Părinţii spanioli militează împotriva lecţiilor copiilor

copil-obosit

Situaţie fără precedent în Spania unde părinţii au ales să iasă în stradă timp de o lună pentru a milita împotriva lecţiilor care li se dau copiilor pentru weekend. Ei susţin că aceştia nu mai au timp liber pentru activităţi recreaţionale şi nici să petreacă timp de calitate cu părinţii pentru că sunt ocupaţi şi concentraţi asupra temelor.

Citeşte şi Temele elevilor – multe, puține sau deloc?

Părinţii militează împotriva lecţiilor

Conform El Mundo, părinţii copiiilor din sistemul public de învăţământ din Spania vor începe această săptămână o grevă pe o perioadă de o lună împotriva lecţiilor. Confederaţia părinţilor (CEAPA) care reprezintă 12000 asociaţii a solicitat familiilor din diferite comunităţi autonome să refuze efectuarea lecţiilor şcolare pe timpul weekend-urilor din luna noiembrie.

Argumentele părinţilor sunt că lecţiile “invadează timpul familiilor” şi “nu respectă dreptul la joc, la odihnă şi la participarea la activităţi artistice şi culturale” aşa cum se prevede în articolul 31 al Convenţiei Drepturilor Copilului.

Preşedintele Confederaţiei, Jose Luis Pazos a spus că îşi doreşte să aibă loc un salt calitativ în sistemul educaţional. Dânsul a mai menţionat că în alte ţări există şcoli care funcţionează fără sistemul temelor şi fără examene, iar elevii obţin rezultate foarte bune.

OCDE a lansat un avertisment printre altele că lecţiile “accentuează disparitatea socio-economică a elevilor” şi “cresc prăpastia între bogaţi şi săraci”

Nu lecţiilor, Da culturalizării

Conform El Pais, părinţii îşi doresc ca timpul petrecut cu copiii în weekend să se desfăşoare după alt program :

  • în loc sa facă lecţii, să vorbească despre o temă de actualitate
  • să viziteze un muzeu
  • să pregătească o cină împreună
  • să facă un sport
  • să scrie împreună o scrisoare bunicilor

În Spania, este pentru prima oară când are loc o astfel de iniţiativă după greva care a avut loc în Franţa în anul 2012. Acest protest este promovat exclusiv de părinţii copiiilor din sistemul public de învăţământ, nu şi din cel privat.

Citeşte şi Pro sau contra temelor pentru acasă

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Educatie