Obiceiuri noi pentru o alimentație sănătoasă la 40 de ani
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2015/08/alimentatie-sanatoasa-la-40-de-ani.png)
După vârsta de 40 de ani, învață să ții sub control modificările organismului, astfel încât problemele de sănătate să nu fie subiecte permanente de discuție.
Alimentația defectuoasă, fără nutrienții importanți, în schimb bogată în grăsimi și alimente procesate, influențează starea ta de sănătate. Echilibrul este important în general, dar mai ales la capitolul nutriție.
Organismul are nevoie de carbohidrați, grăsimi, proteine, vitamine și minerale pentru a menține sănătoase organele vitale, oasele, mușchii și nervii, precum și pentru a produce hormoni și alte substanțe atât de necesare organismului. Ține cont de cei câțiva pași de bază care te vor ajuta să-ți regăsești echilibrul alimentar și starea de sănătate.
Variază
Consumă alimente cât mai proaspete (legume, fructe, leguminoase, oleaginoase), cât mai puțin procesate și care să aibă un nivel nutritiv ridicat.
Caută alimente naturale
Evită produsele cu adaos ridicat de zaharuri, cu termen de valabilitate foarte lung și cu ingrediente pe care nu le recunoști.
Zahăr procesat?
În niciun caz! Renunță la ingrediente precum zahăr, zahăr brun, sirop de porumb, dulciuri comerciale, sucuri de fructe procesate, băuturi carbogazoase. În schimb, introdu orezul brun sau sălbatic, pastele integrale, cerealele integrale, fructele proaspete, legume și oleaginoase, ca sursă de carbohidrați complecși.
Proporția zilnică de carbohidrați complecși nu trebuie să depașească 40%-50% din dieta zilnică, în funcție de nivelul activității fizice.
Da, grăsimilor naturale
O sursă foarte bună de grăsimi sănătoase o reprezintă semințele (în special cele de in), nucile și toată clasa oleaginoaselor crude, neprăjite, furnizori de omega 3 și omega 6. Aportul zilnic necesar este între 20 și 30% din totalul valorii energetice necesar fiecărei persoane.
Nu exclude carnea
De curcan, pui, pește, vânat și fructe de mare, toate aceste tipuri de carne sunt o sursă bună de proteine. În același timp, surse bune de proteine găsești și în legume și oleaginoase, ca boabele de năut, soia și hrișcă, în lactate și ouă. Acestea din urmă nu forțează digestia la fel de mult precum carnea.
Condimentează
Folosește condimente proaspete, care susțin procesul de digestie. Spre exemplu, Sarea de Himalaya conține 84 de minerale: clorură de sodiu, sulfați, calciu, potasiu, magneziu.
Hidratează-te
Apa și ceaiurile, în general, sunt indicate în cantități ridicate și pot fi servite în timpul mesei. Bea cu înghițituri mici, pentru a facilita digestia, spun unii nutriționiști. Evită, însă, băuturile carbozagoase și sucurile procesate și păstrează consumul de cafea și alcool în anumite limite (aproximativ o ceașcă de cafea și un pahar de vin pe zi).
Programul meselor
Mănâncă în fiecare zi, la aproximativ aceleași ore, pentru o digestie normală. La fel de important este să nu mănânci până la refuz. Relaxează-te la masă. Încearcă să mănânci într-un cadru plăcut, liniștit. Procesul de asimilare a nutrienților va avea de suferit atunci când mănânci pe fugă sau ești foarte agitată.
Campania „Frumusețea la 40 de ani
Este derulată timp de 12 luni, în perioada martie 2015 și februarie 2016. În cadrul campaniei, 12 doamne din presă, cu vârste între 35 și 47 ani, vorbesc despre ceea ce înseamnă frumusețea în jurul vârstei de 40 ani, oferind recomandări pentru o îngrijire și o alimentație sănătoase. Lunar, fotografiile doamnelor participante în campanie sunt transformate în tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu. În 2016, din tablourile campaniei va fi realizat un calendar de perete și o expoziție.
Autor: Cătălina Ioancea
Foto: Shutterstock