Nu rata eclipsa de Soare de pe 20 martie 2015

Pe data de 20 martie are loc o eclipsă totală de Soare, vizibilă din nordul Oceanului Atlantic. Din Europa, nordul Africii și vestul Asiei se va putea vedea eclipsa parțială de Soare. Dacă avem parte de un cer senin, atunci eclipsa parțială de Soare va putea fi vizibilă și din România.
eclipsa-solara-2

foto eclipsă Solară via Shutterstock

Eclipsa de Soare începe la ora 9:13 GMT, iar umbra Lunii se va deplasa mai întâi spre est, iar apoi spre nord. Prima oară, eclipsa va fi vizibilă în Insulele Feroe, în capitala Torshavn, iar totală va fi la ora 9:41 ora locală. Insulele Feroe sunt și prima bucată de uscat atinsă de umbra Lunii, urmate apoi de arhipelagul norvegian Svalbard.

Eclipsa Solară din 2015, deosebită

Eclipsa solară din 20 martie 2015 este specială din mai multe motive: centrul umbrei format de Luna ce trece prin fața soarelui ajunge la Polul Nord, iar eclipsa are loc în aceeași zi cu echinocțiul, ce se produce la 12 ore după eclipsă.

Potrivit ziare.com, în București eclipsa va fi vizibilă începând cu ora locală 10:48, iar faza maximă în care Soarele va fi acoperit are loc la ora 11:55. Luna trece de Soare la ora 13:04, atunci este și finalul eclipsei.

Cum se observă eclipsa de Soare corect

Este foarte important ca în ziua de 20 martie, când are loc eclipsa de Soare să iei câteva măsuri de precauție: privește eclipsa doar prin filtre speciale ce permit trecerea unei mici cantități de lumină – filtrele trebuie să fie speciale, lăsând doar o cantitate mininmă de raze dăuntătoare să treacă prin ele.

Mai mult, dacă vrei să vezi eclipsa în detaliu, poți face asta cu ajutorul unui instrument astronomic – însă tot cu ajutorul filtrelor.

Dr. Monica Pop avertizează

Doamna doctor Monica Pop avertizează că pentru a urmări eclipsa de Soare, trebuie să folosești doar ochelarii speciali pentru eclipsă – cei care au fost comercializați în 1999, când a avut loc eclipsa totală de soare, sunt buni – și nimic altceva. Nu sticlă afumată, nu radiografii, nu ochelari de soare, pentru că nu protejează ochii, ci este același lucru ca și cum te-ai uita la eclipsă fără protecție. Efectele asupra ochilor sunt ireversibile!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse