Ai rămas vreodată fără bani pe neașteptate? Cum să afli ușor dacă îți permiți sau nu o cheltuială

Ai rămas vreodată fără bani pe neașteptate? Cum să afli ușor dacă îți permiți sau nu o cheltuială

Felul în care ne raportăm la bani și la propria noastră capacitate financiară poate fi uneori unul greșit, chiar dacă nu suntem conștienți de asta. Cu toții am avut momente când am supraestimat propria noastră putere economică, angajându-ne la cheltuieli mari, nesustenabile pentru veniturile pe care le aveam.

Ar trebui să știi însă că motivul pentru care ai uneori tendința să evaluezi favorabil sumele pe care îți permiți să le cheltuiești nu ține neapărat de o optică eronată, ci mai degrabă de un optimism în ceea ce privește propria ta situație. Nu se întâmplă niciodată să faci greșeli foarte mari, cum ar fi, spre exemplu să cheltuiești două treimi din salariu pentru un ceas de mână, însă se poate întâmpla ca banii tăi să se termine până să ajungi la următorul salariu, pentru că ai calculat greșit cheltuielile sau ai omis ceva fără să realizezi.

Ce opțiuni ai în situațiile dificile

Există perioade în viață în care cheltuielile pot ajunge să depășească cu mult veniturile tale. O defecțiune majoră la mașină sau la locuința ta, o problemă medicală în familie sau chiar o problemă legală, care necesită asistența unui avocat, pot fi cheltuieli foarte greu de suportat, în absența unor venituri pe măsură.

Din fericire, însă, există soluții și în aceste cazuri. Băncile oferă credite de nevoi personale, ce pot fi achitate în rate, pe parcursul mai multor ani. Spre exemplu, poți apela la imprumuturi de nevoi personale de la BCR pentru a rezolva problemele cu care te confrunți, stabilindu-ți o rată lunară, care să nu pune presiune prea mare asupra bugetului tău.

De ce ai nevoie de o rezervă

Când vine vorba de bani, sentimentele nu sunt foarte folositoare. Mai degrabă, ai nevoie de o viziune cinică sau chiar pesimistă, care să ia în calcul și anumite cheltuieli neprevăzute ce pot apărea până la următorul salariu sau până obții alte venituri. Atunci când nu iei în calcul și problemele neașteptate care pot apărea pe parcursul unei luni, riști să fii luată pe nepregătite și să ajungi în situația de a rămâne fără bani mai repede decât ai preconizat.

Când îți împarți cheltuielile pe care urmează să le faci, trebuie să te asiguri de fiecare dată că pui deoparte și o rezervă la care poți apela. Dacă bugetul tău nu îți lasă loc de manevră, chiar și o simplă amendă de circulație te poate destabiliza, caz în care vei fi nevoită să apelezi la ajutor pentru a-ți echilibra cheltuielile, iar aceasta nu e niciodată o situație plăcută.

Cum decizi ce îți poți permite

Una din cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii atunci când decid dacă să facă sau nu o achiziție este să se concentreze pe beneficiile pe care le aduce produsul respectiv, fără să ia în calcul impactul pe care acesta îl va avea asupra bugetului lor. De multe ori ne concentrăm prea mult asupra unui anumit produs pe care ni-l dorim, fără să luăm în calcul alternativele pentru care am putea opta.

Bineînțeles, fiecare produs vine cu anumite beneficii. Un aparat de la un brand cunoscut, spre exemplu, poate să ne ofere mai multe funcții și opțiuni, însă întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este dacă avem neapărat nevoie de ele. Dacă pentru acele funcții suplimentare prețul produsului se dublează, atunci poate ar trebui să reconsiderăm achiziția, în special dacă operăm pe un buget strâns. Conform Forbes, fluxul nostru de numerar ar trebui să fie un factor prioritar ori de cât ori ne gândim să cumpărăm ceva. Dacă achiziția unui produs golește toate rezervele noastre financiare, atunci cu siguranță ar trebui să amânăm această achiziție sau măcar să ne orientăm către un produs mai ieftin.  

(P) Material realizat in parteneriat cu BCR.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse