(P) Află simplu, rapid și la tine acasă dacă ești alergică

Aflate în topul bolilor cronice la nivel mondial, alergiile sunt intr-o continua creștere, fiind considerate 'boala secolului' având în vedere că afectează două din zece persoane.

Ce este de fapt o alergie? Practic, este răspunsul anormal al sistemului imunitar al unor persoane, la contactul cu anumite substanțe, care în mod normal sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor.  Aceste substanțe sunt denumite alergeni.

Reacția alergică a organismului se declanșează la contactul alergenului cu pielea, inhalarea sau înghițirea lui. Principalul factor care predispune la alergii este ereditatea. Altfel spus, dacă unul dintre părinți este alergic, atunci există un risc de 45% ca și copilul să dezvolte o alergie. Când ambii părinți sunt alergici, riscul este și mai ridicat, de 70%.

Cei mai comuni alergeni sunt: polenul, praful, mucegaiul, unele alimente și medicamente, părul animalelor și înțepăturile de insecte. Simptomele alergiilor includ mâncărime, congestie nazală, strănut și secreții apoase, mâncărimea, roșeața și lăcrimarea ochilor, erupții pe piele însoțite de mâncărimi (la nivelul brațelor, picioarelor, gâtului).

O alergie ușoară va avea simptome abia observabile, care provoacă doar o stare de disconfort, iar una moderată poate crea o stare asemănătoare celei din gripă sau răceală. Însă când alergia este severă, simptomele sunt atât de puternice, încât persoana nu își mai poate desfășura activitatea obișnuită, fiind efectiv imobilizată la pat. De regulă, simptomele alergiei dispar atunci când organismul nu mai este expus la alergen. Cu toate acestea, există cazuri grave în care reacțiile alergice sunt violente și declanșează un răspuns al întregului organism. Erupția și mâncărimea puternică se manifestă pe toată pielea, nu doar pe zona afectată, respirația devine greoaie, apar senzatia de „nod în gât', furnicături la nivelul scalpului, buzelor, mâinilor și picioarelor, crampe abdominale, vărsături, diaree, senzație de oboselă. Acestea sunt deja semnele șocului anafilactic, viața persoanei afectate fiind pusă în pericol, ceea ce impune alertarea serviciilor medicale de urgență.

Unul dintre cei mai frecvenți alergeni întâlniți – și mai simplu de identificat – este polenul. Circa 30% dintre adulți și aproximativ 20% dintre copii sunt afectați de alergia la polen, începând de primăvara – odată cu apariția polenului la copaci precum alunul, salcia, plopul și mesteacănul – și continuând cu lunile de vară, când sunt prezente polenurile de graminee și ierburi.

Un alt tip de alergen care creează frecvent probleme este reprezentat de acarieni, insecte invizibile cu ochiul liber, prezente în număr copleșitor de mare, inclusiv în locuințe. Gândiți-vă numai că într-un singur gram de praf pot viețui între 2.000 și 10.000 de acarieni…

Dintre toate animalele domestice, drăgălașele pisici sunt printre primele către care se arată cu degetul atunci când vine vorba de alergii. Oricât sunt ele de simpatice, părul lor este un alergen redutabil.

Ți s-a întâmplat să te confrunți, 'din senin', cu  mâncărimi ale pielii, strănut și lăcrimarea ochilor fără să găsești vreo explicație pentru toate astea? S-a întâmplat în perioada imediat următoare iernii, când natura înverzește? Ai intrat în contact cu vreo pisică sau chiar tu ai una, acasă, și n-ai văzut nicio legătură între prezența ei și neplăcutele simptome descrise mai sus? Dar nici nu te-ai testat din punct de vedere alergologic, nu-i așa?! Ți se pare prea complicat să mergi la medicul de familie, să iei o trimitere pentru specialist, să te programezi pentru testare… Să știi că există și o variantă mai simplă și mai comodă: Kitul de autotestare 'Depistarea alergiilor' de la Veroval. Acesta depistează alergiile la păr de pisică, polen de iarbă și acarieni, avantajul fiind acela că îl poți efectua acasă, iar rezultatul îl vei obține în numai 15 minute. Testul măsoară – cu o acuratețe care depășește 94% – prezența în sânge a unui nivel crescut al anticorpilor de tipul imunoglobulinei E (IgE), produși ca reacție alergică la părul de pisică, acarieni și polenul de iarbă. Kitul de autotestare 'Depistarea alergiilor' de la Veroval poate fi comandat și on-line, aici.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse