(P) Îți cauți teren pentru casă? Iată ce trebuie să știi!

Dacă ai decis că viața de la bloc nu este pentru tine și vrei să fii independent de vecini, atunci trebuie să începi să îți cauți un teren pe care să poți construi o casă. Însă nu e suficient să găsești o bucată de pământ cu o suprafață ideală și la un preț bun, ci trebuie să ții cont de câteva detalii care, după ce ai făcut actele de proprietate, să facă diferența. Care sunt acestea și cum poți face să alegi ce e mai bun pentru tine și familia ta poți afla în continuare.

Oază de liniște sau vecinătate cu orașul?

Înainte de toate, trebuie să îți alegi o zonă preferată. Pune în balanță motivele pentru care ți-ai dori să locuiești mai aproape de oraș sau în vecinătatea unei păduri, mai degrabă. Ofertele de vânzare a terenurilor în București, de exemplu, sunt atrăgătoare, iar dacă lucrezi în interiorul orașului sau copiii tăi merg la școală, ar fi bine să le iei în considerare, în detrimentul celor din afara localității. Asta pentru că ai economisi o grămadă de timp cu transportul în și din oraș către casă, la începutul și la finalul zilei. Dacă însă ai un job remote, adică lucrezi de acasă, și nu ești dependent de deplasarea până în centru, atunci te poți gândi la a căuta un teren la o distanță mai mare de agitație. Iar dacă alegi ultima variantă, ai grijă ca pământul pe care urmează să îți ridici casa este aproape de șosea, ca să nu te trezești izolat de lume în mijlocul unei ierni geroase. La fel de importantă este și distanța dintre curtea respectivă și pădure, dacă este cazul, pentru că nu ai vrea să te viziteze din când în când animale sălbatice înfometate. Ideal este să găsești un teren la aproximativ 30 de metri de strada principală, ca să eviți și praful și zgomotul șoselei.

Cu utilități sau fără?

Cele mai căutate par a fi loturile de teren care au deja utilitățile trase. Asta înseamnă că imediat ce ai cumpărat pământul, te poți folosi în voie de gazele naturale, apa și curentul electric, care sunt „trase la poartă'. Dacă, însă, găsești o ofertă care nu presupune racordarea la rețeaua publică de apă și canal, nu trebuie să îți faci probleme, pentru că vei putea fora un puț, cu ajutorul specialiștilor, vei monta o fosă septică și te vei putea bucura de aceleași beneficii ca atunci când ai fi fost conectat la rețeaua publică. Ar trebui să îți pui întrebări dacă ai ști că terenul nu are acces la energie electrică sau gaze, pentru că acestea s-ar putea să te coste ceva mai mult. Ideal ar fi să ai toate aceste utilități la dispoziție, precum și un cablu TV și de Internet trase.

Ce dimensiuni ar trebui să aibă?

Un alt detaliu important al terenului este dimensiunea acestuia. Iar răspunsul pentru a afla ce ți se potrivește cel mai bine stă la tine. Întreabă-te ce anume ți-ar plăcea să conțină curtea ta, în afară de casa propriu-zisă. Poate îți dorești o mică livadă sau măcar un loc de recreere în care să ai loc să plantezi doi copaci. Sau un loc pentru un grătar generos și un foișor, ori un hamac în care să te relaxezi în serile de vară. O mărime ideală pentru un teren este 1.000 mp, conform opțiunilor celor mai mulți cumpărători, asta pentru că au suficient spațiu pentru toate cele menționate anterior.

Atenție la riscurile zonei

Terenul e poziționat aproape de o apă curgătoare sau se află într-o zonă cu risc seismic ridicat? Ai grijă la toate pericolele care ar putea apărea după ce devii proprietarul terenului, pentru că, dacă îți ridici acolo o casă, s-ar putea să regreți ulterior pasul făcut. Un studiu geofizic te-ar putea scăpa de orice grijă cu privire la dezastrele naturale sau riscurile perimetrului pe care l-ai ales.

Mai ai de făcut un singur lucru ca să știi sigur dacă terenul pe care ai pus ochii este potrivit pentru tine sau nu. Cere sfatul unui arhitect, care te va îndruma către un plan al casei adaptat pe solul și caracteristicile zonei, astfel încât tu să te bucuri de o locuință cât mai aproape de perfecțiune.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse