(P) Cum să economisiți energie la spălarea vaselor: mașina de spălat vase vs. spălatul manual

Cum vă spălați vasele? Toată lumea o face diferit, deci nu există un câștigător clar în ceea ce privește eficiența energetică, atunci când vine vorba de a alege între spălatul de mână sau utilizarea mașinii de spălat vase.

Citiți mai departe pentru a descoperi câteva dintre variabilele cheie implicate, precum și câteva sfaturi pentru a vă ajuta să economisiți energie, indiferent de metoda pe care o utilizați.

Câtă energie folosește o mașină de spălat vase?

Fiind un aparat major, mașinile de spălat vase pot constitui un procent mare din factura de energie electrică.

Totușo, potrivit raportului At Home With Water al Energy Saving Trust, spălatul vaselor de mână reprezintă 4% din consumul mediu de apă al gospodăriei, în timp ce utilizarea mașinii de spălat vase reprezintă doar 1% din facturile noastre de apă.

Cantitatea de apă utilizată de o mașină de spălat vase va depinde de vârsta și de eficiența acesteia. De exemplu, o mașină de spălat vase fabricată înainte de anul 2000 ar folosi în medie 25 de litri pe ciclu, în timp ce una nouă ar folosi 10 litri pe ciclu, într-un mod Eco. Această diferență se datorează mașinilor de spălat vase moderne care refolosesc apa într-un ciclu, mai degrabă decât să pompeze încontinuu apă fierbinte.

Cum variază utilizarea apei, când vă uitați la o mașină de spălat vase, față de spălatul de mână?

O mașină de spălat vase modernă folosește în medie între 11 și 13 litri de apă pe ciclu, în timp ce spălarea manuală poate folosi până la de 9 ori cantitatea respectivă, dacă clătiți totul sub un robinet.

Desigur, diferitele obiceiuri de spălat vase ale oamenilor pot face această cantitate exactă dificil de prezis. De exemplu, dacă pre-clătiți vasele înainte de a le introduce în mașina de spălat vase, atunci veți folosi mult mai multă apă.

Câtă energie electrică folosește o mașină de spălat vase?

Utilizarea electricității va varia, de asemenea, în funcție de vârstă și de eficiența aparatului dvs. Potrivit Centrului pentru Energie Durabilă (CSE), mașinile de spălat vase moderne au o putere medie de 1.050 până la 1.500 de wați. Puteți vedea exact kWh pe ratingul energetic al aparatului. În general, o mașină de spălat vase nu este un aparat care consumă foarte multă energie, mai ales dacă îl folosiți doar o dată pe zi.

Cum să alegeți o mașină de spălat vase eficientă din punct de vedere energetic

Există o mare varietate a eficienței mașinilor de spălat vase. Indiferent dacă achiziționați prima mașină de spălat vase sau actualizați un model mai vechi, căutați aparate cu rating A +++ pentru eficiență maximă. Acestea sunt concepute pentru a utiliza mai puțină energie electrică și apă.

Mașinile de spălat vase eficiente din punct de vedere energetic sunt umplute la rece, ceea ce înseamnă că iau apă rece din sursa principală și folosesc un instrument de încălzire interioară. Modelele mai vechi vor lua apă caldă din sursa dvs., lucru care consumă mai multă energie.

De asemenea, este important să vă gândiți la dimensiuni, atunci când alegeți o mașină de spălat vase eficientă din punct de vedere energetic. Mașinile de spălat vase de dimensiuni mari vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic Cu toate acestea, eficiența se bazează pe umplerea mașinii la capacitatea sa, de fiecare dată când o rulați. Dacă locuiți singur sau aveți o familie mai mică, o mașină de spălat vase compactă va fi probabil cea mai eficientă alegere.

Cum să spălați vasele manual mai eficient

Fie că vă spălați vesela manual din preferință sau din necesitate, există o modalitate de a o face mai eficient. Iată câteva sfaturi pentru a folosi mai puțină apă când spălați.

  • Umpleți un castron sau jumătate de chiuvetă despărțită cu apă fierbinte și detergent pentru vase și un al doilea castron sau jumătate de chiuvetă cu apă fierbinte curată.
  • Apa ar trebui să fie la fel de fierbinte pe cât puteți rezista la atingere, pentru a vă curăța și steriliza corect vasele.
  • Pre-înmuiați vasele într-un castron cu apă fierbinte pentru a înmuia și a slăbi orice bucăți uscate. Acest lucru vă va face să cheltuiți mai puțină apă și energie, când va veni timpul să le curățați.
  • În loc să spălați vasele sub un robinet care funcționează constant, păstrați-le în vasul cu apă caldă pentru curățare.
  • Folosiți al doilea castron cu apă curată pentru clătire, în loc să le clătiți separat sub robinet.
  • Uscați vasele spălate cu o cârpă, mai degrabă decât cu prosoape de hârtie, sau lăsați-le să se usuce la aer pe blat.

Dacă urmați aceste sfaturi, veți folosi aproximativ aceeași cantitate de apă ca și masina de spalat vase.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Timp Liber