Mutația Covid-19 din Africa de Sud mult mai periculoasă decât cea din Marea Britanie

O variantă a coronavirusului identificată în Africa de Sud este mai problematică decât mutația găsită în Marea Britanie, a declarat ministrul sănătății din Marea Britanie, deoarece ambele tulpini s-au răspândit rapid.

Secretarul Ministerului de Sănătate, Matt Hancock, a declarat pentru BBC că varianta găsită în Africa de Sud este deosebit de îngrijorătoare.

„Sunt incredibil de îngrijorat de varianta sud-africană și de aceea am luat măsurile pe care le-am făcut pentru a restricționa toate zborurile din Africa de Sud', a declarat el pentru postul de radio „Today' al BBC.

„Aceasta este o problemă foarte, foarte semnificativă … și este chiar mai gravă decât noua variantă din Marea Britanie.'

Ambele țări se luptă cu o creștere a infecțiilor cu Covid-19, care au fost atribuite în mare parte mutațiilor virusului care îl fac mai transmisibil. Noua variantă a Regatului Unit a fost identificată pentru prima dată în Kent, sud-estul Angliei, în decembrie. Autoritățile britanice au alertat Organizația Mondială a Sănătății cu privire la apariția acesteia.

Experții observă că, deși noua variantă se răspândește mai ușor, nu pare să o facă mai mortală. Cu toate acestea, spitalele din Marea Britanie se află sub presiunea unei creșteri dramatice a infecțiilor și a internărilor.

Care este noua mutație Covid-19?

Toți virușii, inclusiv cel care provoacă Covid-19, suferă mutații. Aceste mici modificări genetice se întâmplă pe măsură ce virusul face noi copii ale sale pentru a se răspândi și a se dezvolta.

Majoritatea nu au consecințe, iar câteva pot fi chiar dăunătoare supraviețuirii virusului, dar unele pot face ca acesta să fie mai infecțios sau mai amenințător pentru oameni.

Acum există multe mii de versiuni sau variante diferite ale virusului pandemic care circulă. Dar preocupările experților se concentrează asupra unui număr mic dintre acestea. Una este varianta sud-africană numită 501.V2.

Ce spun experții despre noua mutație?

Varianta sud-africană poartă, printre altele, o mutație numită E484K. Este diferit de o altă variantă descoperită recent, pe care oamenii de știință au studiat-o în Marea Britanie.

Atât noile variante din Africa de Sud, cât și cele din Marea Britanie, „Kent', par a fi mai contagioase, ceea ce reprezintă o problemă, deoarece ar putea fi necesare restricții mai severe asupra societății pentru a controla răspândirea.

Deși este puțin probabil ca modificările noii variante din Marea Britanie să dăuneze eficacității vaccinurilor actuale, există șanse ca cele din varianta sud-africană să o facă într-o oarecare măsură, spun oamenii de știință.

Este prea devreme pentru a spune cu siguranță sau cu cât, până la finalizarea mai multor teste, deși este extrem de puțin probabil ca mutațiile să facă inutile vaccinurile. Oamenii de știință au testat vaccinul Pfizer Covid împotriva uneia dintre mutațiile găsite în varianta sud-africană, numită N501Y, folosind probe de sânge de la 20 de persoane.

În acel studiu preliminar, vaccinarea părea să funcționeze împotriva virusului mutant. Sunt necesare mai multe studii, deoarece N501Y nu este singura modificare pe care a suferit-o varianta sud-africană.

Dr. Simon Clarke, care este expert în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a declarat: „Varianta sud-africană are o serie de mutații suplimentare, inclusiv modificări ale unora dintre proteinele spike ale virusului, care sunt îngrijorătoare'.

Proteina spike este ceea ce coronavirusul folosește pentru a intra în celulele umane. Este, de asemenea, elementul în care sunt concepute vaccinurile, motiv pentru care experții sunt îngrijorați de aceste mutații.

„Acestea provoacă o modificare mai extinsa a proteinei spike decat modificarile din varianta Kent si pot face virusul mai putin susceptibil la raspunsul imun declansat de vaccinuri', a spus dr. Clarke.

Prof. Francois Balloux, de la University College London, a declarat: „S-a demonstrat că mutația E484K reduce recunoasterea anticorpilor. Ca atare, ajută virusul SARS-CoV-2 să ocolească protecția imunitară oferită de infecția sau vaccinarea anterioară.'

Dar chiar și în cel mai rău caz, vaccinurile pot fi reproiectate și modificate pentru a se potrivi mai bine.

Este mai periculoasă?

În prezent, nu există dovezi care să sugereze că oricare dintre virusurile mutante provoacă boli mai grave. Și măsuri precum spălarea mâinilor, păstrarea distanței față de alte persoane și purtarea unei fețe vor ajuta în continuare să oprească răspândirea.

Este deja varianta de virus dominantă în provinciile din estul și vestul provinciei Cape din Africa de Sud. Alte țări, inclusiv Austria, Norvegia și Japonia, au găsit, de asemenea, cazuri. Marea Britanie a detectat două persoane cu varianta sud-africană – una în Londra și cealaltă în nord-vestul Angliei. Ambele au fost contacte ale unor persoane care au călătorit în Africa de Sud.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri