Obiceiuri de Ziua Îndrăgostiților
Ziua Îndrăgostiților nu este o sărbătoare ortodoxă, ci a fost împrumutată datorită ideii de a sărbători dragostea într-o zi anume, alături de aproape întreg globul. Iată care sunt obiceiurile de Valentines day:
foto Ziua Îndrăgostiților via Shutterstock
Pentru noi, anul acesta Ziua Îndrăgostiților s-a nimerit să fie în aceeași zi cu Sâmbăta Morților – sărbătoare ortodoxă în care cei adormiți sunt pomeniți prin slujbe, parastase și pomeni – dar asta nu îi împiedică pe îndrăgostiți să arate lumii întregi că se iubesc.
În Japonia se sărbătorește de două ori Valentines Day: o dată pe 14 februarie, când femeile le dau în cadou bărbaților ciocolată neagră și pe 14 martie, când acestea primesc de la ei ciocolată albă. În Coreea de Sud tradiția este aceeași ca în Japonia, însă aceștia au și o a treia zi: 14 aprilie, când cuplurile își dau întâlnire și mănâncă împreună supe sau alte mâncăruri cu tăiței.
În Austrialia a rămas un obicei vechi de pe timpul 'goanei după aur' și care se păstrează și astăzi de Ziua Îndrăgostiților. În acea perioadă, cei care reușiseră să se îmbogățească din minerit, le făceau cadou iubitelor pernuțe din satin, parfumate și decorate elegant cu flori și scoici.
Bărbații din Statele Unite ale Americii oferă iubitelor lor de Valentines Day felicitări cu mesaje dulci. Obiceiul a pornit în perioada Războiului Civil, când se importau felicitări lucrate manual, foarte frumoase, de peste ocean, deoarece hârtia americană nu era calitativă. Obiceiurile au rămas și în ziua de astăzi, însă nu se mai oferă doar mesajele dulci, ci cuplurile cu un simț al umorului dezvoltat își oferă felicitări cu mesaje ironice.
În Marea Britanie există credința că femeile nemăritate își pot visa alesul dacă pun sub pernă, cu o noapte înainte, frunze de dafin. Femeile de modă veche încă mai țin acest obicei, însă cele tinere, moderne, preferă întâlnirile romantice la restaurant și cadourile simbolice. În Scoția, în schimb, există un obicei pentru persoanele singure: la festivalul de Valentines Day, unde participă în număr egal femei și bărbați, se pun bilețele cu numele fiecăruia în două urne separate. Femeile trag numele bărbaților și invers, iar la final aceștia se așază la mese și își dau cadouri.
Finlandezii și estonienii sărbătoresc pe 14 februarie prietenie și nu îndrăgostiții, aceștia făcându-și cadouri între ei. Totuși, influența americană și britanică a făcut din ziua aceasta una în care au loc multe căsătorii.
În Danemarca se oferă felicitări în care sunt scrise poezii de iubire. Totuși, cel care trimite felicitarea nu își semnează numele, ci pune câte un punct pentru fiecare literă din numele lui. Dacă femeia aleasă îi ghicește numele, atunci aceasta va primi un ou colorat de Paște.
În Spania, Italia, România și alte țări Ziua Îndrăgostiților este o zi în care îndrăgostiții își fac cadouri simbolice – dulciuri, felicitări cu mesaje drăguțe, flori sau ursuleți de pluș – și în care aceștia ies în oraș, la restaurante sau în localuri pentru a se simți bine.
Descopera cele mai frumoase poezii de dragoste!