(P) Cele mai bune tipuri de implanturi dentare

(P) Cele mai bune tipuri de implanturi dentare

La ora actuală, există la noi în țară mulți medici buni și numeroase clinici stomatologice care folosesc tehnologie de ultimă oră așa că, în ultimii ani, Romania a devenit o destinatie foarte atractiva în ceea ce privește turismul medical, mai ales pentru clienții din străinătate care au de făcut tratamente sau proceduri ceva mai complicate cum ar fi implanturile dentare. Găsesc aici servicii de calitate iar prețurile practicate sunt mult sub cele din alte țări.

Când vine vorba de dinți, mulți dintre noi noi alegem un dentist pe baza recomandărilor apropiaților, prietenilor și odată ce ne-am făcut o programare lăsăm totul în seama medicului, fără să ne mai batem capul cu nimic iar uneori rezultatele nu sunt, din păcate, cele așteptate.

Dacă vrem să nu avem surprize, e bine să ne informăm, mai ales că tratamentele stomatologice pentru afecțiuni mai complexe sunt costisitoare și de durată.

Ce este un implant dentar

Implantul dentar este indicat atunci când se pierde dintele și rădăcina acestuia, așa încât cele două părți trebuiesc înlocuite, deoarece  nu mai este posibilă plasarea unei proteze tradiționale.

La necesitatea unui implant mai pot conduce accidentele, loviturile fizice puternice, cariile profunde care distrug dinții și parodontoza care determină pierderea totală sau parțială a unor dinți.

Un implant dentar este un dispozitiv în formă de șurub, fabricat din titan de înaltă puritate, biocompatibil cu organismul uman, care se inserează în osul maxilar sau mandibular, sub gingie,  și înlocuiește rădăcina unui dinte natural. Servește drept suport pentru fixarea unui dinte artificial.

Un implant dentar este format din 3 componente:

 • Corpul implantului (șurubul) realizat de obicei din titan (este cel mai folosit material pentru că este ușor de acceptat de organismal uman și are un preț accesibil) sau din ceramică. Are o suprafață rugoasă și odată inserat permite țesutului osos să se dezvolte în jurul sau fără să fi respins de organism.
 • Bontul protetic se insurubeaza în implant, se plasează în gingie și asigură suportul coroanei. Practic este interfaţa dintre coroana şi implant şi are aceleaşi roluri ca un dinte natural.
 • Coroana dentară este partea implantului vizibilă în gura pacientului (dintele propriu-zis), Coroana se realizează din porţelan sau zirconiu şi se fixează prin cimentare sau se înşurubează în implant.

Tipuri de implanturi dentare

În funcție de numărul de componente, implanturile dentare de tip șurub se găsesc sub două forme:

 • Implant dintr-o piesă

Aceste tipuri de implanturi dentare se folosesc cel mai des la mini implanturi. Mini implanturile dentare sunt utilizate în general acolo unde oferta osoasă este foarte redusă iar pentru acel pacient realizarea unei adiții osoase poate să complice lucrurile.

Se folosesc în general pentru a da o stabilitate crescută protezelor dentare mobilizabile și atunci când sunt folosite în lucrări protetice ca și componente ajutătoare. Mini implanturile dentare sunt de regulă mai ieftine decât implanturile normale.

 • Implant din două piese

Șurubul din titan care se înfiletează în os și bontul protetic, plasat între el și coroana, sunt cele mai utilizate tipuri de implanturi la nivel global, deoarece permit realizarea de lucrări dentare complexe, foarte rezistente și durabile.

Care sunt etapele realizării unui implant dentar

Deși fiecare pacient și-ar dori ca totul să decurgă cât mai repede și cu cât mai puțină durere, trebuie avut în vedere că realizarea și montarea unui implant dentar este o procedură laborioasă și necesită câteva vizite la stomatolog și câteva luni de așteptare între ele.

Vizita 1 Consultația inițială

În cadrul consultației inițiale, medicul și pacientul se cunosc. Medicul evaluează starea pacientului, identifică nevoile sale și stabilesc de comun acord rezultatul dorit. Apoi pacientului îi este recomandat de regulă o serie de investigații radiologice: radiografii 3D sau chiar computer tomograf fără de care nu se poate cunoaște situația reală și stabili o schemă de tratament.

Vizita 2 Stabilirea schemei de tratament

După ce pacientul se prezintă cu radiografiile, medicul le analizează și stabilește împreună cu pacientul, în funcție de bugetul acestuia și de materialele cu care el lucrează, schema de tratament, costul și durata acestuia.

Deși este o decizie comună, ultimul cuvânt îi aparține medicului pentru că el este specialistul însă este important că el să-i explice pacientului motivele alegerii sale pentru ca acesta să înțeleagă, să-și dea acordul și să fie confortabil cu tot procesul.

Vizita 3 Intervenția prin care se pune implantul dentar

De multe ori, vizita 3 se realizează în aceeași zi cu vizita 2. După ce toate detaliile au fost stabilite și toate acordurile semnate, urmează intervenția, care poate fi mai simplă sau mai complexă, de la caz la caz.

Medicul face o anestezie locală (deci procedura în sine nu doare), introduce implantul în os după care coase gingia. În funcție de complexitate, intervenția poate dura între 1 și 3 ore. Datorită tehnologiilor și soluțiilor moderne, durerea este redusă la minim.

După terminarea intervenției, pacientul va lua analgezice și antibiotice pentru a se vindeca în bune condiții.

Vizita 4 Punerea coroanei dentare

Dacă pacientul are suficientă masă osoasă și nu are alte probleme, punerea coroanei se poate realiza imediat după introducerea implantului (în cadrul vizitei 3), folosindu-se tehnica implantului dentar cu încărcare imediată sau dinții într-o zi, așa cum se mai numește.

În cazul în care pacientul nu are suficientă masă osoasă, este necesar să aștepte 3 luni (tehnica cu încărcare întârziată) între vizitele 3 și 4 pentru a se forma țesut osos nou, în jurul implantului instalat pentru ca apoi să se poată monta bontul și coroana dentară.

Cum alegi cele mai bune tipuri de implanturi dentare

Ca să poți alege cele mai bune tipuri de implanturi dentare este necesar să iei în calcul următoarele:

 • Bugetul de care dispui
 • Situația și necesitățile dinților tăi precum și rezultatul final pe care ți-l dorești
 • Cabinetul sau clinica stomatologică la care mergi și tehnologia cu care lucrează
 • Tipul și gradul de dificultate al intervenției
 • Recomandările medicului

Beneficiile unui implant dentar

 • Digestie mai bună

Lipsa unuia sau a mai multor dinți influențează mestecarea alimentelor – prima etapă a procesului digestiv. Jumătate din digestie se face în gură. Dacă nu mestecam corect, mâncarea tinde să ajungă în stomac foarte puțin mărunțită și impregnată cu mai puțină salivă, afectând digerarea ușoară a acesteia iar absorbția nutrienților este mult scazută.

 • Cresterea stimei de sine

Dacă unul dintre dinții din față lipsește, persoana este retrasă, rușinată, nu vrea să deschidă gura pentru a vorbi sau a zâmbi, nu socializeaza…. ceea ce poate scădea calitatea vieții.

 • Îmbunătățirea comunicării

Lipsa unor dinți din gură sau utilizarea protezelor tradiționale mobile care se mișcă îngreunează vorbirea, lucru ce pune probleme persoanei în viața de zi cu zi.

 • Îmbunătățirea sănătății cavității bucale

Deoarece implanturile se integrează foarte bine în gură, este mai ușor să fie periați inclusiv dinții naturali restanți.

 • Sunt biocompatibile cu osul uman iar rata de respingere a implantului este extrem de mică

Contraindicatii ale implantului dentar

Implanturile dentare au puține contraindicații. Însă în afecțiuni precum tratamentele cu bifosfați, tumori maligne, radioterapie, chimioterapie, sau afectiuni imunologice nu sunt recomandate sub nici o formă.

De asemenea, sunt contraindicate în cazul bolnavilor cardiaci, a celor cu reumatism articular acut, cu tare sanguine, hipertensiune arterială majoră, tulburări endocrine, cu diabet insulino-dependent, sau deficite imunitare.

De asemenea, trebuie menționat că fumatul și o igienă bucală neadecvată pot afecta și chiar deteriora implanturile dentare.

În concluzie, cele mai bune tipuri de implanturi dentare trebuiesc alese numai după o informare temeinică, o discuție cu medicul stomatolog în care să fie clarificate toate aspectele. La urma urmei, implanturile ar trebui să fie garantate pe viață așa că e o decizie care trebuie bine cumpănită înainte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate