O “jumatate” de ajutor

Sotul tau te ajuta sau, dimpotriva, lasa pe umerii tai toate treburile casei?
Da cu aspiratorul, face cumparaturi, spala vase? Este receptiv atunci cand ii ceri ajutorul? Sau gaseste tot felul de pretexte ca sa scape atunci cand il rogi sa te ajute?

Ca femei avem foarte multe responsabilitati – serviciu, casa, copii – si destul de putin timp la dispozitie. De aceea, ajutorul partenerului de viata ne este, de cele mai multe ori, indispensabil, mai ales daca nu dorim sa devenim sclavele gospodariei. Adevarul este ca multe dintre noi se afla in acest pericol, chiar daca nu ne place sa o recunoastem. In general, vorbim despre sotul nostru la superlativ, dar cand vine vorba despre cat ne ajuta in gospodarie, trecem sub tacere faptul ca nu prea suntem multumite.

Cand raspunderile se impart in mod egal

Multe dintre noi au fost invatate, din familie, ca lor le revine responsabilitatea intregii gospodarii, ca barbatul nu trebuie sa spele, sa gateasca sau sa faca curat. Chiar daca simtim ca avem nevoie de ajutorul lui, datorita educatiei pe care am primit-o, preferam sa ducem noi tot greul decat sa ii cerem lui o mana de ajutor – ni se pare ca este de datoria noastra "sa tinem casa", ca nu am fi bune gospodine daca si el face o parte din treaba.

Sa nu uitam insa ca traim intr-o lume in continua schimbare, in care responsabilitatile in cuplu se impart intre parteneri. Este normal ca si sotul sa preia o parte din treburile casei sau o parte din raspunderile legate de copii. Nu trebuie sa ne simtim vinovate ca uneori spala el vasele sau ii supravegheaza pe copii la teme.

Daca intotdeauna vei face singura toata treaba in casa, exista pericolul neimplicarii lui in viata de cuplu, in viata familiei in general. In consecinta, vei avea din ce in ce mai putin timp pentru tine, dar si pentru momentele in doi. Asadar, acolo unde responsabilitatile se impart in mod egal, creste coeziunea cuplului si armonia in familie.

Convinge-l cu zambete si vorbe frumoase

Exista si barbati care, din proprie initiativa, preiau o parte din treburile casei. Desigur, asemenea cazuri sunt foarte fericite. In general, educatia pe care o primesc barbatii si mentalitatea celor din jur sunt potrivnice unei asemenea atitudini. Ce ne ramane de facut atunci cand obosim sa ducem singure tot greul casei ?

Un barbat care nu este prea gospodar din fire sau care uita ca sotia are nevoie de ajutorul lui poate fi totusi convins sa se ocupe si de treburile casei. Barbatii reactioneaza negativ la comenzi sau la necesitatea de a face ceva din obligatie. De aceea, faptul ca le spunem sa spele vasele sau sa faca piata sau ca incercam sa ii facem sa se simta vinovati pentru ca noi muncim prea mult nu da rezultatele scontate. Fie vor ignora ceea ce le spunem, fie vor face treaba asa, sa scape cat mai repede, sau vor gasi alte lucruri mai presante de facut.

L.V., 28 de ani:
"Mama m-a invatat ca femeia e cea care trebuie sa aiba grija de casa si de copii. De aceea, mi-e greu sa ii spun sotului meu sa faca una sau alta din treburi; uneori insa mi-ar prinde tare bine sa-l aud ca vrea sa faca piata."

Alternativa este sa ii facem sa creada ca actioneaza din proprie initiativa.

Secretul consta in puterea noastra de convingere, care poate fi pusa in practica prin cuvinte, limbajul trupului si farmec personal. Cuvintele frumoase, pline de dragoste, recompensele precum zambetul, mangaierile sau sarutarile il vor determina pe sotul tau sa vrea sa fie dragut, sa te ajute cat de mult poate si chiar sa fie mandru ca te poate usura de o parte din treburile casei – toate acestea nu din obligatie sau sentimente de vinovatie, ci din proprie initiativa.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Psihologie