O nouă victimă în urma vaccinării cu AstraZeneca

Regiunea nordică a Italiei, Piemont, a declarat duminică că va înceta să mai folosească un lot de vaccinuri AstraZeneca împotriva coronavirus după ce un profesor în vârstă de 58 de ani a murit sâmbătă.

Regiunea situată în nordul orașului Torino, suspendase inițial toate vaccinurile AstraZeneca pentru a identifica și a izola lotul din care provine vaccinul administrat profesorului, din orașul Biella.

Decizia, ca urmare a unor mișcări similare în altă parte a Europei, a fost preventivă, iar regiunea așteaptă rezultatele verificărilor care vor verifica dacă există o legătură între moarte și vaccinare, a declarat guvernul regional într-un comunicat online.

În declarație nu s-a specificat despre ce lot este vorba și nici nu s-a spus cum a murit profesorul. Ziarele italiene au raportat că este vorba despre lotul ABV5811 și o sursă apropiată de guvernul regional a confirmat-o.

Îngrijorător este că în România au ajuns la 17 februarie 163.000 de doze din acest lot și au fost folosite deja 61.000. Așadar, acelși număr de români au fost imunizați cu prima doză, rapelul făcându-se la o distanță de opt săptămâni.

Astăzi, 15 martie, vor intra în teleconferință cei 27 de șefi ai agențiilor naționale a medicamentului, din statele membre UE, pentru a discuta și a lua o decizie în privința aceastei probleme pe care au ridicat-o loturile de vaccinuri AstraZeneca.

„Administrarea vaccinului AstraZeneca în Piemont a fost reluată, după o suspendare din precauţie timp de câteva ore, pentru a repera şi izola lotul din care provine doza injectată profesorului decedat', a clarificat în cele din urmă administraţia regiunii Piemont pe website-ul său.

Luigi Genesio Icardi, şeful serviciului regional de sănătate din Piemont, anunţase, totuși, că regiunea Piemont a suspendat provizoriu administrarea vaccinului AstraZeneca.

„Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19', a spus Luigi Genesio Icardi, fără a oferi și alte detalii referitoare la moartea profesorului.

La ora actuală, șapte țări din Europa și din Asia au oprit în totalitate vaccinarea cetățenilor cu serul produs de AstraZeneca, iar alte șapte au retras anumite loturi din centrele de vaccinare. Până acum și-au pierdut viața cinci persoane care au fost vaccinate cu anumite loturi.

Compania farmaceutică AstraZeneca a reanalizat toate datele de siguranță disponibile și nu au descoperit nicio dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri de sânge la persoanele care au primit acest vaccin.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri