Nu e bine să reîncălzești cafeaua. Iată de ce…

Nu e bine să reîncălzești cafeaua. Iată de ce...

Un avantaj al lucrului de acasă este și că parcă poți bea mai multe cafele pe zi, nu ți se pare? Sau ești dintre cele care sunt oarecum dependente de aromata licoare? Dar știi de ce nu este bine să reîncălzești cafeaua?

Adevăratele băutoare de cafea au un întreg ritual de preparare. Ele o prăjesc și o râșnesc. Ele știu exact cantitatea de apă și cafea necesare pentru o ceașcă perfectă, temperatura pe care trebuie să o aibă când este băută… Ei, nu avem noi timp de așa ceva! Noi am simplificat mult: o cumpărăm gata măcinată și facem dimineața un filtru sau un ibric plin, din care bem pe parcursul întregii zile. Chiar dacă se răcește, desigur. Însă altele o preferă caldă. Și pentru asta o reîncălzesc, pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Îți sună familiar? Așa procedezi și tu? Spune sincer, mai are același gust ca prima, băută imediat după preparare? Nu ți se pare că a devenit amară? Indiferent cum o reîncălzești, în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, cafeaua va scoate la iveală compuși care o fac să aibă un gust evident mai amar.

Emily Rosenberg, expertul Stumptown Coffee, a explicat pentru Huffington Post de ce se întâmplă acest lucru. Cafeaua verde (neprăjită) conține acizi clorogeni. În procesul de prăjire ei se descompun în acid chinic (a cărui aromă o poți asocia cu chinina din apa tonică) și acid cafeic. În timp ce acidul clorogenic are un gust amar, acidul chinic și cel cafeic au o aromă și mai pronunțată de amar și  astringent. „Toată cafeaua este amară, dar în cea proaspăt preparată există și o aciditate care echilibrează gusturile și îl creează pe cel delicios', spune Rosenberg. Când reîncălzești cafeaua, de fapt încurajezi o producție mai mare de acid chinic și cafeic, în acest fel obținând acel gust amar. Totul se rezumă la două cuvinte: compuși volatili. Iar cafeaua este plină de ei. Când reîncălzesti cafeaua, toate lucrurile bune din ea încep să dispară. Și să nu crezi că, păstrată într-o cană tip termos, o păcălești. De acolo va împrumuta gustul metalic…  Așadar: cafeaua e făcută să fie imediat băută!

Foto: 123rf

Citeste și:

Slăbit rapid. Top 5 tehnici de accelerare a metabolismului

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Diverse