Obiceiuri toxice legate de bani pe care le au persoanele narcisiste: „Ele trec adesea neobservate sau ignorate”

Persoanele narcisiste sunt cele mai dificile personalități în preajma cărora este dificil să te afli. Din nefericire, unele dintre cele mai comune obiceiuri toxice, grandomania, superioritatea, îndreptățirea și lipsa de empatie, au fost în creștere în ultimii ani.

Chiar mai rău, aceste trăsături trec adesea neobservate sau sunt ignorate, în special de persoanele care nu știu despre narcisism sau care au alte vulnerabilități, cum ar fi stima de sine scăzută.

Potrivit CNBC, un psiholog renumit de la California State University, Los Angeles, Ramani Durvasula, care studiază autoimplicarea extremă, a descoperit că narcisismul este un tip de personalitate inadecvat care poate avea un impact asupra sănătății mentale și a funcționării celor care intră în contact cu el, mai ales atunci când este vorba de bani.

Narcisiștii caută puterea asupra celorlalți pentru a se simți mai bine în pielea lor, iar banii sunt un instrument pe care îl folosesc pentru a manipula și controla.

Obiceiuri toxice legate de bani pe care le au persoanele narcisiste

Sunt secretoși în ceea ce privește finanțele lor. În relațiile intime, acest lucru poate include faptul că evită să vorbească despre situația lor financiară, cum ar fi cât câștigă sau cât au economisit.

Ei sunt capabili să ia decizii unilaterale în privința banilor și să te controleze percepția asupra a ceea ce vă puteți permite ca un cuplu sau o familie. Ar putea spune: „Lasă-mă pe mine să mă ocup de finanțele noastre, astfel încât să nu te stresezi din cauza asta”.

Această dinamică se poate întâmpla și în afaceri. Un co-fondator narcisist ar putea să vă spună întâmplător: „Din moment ce tu ești geniul creativ, eu mă voi ocupa de chestiunile plictisitoare legate de bani.”

Ei sunt darnici cu banii doar în public. Pentru narcisiști, cheltuirea unor sume mari de bani pentru alții poate fi o modalitate de a-i face pe oameni să îi placă. Ei pot fi zgârciți în privat, de exemplu, dar să plătească cina pentru colegi sau să ofere cadouri doar pentru imagine.

Această experiență poate fi atât jignitoare, cât și frustrantă pentru persoana cea mai apropiată de narcisist, deoarece percepția lumii exterioare nu este realitatea.

Sunt zgârciți cu lucrurile esențiale. Narcisiștii pot fi aroganți atunci când vine vorba de cheltuieli inutile și egoiste (de exemplu, cumpărarea unui ceas de firmă pe care nu și-l pot permite), dar se zgârcesc la lucrurile esențiale (de exemplu, mâncare, cheltuieli de sănătate, articole de bază pentru casă). Drept urmare, cei care se află într-o relație intimă cu ei ar putea fi nevoiți să economisească în liniște bani pentru a putea avea grijă de ei înșiși.

Acest model de comportament este, de asemenea, răspândit în afaceri. Un fondator sau un CEO care abia își plătește angajații poate foarte bine să folosească fondurile companiei pentru a zbura la clasa întâi și a rezerva hoteluri de lux.

Sunt ipocriți. Narcisismul și ipocrizia merg mână în mână, deoarece ipocrizia este o formă de legitimitate.

Cei mai mulți narcisiști cred că regulile nu li se aplică lor, chiar dacă se grăbesc să le impună tuturor celorlalți. Acest lucru este valabil pentru multe tipuri de reguli, inclusiv pentru bugete.

Un partener narcisist poate să cheltuiască liber pentru el și să strice în mod regulat bugetul comun, apoi să se întoarcă și să te critice pentru că cheltuiești mai mult decât consideră necesar.

Sunt punitivi cu banii. Narcisiștii folosesc adesea banii ca instrument de pedeapsă. Ei te pot recompensa financiar atunci când faceți ceea ce vor ei, iar apoi îți rețin banii atunci când vor să se răzbune.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii