandă și din sud-estul Australiei. Mierea este de obicei vândută ca un medicament alternativ. În timp ce componentele din mierea de manuka sunt studiate pentru potențialele lor proprietăți antibacteriene in vitro, nu există dovezi concludente cu privire la valoarea medicamentoasă sau dietetică, altele decât ca îndulcitor.

Frunzele copacului Manuka, cunoscut și ca un copac de ceai, au fost cunoscute de secole în rândul triburilor indigene din Noua Zeelandă și din sudul Australiei pentru puterile lor vindecătoare. Albinele care colectează nectarul din acest copac fac din miere manuka, care are unele dintre proprietățile “vindecătoare”. Mierea are proprietăți antimicrobiene, dar mierea de manuka originală conține și peroxid de de hidrogen, care îi conferă o putere antibacteriană și mai mare. Unele studii au descoperit că mierea de manuka poate ajuta, de asemenea, să stimuleze producția factorilor de creștere celulele albe din sânge trebuie să lupte împotriva infecțiilor și să vindece țesuturile.

La ce se folosește mierea Manuka?

Principala utilizare medicală pentru miere de manuka este în tratamentul arsurilor (minore) și rănilor. Alte roluri ale mierii manuka sunt:

 • combate infecțiilor cu stafilococ auriu meticilino-rezistent;
 • îmbunătățește durerile gâtului și imunitatea;
 • reducerea nivelului ridicat de colesterol;
 • reducerea inflamației sistemice;
 • tratarea infecțiilor oculare, urechilor și sinusurilor;
 • tratarea afecțiunilor gastro-intestinale (boala de reflux gastro-intestinală, ulcer gastro-duodenal);
 • poate fi utilizată la tratarea acneei și a eczemelor;
 • previne cariile dentare și gingivita;
 • îmbunătățește somnul.

Efecte secundare posibile ale mierei Manuka

 • reacție alergică, mai ales la persoanele alergice la albine;
 • riscul de creștere a zahărului din sânge, dacă este luat pe cale orală;
 • posibilă interacțiune cu anumite medicamente anticonvulsivante dacă sunt luate pe cale orală.

Proprietăți antibacteriene ale mierii Manuka

Antibioticele sunt folosite pentru prevenirea și tratarea infecțiilor bacteriene din întreaga lume. Cu toate acestea, bacteriile pe care drogurile sunt folosite pentru a ucide se pot adapta și deveni rezistente. Această rezistență se întâmplă în prezent în întreaga lume, iar un număr tot mai mare de infecții devin din ce în ce mai greu de tratat. Acest lucru duce la șederea mai lungă a spitalelor, costurile medicale mai mari și, în cele din urmă, mai multe decese. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a enumerat rezistența la antibiotice ca una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, a securității alimentare și a dezvoltării.

Proprietățile antibacteriene naturale ale mierei pot fi utile în această luptă. În laborator, mierea de Manuka sa dovedit a fi capabilă să inhibe aproximativ 60 de specii de bacterii. Acestea includ: Escherichia coli, Staphylococcus aureus meticilino-rezistent, Yersinia enterocolitica, Streptococcus pyogenes, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis,  Proteus vulgaris, Listeria monocytogenes, Klebsiella pneumoniae, Helicobacter pylori, Clostridium difficile, Bacillus stearothermophilus, Acinetobacter baumannii.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse