Putine persoane cunosc in detaliu importanta pe care albinele o au, iar de aceea comportamentul lor iresponsabil duce la uciderea unui numar mare de albine in fiecare an, situatia fiind din ce in ce mai grava. Specialistii considera chiar ca in lipsa tuturor acestor familii de albine, viata pe pamant ar fi aproape imposibila.
Drept urmare, am decis sa facem o mica lista cu lucruri interesante pe care cu totii ar trebui sa le cunoastem despre albine. Cunoscand toate aceste lucruri fascinante, poate vom constientiza cu totii importanta albinelor pentru un trai sanatos.
Albinele sunt esentiale pentru un mediu sanatos si pentru o economie sanatoasa. Avem nevoie de ele si de alte insecte pentru a poleniza majoritatea fructelor si a legumelor pe care le consumam zilnic. Albinele sunt insa amenintate si, fara ele, alimentatia si economia noastra sunt la randul lor amenintate.
Cu totii putem lupta impotriva amenintarilor tot mai frecvente cu care albinele se confrunta prin a ne face gradinile, strazile si chiar comunitatile mai prietenoase cu albinele. Masurile pe care guvernul le-ar putea lua pentru sanatatea albinelor sunt si ele atat de necesare, insa intarzie sa apara.
Poate ca o albina in jurul unei flori nu ti se pare numaidecat o imagina fascinanta. Ba chiar uneori s-ar putea sa ti se para suparatoare prezenta acestora. Cu toate acestea, ele sunt atat de importante…
Ele polenizeaza plantele din gradini, din parcuri si din peisajul rural. Practic, albinele ar trebui privite ca pe un semn care ne arata ca mediul nostru este sanatos. Acolo unde nu sunt albinele, este foarte probabil si ca poluarea sa fie la un nivel ridicat.
Locurile prietenoase cu albinele sunt, de asemenea, locuri prietenoase si cu oamenii. Impartasim nevoia albinelor pentru spatii verzi naturale variate dar si pentru elementele esentiale pe care aceste locuri le ofera, precum ar fi aerul curat si apa curata. Ele sunt importante daca vom face fata unei schimbari climatice, deoarece spatiile naturale absorb excesul de apa si de caldura si pot oferi umbra racoroasa.
Albina care produce miere este probabil cea mai cunoscuta albina din lume. Cu toate acestea, exista mult mai multe specii de albine in intreaga lume. In Marea Britanie, de exemplu, exista peste 270 de specii de albine.
Albinele obisnuite traiesc in mod social, conduse de o regina si deservite de trantorii de sex masculin dar si de albinele lucratoare de sex feminin. Albinele solitare sunt mai mici, iar unitatea familiala este formata dintr-o singura pereche.
Albinele solitare pot fi, la randul lor, de mai multe feluri. Exista albine masoni, albine taietoare de frunze dar si albine miniere.
Inca din anul 1900, doar in Marea Britanie au disparut peste 13 specii de albine, iar 35 de specii sunt deja pe cale de disparitie. In ciuda tuturor legilor care, cel putin teoretic, ar trebui sa protejeze albinele, acestea sunt intr-o continua amenintare. Iar situatia este aceeasi si in Romania, aici unde se ridica tot mai des problema protejarii albinelor impotriva poluarii si a tuturor substantelor chimice folosite in mod intensiv in agricultura.
Care sunt cauzele care duc la declinul albinelor? Ei bine, sunt factori care ne afecteaza si pe noi. Mai exact, este vorba despre schimbarile in utilizarea terenurilor, despre pierderea habitatelor dar si despre diferite boli, pesticide, practici agricole, poluare sau specii invazive de plante si animale.
Schimbarile climatice contribuie, de asemenea, la declinul albinelor.
Exista foarte multe moduri prin care putem ajuta albinele. Un prim lucru pe care ar trebui sa il facem este sa plantam flori bogate in nectar, iar astfel albinele vor avea parte de mancarea de care au atata nevoie. Incurajand apicultorii prin achizitia produselor apicule vei oferi, de asemenea, o mana de ajutor albinelor.
Acestea sunt 5 lucruri pe care oricine ar trebui sa le cunoasca despre albine si speram ca impreuna cu initiativa cetatenilor obisnuiti dar si a specialistilor, precum cei de la Apis Donau, problemele care afecteaza albinele vor evitate.