(P) 5 romane perfecte pentru cele mai reci seri de iarnă

5 romane perfecte pentru cele mai reci seri de iarnă

Sursa foto: https://pixabay.com/en/read-socks-coffee-morning-woman-3644847/

Am ajuns în acea perioadă a anului în care zilele scurte și frigul te fac să nu-ți dorești altceva decât să ajungi acasă, să te acoperi cu o pătură, să bei ceva cald și să te relaxezi.

Cum ecranele au acaparat o bună parte a rutinei noastre, fie că vorbim despre muncă, fie că ne referim la modalitățile de distracție, poți alege să îți răsfeți ochii citind un roman bun, sub lumina caldă și prietenoasă a unui corp de iluminat. Iată cinci romane pe care le-ai putea citi în serile reci de iarnă.

Eseuri de îndrăgostit, Alain de Botton

Fiind unul dintre cei mai apreciați scriitori europeni ai momentului, Alain de Botton reușește cu măiestrie să surprindă excelent trăsăturile oamenilor moderni, mai ales în raport cu dragostea. În romanul Eseuri de îndrăgostit, personajul masculin central încearcă să aplice în relația de iubire pe care o are cu Chloe principiile pe care le-a căpătat din operele lui Nietzsche, Goethe, Freud, Kant sau Platon, dar realitatea îi demonstrează că iubirea este imprevizibilă și nu poate funcționa după o rețetă.

Romanul surprinde întregul parcurs al unei relații și te face să empatizezi cu personajele, grație modului în care perspectivele acestora îți sunt prezentate. Îi vei înțelege pe amândoi, îi vei judeca, vei râde, vei ofta și poate vei căpăta și niște învățături utile.

Sunetul muntelui, Yasunari Kawabata

Nimic nu se compară cu atmosfera creată de romancierii japonezi în scrierile lor, iar Yasunari Kawabata nu face excepție de la regulă. Romanul Sunetul muntelui' redă cu o acuratețe excepțională trăirile și gândurile pe care le are un bătrân, a cărui moarte se apropie inevitabil. Totuși, inima bătrânului japonez găsește puterea de a bate din nou puternic, grație soției fiului său.

Deși lipsită de erotism și mai degrabă de natură paternă, admirația bătrânului față de tânără este singurul lucru care îl mai scoate din letargia perioadei de sfârșit a vieții. Replicile personajelor, descrierile peisajelor și întâmplările romanului te vor transporta într-o lume uneori tristă, dar mereu fermecătoare și cu o atmosferă încântătoare.

Să ucizi o pasăre cântătoare, Harper Lee

Romanul lui Harper Lee îți prezintă prin ochii lui Scout Finch, o micuță dintr-un stat sudic american, în care aceasta își petrece copilăria. Tom Robinson, un locuitor de culoare, este acuzat că ar fi violat o femeie albă, iar avocatul acestuia este desemnat Atticus Finch, chiar tatăl lui Scott.

Acesta nu doar că devine apărător al lui Tom, dar se transformă și într-un reper al moderației și echilibrului, în situații în care ceilalți se lasă luați de valul urii și al repulsiei rasiale. Viziunea inocentă a lui Scott, aflată la vârsta la care încă nu are niște repere și viziuni clare asupra lumii, intră puternic în contrast cu atmosfera încărcată din oraș, iar unele replici și situații au chiar efect revelator.

Crimă și pedeapsă, Fyodor Dostoievski

Fiind unul dintre cele mai importante romane scrise vreodată, Crimă și pedeapsă' te va încânta prin complexitatea detaliilor prezentate, dar și prin modul în care sunt prezentate trăirile interioare ale personajului central. Tânărul student Rodion Raskolnikov ajunge să comită o crimă groaznică, fără a lua în calcul consecințele ulterioare, iar cel mai mare dușman al său se dovedește a fi propria conștiință. Misterul și impredictibilitatea acțiunii îți vor asigura sesiuni de lectură minunate, iar atmosfera din Rusia secolului 18 se îmbină perfect cu serile friguroase și întunecate de iarnă.

Arta subtilă a nepăsării, Mark Manson

Dacă Dostoievski nu e tocmai pe placul tău, poți încerca ceva contemporan. Tânărul scriitor american Mark Manson prezintă un ghid al modului în care poți obține liniștea psihică și împlinirea personală. Îmbinând experiențele personale ale autorului cu principiile psihologiei, cartea are un ritm alert și se citește foarte repede. Nu vei fi nevoită să depui prea mult efort, pentru că stilul de exprimare este ușor de parcurs. Încărcată de umor și de realism, Arta subtilă a nepăsării' te va inspira și te va face să închei ziua încărcată de optimism și cu zâmbetul pe buze.

Serile reci de iarnă parcă sunt făcute pentru sesiuni de lectură liniștite, în căldura propriei tale case, fără nimic care să te poată scoate din universul minunat al cărților. Cele cinci romane recomandate te vor trece prin diferite stări, te vor învăța lucruri noi și te vor ajuta să te relaxezi după munca depusă în timpul zilei. Folosește aplice pentru iluminat pentru o lumină caldă deasupra fotoliului sau patului tău, iar atmosfera serilor tale de iarnă va fi perfectă.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Muzica, filme, carte