O doctorita la Cercul Polar

O doctorita la Cercul Polar

Mare parte din viata de zi cu zi a Lidiei, dupa ce iese din sala de operatie de la spitalul unde lucreaza, se desfasoara chiar pe pantele abrupte ale Bucegilor. Aici, sus, aerul e rece si vantul biciuie muscator fetele, iar soarele, iesit timid dintre munti, prinde puteri pe masura ce urca spre inaltul boltii.

Pe coama de piatra, in mijlocul padurii, un valmasag de culori agitandu-se pe o cararuie abia vizibila: portocaliu, din loc in loc pete albastre, negre si rosul buteliilor de oxigen. Zarva multa, voci intretaiate de efort, dar nici un pic de nehotarare. Miscari sigure, exacte, fara nimic inutil, indicatii scurte confirmate rapid printre masti, chingi, tuburi si truse medicale complicate.

"Trusa…", "Bine…", "Evaluam…", "Hai cu aspiratorul…". "Vertebre ok, puls slab, apnee…" "Oxigen…", "Adu chingile", "Hai, la trei! Unu, doi trei, si!". Si agitatia incepe sa se stinga; a fost doar un exercitiu, unul ce face parte dintr-o zi obisnuita, unul din sutele de exercitii de salvare conduse cu pricepere medicala. De fapt, aceste exercitii fac parte din realitatea vietii ei zilnice, iar "sefa" urmareste foarte concentrata cronometrul, fiindca totul trebuie sa dureze numai cinci minute – de la evaluarea omului caruia trebuie sa-i salveze viata si pana la fixarea ferma, fara riscuri, pe targa cu care va fi dus pana la masina Salvarii. Atat: cinci minute pentru o viata de om.

Cand vorbim despre cariera ei "speciala", mai tarziu, "acasa", la Centrul de Educatie Medicala din Sinaia, pe care doctorita il considera "copilul ei de suflet", vine si randul povestii unei aventuri teribile, pe care foarte putini oameni au trait-o sau au avut indrazneala de a o trai. Cea a urcusului de 6.000 de metri pe varful McKinley, uriasul inghetat din Alaska. "A fost o aventura care s-a terminat ca o victorie, dar inceputa de la ideea unui studiu serios, stiintific, despre comportamentul uman in anumite conditii speciale.

O cercetare pe care n-a mai facut-o nimeni in Romania si care nici n-ar putea fi facuta in alta parte, fiindca acolo, pe ghetar, atat de aproape de Cercul Polar de Nord, ai de toate: de la frig extrem, la caldura si vanturi, la presiune, umiditate si lipsa oxigenului din aer. Cand baietii din echipa de salvamontisti mi-au propus sa merg cu ei, sa escaladam pe schiuri cel mai inalt varf de pe continentul nord-american, McKinley din Alaska, am acceptat fara sa ezit. M-am gandit ‘de ce nu?’, chiar si la 53 de ani.

Ei oricum n-aveau medic in echipa si apoi McKinley era o provocare absoluta pentru mine, ca medic, prin conditiile lui speciale. Nu este un traseu superdificil tehnic, dar este foarte greu prin durata si prin conditii.

Varful este un unicat mondial. Aici este locul cu cel mai putin oxigen in aerul atmosferic si cu cea mai scazuta presiune atmosferica din lume, caci pe varf, la 6.200 metri, sunt doar 300 milibari. Apoi, este si cea mai mare umiditate, dar si cea mai mare variatie de temperatura.

Intre zi si noapte sunt diferente de 40-60 de grade Celsius si, poate ca n-ai sa ma crezi, dar acolo, la un grad longitudine distanta de Cercul Polar, pe un munte de zapada inghetata, cel mai mult am suferit de caldura, nu de frig."

Au urmat apoi pregatirile. Lidia a inceput, constiincioasa, sa invete in Tabara de Iarna a Salvamontului despre echipament, corturi si saci, despre tehnici de catarare, bocanci si ghete, incalzirea piciorului si ochelari de zapada. Dupa aceea, despre pioleti, carabiniere, asigurarea si urcatul in coarda, despre noduri si despre pitoane, care-s mai bune si care nu, si cum se insurubeaza ele in gheata, ca sa poata fi scoase la coborare.

A invatat sa mearga prin zapada inalta pe schiuri "de tura" sau de apropiere, dar si pe sistemele "patentate" de eschimosi, cu piele de foca pe talpa schiului, ori pe rachete, si a facut zeci de kilometri pe jos. Sute si sute de metri de urcus, la Cota, cu cate 20 de kilograme de echipament in spate, care s-o pregateasca pentru etapele de cate 10 kilometri pe care le va parcurge acolo, la capatul lumii.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii