Copii intre ziduri de inchisoare

Copii intre ziduri de inchisoare

"Am iertat de mult, dar nu uit niciodata. Este esential ca istoria sa nu se repete."
Ce simte un copil, atunci cand are 16 ani si cand constata ca a primit o eticheta: "dusman al poporului" si in loc de bancile unei facultati ajunge intre zidurile unei puscarii?

Pasi. Multi. Nenumarati. In tacere. Drumul ingust dintre paturile celulei, pana in usa cu vizeta si inapoi. Dus, intors… Dus, intors… Ca un metronom masurand speranta. Ca un drum nesfarsit si fara nici o tinta. Asta trebuie sa fi simtit Marioana Cantacuzino la varsta de 16 ani. Pedeapsa care o lovise fiindca… nimic. Fiindca traia si fiindca era pur si simplu copilul tatalui ei, care fusese infierat de oranduirea comunista. Un soi de justitie cretina si absurda care distrugea viitorul unui copil nevinovat.

O ruptura in haina timpului care a smuls-o din lumea copilariei unei fetite de scoala si a azvarlit-o in universul fara iesire al unei inchisori pe care la un moment dat il simtea ca pe o moarte. Atunci, acolo, cu ani in urma, intre coridoarele inghetate de la Rahova si cumplitele subterane de la Jilava, parea ca pentru Oana timpul nici nu mai are importanta. Fiindca atunci parca obosise si sa mai lupte.

Multi ani mai tarziu, plecata din Romania, Marioana (Oana) Cantacuzino accepta sa isi reaminteasca un destin teribil. Rezultatul a fost o carte cutremuratoare: "Cantacuzino, ia-ti boarfele si misca!", semnata cu pseudonimul Oana Orlea si publicata la Editura Compania, o rememorare a tragediilor inca nedescifrate care au dinamitat sute de vieti.

"Destinul intregii tari a fost confiscat odata cu instaurarea comunismului. Ma gandesc la zecile de adolescenti care nu au putut intra in facultate deoarece parintii lor erau socotiti chiaburi, erau avocati, preoti, profesori, mici comercianti etc., la adultii dati afara din case, interzisi in ‘campul muncii’, la taranii batuti fiindca refuzau sa intre in colhoz. Si mai ales la tinerii si adultii omorati. Asa ca schimbarea destinului meu din pricina puscariei nu e ceva particular", spune Oana Orlea.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii