Vremurile pe care le trăim parcă ne împing din ce în ce mai mult să sărim peste micul dejun. Fie că este vorba de un program încărcat, fie că vrem să ținem un post intermitent pentru a pierde câteva kilograme, motivele pentru care evităm această primă masă sunt multe.
Mulți specialiști în nutriție și sport susțin că micul dejun este numit “cea mai importantă masă a zilei” pe bună dreptate.
„Dacă o luăm pe îndelete, rupem postul care a avut loc peste noapte. Corpul nu a mâncat pentru câte ore ați dormit și întreruperea postului permite corpului să se trezească din nou, să aibă combustibil pentru ziua de azi, să se simtă plin de energie și să vă permită să desfășurați orice activități aveți în ziua respectivă. Dacă nu luați micul dejun, pierdeți o mare parte din vitaminele și mineralele din prima parte a zilei.”, a declarat un nutriționist sportiv, potrivit The Sun.
„Sărind mesele, corpul tău poate produce mai mult hormonul foamei, Ghrelin. Acest lucru poate duce la senzația de foame și la acele grohăieli ciudate de burtă pe care nimeni nu le dorește”, a mai explicat specialistul, potrivit sursei citată anterior.
Trecerea peste mese poate reduce, de asemenea, cantitatea de hormon leptină. Acest hormon scade de fapt pofta de mâncare.
„Acest lucru înseamnă că atunci când, în cele din urmă, ajungi să mănânci, nu te vei simți sătul și este mai probabil să iei gustări sau să te înfrupți”, a adăugat nutriționistul.
Din nefericire, de cele mai multe ori alimentele pe care le alegem ca gustare atunci când ne este foame sunt fie calorice, zaharoase și bogate în grăsimi și nu sunt ideale pentru atingerea obiectivelor de slăbire.
Excesul de mâncare duce la probleme de zahăr din sânge.
„Acest lucru se întâmplă deoarece zahărul din sânge este mai greu de controlat cu cât este mai târziu în timpul zilei, odată ce scade, așa că, dacă organismul tău nu primește aprovizionarea regulată de energie de care are nevoie din alimente pe parcursul zilei, va provoca o supraalimentare, ceea ce va duce la un vârf', a declarat nutriționistul.
O creștere a nivelului de zahăr din sânge poate duce la o stare de spirit atenuată, anxietate, privare de somn și schimbări instabile de dispoziție.
În plus, acestea pot fi în detrimentul pierderii în greutate.
„De asemenea, este demn de remarcat faptul că săritul continuu peste mese, în special peste micul dejun, va folosi o mare parte din hormonul tău progesteron pentru a crea cortizol, hormonul stresului. Acest lucru are ca rezultat o dominantă în hormonul estrogen și poate prezenta o varietate de simptome, inclusiv sindromul premenstrual, iritabilitate, sensibilitate mamară, balonare, dureri de cap și un ciclu neregulat. De asemenea, s-a demonstrat că postul poate reduce eficiența funcției ovariene și, în unele cazuri, poate reduce calitatea producției de ovule”.
„Există o multitudine de opțiuni pentru micul dejun care pot fi adaptate la diferite nevoi, fie pentru cei care trebuie să mănânce pe fugă sau în grabă, fie pentru cei care preferă dulciurile în locul celor sărate, opțiunile pentru micul dejun sănătos sunt infinite”, explică specialistul pentru The Sun.
Ovăzul este o opțiune excelentă, deoarece poate fi servit într-o mulțime de moduri diferite.
A apărut ediția de mai a revistei Avantaje. Luna aceasta v-am pregătit materiale interesante, numai bune de savurat dimineața la cafea… În primăvara lui 2023 Avantaje îți este cel mai bun aliat pentru inspirație, informație și entuziasm. Afli lucruri noi sau poate deja știute dar noi te ajutăm să le certifici și să le structurezi.
Iată o mică parte din cuprinsul ediției:
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/