(P) Idei de amenajare a unui dormitor în stil scandinav

Interioarele designului scandinav scăldate în lumină naturală se caracterizează prin simplitate, funcţionalitate și armonie, oferind oricărui spațiu un aer plin de prospețime și multă intimitate. O cameră decorată în acest stil poate fi rece, ciudată, aglomerată sau, poate prea goală, pentru oricine, dar nu și pentru proprietarul său. Acesta se va simți ca acasă și asta este, până la urmă, esența stilului scandinav. Nu doar un curent de amenajare a interioarelor, ci un stil de viaţă, un ambient în care să te simți bine, care să-ți dea – ție, dar și oaspeților tăi, senzația de „acasă'.

Foarte aproape de stilul minimalist și stilul scandinav pune accent pe mobila simplă, din lemn, cu accesorii utile, decorațiuni discrete și nuanțe deschise. Dacă doriți o amenajare simplă, dar funcțională, sobră, dar luminoasă, va puteți inspira din stilul scandinav.

Stilul scandinav: design pentru o viaţă liniștită

Simplitatea, liniile drepte, simetria, combinațiile de culori calde, texturile tipice țărilor din nord, unde formele geometrice colțuroase predomină, dar mai ales utilizarea lemnului natural, sunt caracteristicile principale ale acestui stil. Un stil simplu, tech-free dar funcțional, sobru și luminos, cu multă flexibilitate și libertate de decizie, totul pentru o stare de bine.

Datorită efectului de interior calm și senin se încadrează perfect pentru orice apartament sau casă, fie ele de dimensiuni mici, medii sau mari și pentru orice vârstă.

Puncte de interes pentru design interior în stil scandinav

 • Ce paletă cromatică să alegi pentru o locuință în stil nordic

Paleta cromatică este inspirată de atmosfera nord-europeană, cu pereți albi și textile albastre sau gri. Iconică pentru stilul scandinav este și combinația, alb-negru. Nu lipsesc nici petele de culoare, mici accesorii sau obiecte decorative în culori aprinse, vesele, ce atrag atenția, culori pastel sau culori metalice.

 • Ce texturi și materiale să alegi într-un decor scandinav

În privința materialelor de lucru, stilul scandinav onorează natura, așa că materialele sunt reciclabile cel mai adesea și accesibile oricărui buzunar: lemn, textile, plastice, hârtie etc. În acest fel, costurile se reduc considerabil la mobilă și accesorii de casă.

– Pentru mobila în stil scandinav se folosește lemn de stejar, fag, mesteacăn, pin, molid. Important este ca lemnul să fie tratat cât mai puțin cu substanțe chimice.

– Aluminiul, sticla și oglinzile sunt materiale care completează simplitatea mobilei în stil scandinav, conferindu-i eleganță și armonie.

– Textilele preferate pentru amenajarea unui spațiu în stil scandinav urmează aceeași direcție: origine naturală, cu aspect mai dur și texturat.

Piesele de mobilier de bază din stilul scandinav sunt de inspirație minimalistă, fiind foarte simple ca formă, ușor de manevrat și întreținut, în culori foarte deschise, de obicei alb, lemn natur sau albit, și discrete. Conceptul de bază al stilului scandinav este funcționalitatea, acesta fiind și scopul final al unei amenajări. Acesta nu ține cont deloc de tendințe, fiind concentrat mai degrabă pe aspectul practic al obiectelor care fac parte din decor, încurajând mix-ul de materiale, finisaje și texturi.

Folosește lumina ca element de intimitate

Stilul scandinav încearcă să adauge cât mai multă strălucire naturală în case, cu ajutorul albului și culorilor pale, iar Iluminarea este alt element de bază în designul scandinav. Efectul de reflexie face dintr-o simpla alegere cromatica un adevărat fundament al designului nordic.

 • Eficientizează spațiul utilizat, folosindu-te de latura funcțională a fiecărui element

Decorațiunile și accesoriile sunt foarte importante pentru o amenajare în stil scandinav. Prima regulă este: cu cât mai multe decorațiuni, cu atât mai bine, iar a doua: până și decorațiunile trebuie să aibă o latură funcțională.

Farmecul stilului scandinav în dormitor

Atunci când vine vorba despre stilul scandinav pentru interior, sufrageria este cea care primește întreaga atenție, dar îți poți focaliza atenția și asupra unui dormitor în acest stil, mai ales dacă atunci când ajungi acasă vrei să te relaxezi instant și să te bucuri de un spațiu confortabil și mult mai prietenos decât vremea de afară.

De la minimalism la accesoriile care îmbracă spațiul, la materiale naturale și multă lumină, toate se vor potrivi la fel de bine și în dormitor, creând un ambient simplu, relaxant, luminos și unic. Scopul designului interior de tip nordic este acela de a te face să te simți confortabil, de a oferi căldură și ceea ce americanii numesc 'coziness', iar nordicii 'hygge'. Acasă, confort, relaxare, căldură și intimitate.

 • Folosește albul în dormitor ca element predominant în designul scandinav

Albul este culoarea predominantă în orice decor scandinav și acest lucru se va potrivi perfect în dormitor. Pereții dormitorului trebuie să fie albi şi înfrumusețați cu o culoare de contrast. Un dormitor pur şi transparent este tipic pentru acest stil, în plus, pereții albi vor da senzația de cameră mai mare și mai luminoasă.

Jocul culorilor între alb, albastru și gri poate crea efecte deosebite, un perete gri închis, un foto tapet sau cărămida albă din spatele tăbliei patului vor transforma decorul într-unul special.

Însă culorile nu lipsesc cu desăvârșire, ele pot veni de la lenjeria de pat, de la un corp de iluminat, de la un tapet sau un tablou. Pentru un aspect eteric puteți vopsi, de exemplu, tavanul în bleu

Deşi pardoseala este, în mod obişnuit, vopsită în alb, puteţi alege şi un parchet închis la culoare, gri sau wenge, dar şi nuanţe deschise de maro.

În oricare dintre variante culoarea de bază va fi albul, culorile din planurile secund sau terţ fiind folosite doar în calitate de accent cromatic sub forma accesoriilor decorative, a unei piese de mobilier sau a unui perete îmbrăcat în tapet decorativ cu imprimeu în culori vii. Culoarea de accent, folosită cu moderaţie, va adăuga interiorului „all white' o notă suavă.

 • Folosește lumina ca element de intimitate în dormitor

Designul scandinav este sinonim cu lumină abundentă de aceea într-un dormitor în stil scandinav ferestrele trebuie să permită să intre cât mai multă lumină. Ferestrele trebuie sa fie simple și cât mai puțin compartimentate, putând fi puse în valoare de storuri elegante sau de niște perdele cât mai subtile. Pentru a obține o luminozitate poți folosi atât perdelele în culori deschise cât și o podea în culori deschise.

 • Păstrează elementul de funcționalitate specific stilului nordic și în dormitor

Focusul pe funcționalitate rămâne important, corpurile de mobilă cu dublă funcționalitate sunt printre preferatele nordicilor, iar notele elegante și simplitatea specifică nu dau greș. Mobilierul simplu, uşor de manevrat şi întreţinut, minimalist şi multifuncţional, cel mai adesea în nuanţe de alb, crem sau bej este specific acestei teme nordice. Piesele de mobilier trebuie să ocupe cât mai puţin spaţiu, oferind totodată maximum de confort. Contează mai puțin tendințele și mai mult aspectul practic al obiectelor care fac parte din decor, încurajând mix-ul de materiale, finisaje si texturi. Paturile copiilor sunt supraetajate, pentru valorificarea spațiului, iar paturile adulților au lăzi de depozitare integrate și un design simplu tocmai pentru a nu încărca vizual încăperea.

 • Folosește-te de prezența caldă a lemnului

Lemnul joacă un rol important în decor, combinându-se perfect cu albul și cu griul de la pereți și cadrele ușilor și ale ferestrelor. Ansamblul coerent compus din pat și noptiere pun în valoare frumusețea naturală a acestui material. Pentru mai multă căldură vă puteți juca cu benzi/plăci lemnoase pentru tavan sau pentru unul din pereți.

 • Alege stilul device-free

Dormitorul matrimonial scandinav trebuie să fie un spațiu cald care să te ajute să te reconectezi cu tine, fără telefoane, televizoare sau internet, în stilul device-free.

 • Alege-ți patul cu doar ca loc de dormit, ci ca pe o oază de relaxare

Patul cu design foarte simplu, uneori fără tăblie, este flancat de obiecte de mobilier, cu design interesant, care țin loc de noptiere. Adesea vopsit în alb patul poate lumina orice dormitor mai întunecos. Pentru dormitor accentul este pus pe confort iar un pat king size cu o saltea confortabilă este obligatoriu.

Tradiționale în Țările Scandinave, paturile continentale Scandinavian box spring bed', sunt considerate mai mult decât un simplu loc de dormit, sunt considerate locuri de relaxare.

 • Alege materiale cu origine naturală pentru textilele din dormitor

Textilele preferate pentru amenajarea dormitorului în stil scandinav urmează aceeași direcție: origine naturală, cu aspect mai dur și texturat. Se foloseşte mult in, bumbac, lână şi orice alt tip de textură naturală şi multe textile (husă pentru canapea, covoraşe, perdele, feţe de pernă, covoare croșetate sau împletite hand-made etc.). Una dintre tendinţele care a prins având în ţările nodice este folosirea păturilor tricotate iar un alt element-statement al stilului scandinav este covorul cu motive tradiționale sau geometrice. În loc de covor se poate folosi blană naturală de oaie sau pieile de animal.

 • Sparge monotonia pereților albi prin pete de culoare

Monotonia pereților albi, poate fi spartă, prin înfrumusețarea lor cu ajutorul grupurilor de tablouri, fotografii și mesaje motivaționale înrămate, dispuse asimetric. Decorurile sunt foarte importante și pot fi pete de culoare. Corpurile de iluminat se pot înnoi adesea, cu ajutorul abajururilor ieftine, din materiale reciclate, dar personalizate cromatic și ca model.

 • Folosește soba – ca element clasic – specific tărilor nordice

Pentru o amenajare autentică, puteți completa decorul cu o sobă din fier forjat, de obicei cilindrică și de culoare neagră, denumită godin – un alt element specific locuințelor din țările nordice. Dacă vi se pare totuși prea rustică ideea godinului, o alternativă ar fi șemineul sau soba din teracotă, în nuanțe deschise.

Cand vine vorba de odihnă, mobilierul joacă un rol foarte important atât ca funcționalitate cât și ca design, gama de mobilă de dormitor de la Acaju.ro oferă multe seturi sau piese de mobilier pentru amenajarea coerentă a unui dormitor în stil scandinav.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Diverse