(P) 5 cele mai importante motive pentru care românii vor să se mute

Schimbarea locuinței este una dintre deciziile majore pe care o persoană le poate lua. Această hotărâre aduce la pachet alte schimbări uriașe în viața fiecăruia, fie că este o persoană singură, într-o relație sau chiar cu o familie numeroasă. Un lucru este clar, în ultimii 20 de ani foarte mulți români au ales să se mute, fie că vorbim despre oportunitatea de a pleca din țară, fie că este vorba despre șansa de a ajunge într-un oraș important al țării sau de a renunța la viața la oraș pentru cea din mediul rural. Un studiu realizat de IRES în primăvara acestui an a scos la lumină faptul că aproximativ jumătate dintre români ar vrea să se mute, tinerii preferând viața în marile orașe universitare și în Capitală, în timp ce persoanele mai în vârstă ar alege viața liniștită din zonele rurale. În același timp, aproape 1 din 10 români, indiferent de vârstă, ar alege să se mute dintr-un oraș mai mare în unul mai mic

5 cele mai importante motive pentru care românii vor să se mute:

  1. Poluarea

Viața în marile cartiere de blocuri ale orașelor are avantajele sale, precum distanța scurtă față de centrul unui oraș, față de marile magazine, locuri de muncă, școli și spitale. Există însă și aspecte negative aici, precum poluarea și calitatea foarte slabă a aerului respirat. Traficul intens, prezența fabricilor mari și supraaglomerarea unor zone ridică nivelul de poluare din orașe, iar acest lucru afectează chiar și calitatea aerului din apartamente, ceea ce pune în pericol sănătatea tuturor. În acest sens, National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii a realizat un studiu în urma căruia a descoperit că aproape jumătate din toate gazele produse în marile orașe de către mijloacele de transport și zonele industriale pot fi factori care ajută la dezvoltarea cancerului. Astfel, unii proprietari au ales să se reorienteze spre zonele din jurul orașelor, acolo unde pot beneficia de un aer mai bun, dar și de locuințe mai spațioase, precum case noi duplex, mult mai generoase din punct de vedere al spațiului pentru familiile numeroase.

  1. Lipsa de curățenie

Doi din cinci români consideră că igiena scăzută din oraș este un motiv suficient pentru a lua în calcul o schimbare a locuinței. O igienă precară înseamnă riscuri pentru sănătate și disconfort general pentru locuitori.

  1. Infrastructura de transport deficitară

Mai ales în cazul Capitalei, care are metrou, infrastructura de transport deficitară poate anula multe dintre avantajele vieții într-un oraș mare. Orele pierdute zilnic pe drum pentru a ajunge la muncă, la școala copilului și apoi acasă, imposibilitatea de a te deplasa în timp util în zilele cu căderi importante de zăpadă și accesul limitat în unele cartiere i-au făcut pe 17% dintre români să considere schimbarea orașului în care locuiesc.

  1. Traficul

Atunci când nu este bine pusă la punct, infrastructura de transport afectează în mod direct traficul din orașe. Locuitorii preferă mașinile personale, iar astfel viteza medie de deplasare scade considerabil, din cauza numărului mare de participanți la trafic. O altă problemă care apare de aici este numărul limitat de locuri de parcare, care nu face decât să provoace blocarea multor artere principale.

  1. Lipsa locurilor de muncă

Este una dintre marile probleme ale zonelor mai mici. Lipsa investițiilor și afacerilor din zonă reprezintă un număr mai mic de locuri de muncă, salarii medii mai mici pe zonă și, în final, un nivel de trai mai scăzut.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: bbernard

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse