Sigur am observat fiecare dintre noi că primăvara podoaba noastră capilară suferă modificări. Însă specialiștii ne asigură că nu avem motive de îngrijorare.
Căderea părului se datorează, probabil, unui fenomen prost înțeles numit căderea sezonieră a părului, care tinde să apară la începutul primăverii.
Putem să ne gândim la modul în care animalele își pierd „haina' de iarnă atunci când temperaturile încep să crească. Deși noi nu avem o blană de blană de care să ne scuturăm, este normal ca unii dintre noi să piardă mai mult păr în această perioadă a anului, a declarat doctorul Hugh Rushton, scrie The Sun.
Pierderea sezonieră a părului afectează unele persoane mai mult decât altele, a precizat el, și poate apărea, de asemenea, la trecerea de la vară la toamnă.
„Unele persoane o resimt doar primăvara. Altele, doar toamna, în timp ce unele, din păcate, pot fi afectate de ambele”, a spus profesorul de studii trichologice, scrie sursa citată anterior.
Părul tău are patru faze: faza anagenă (de creștere), faza catagenă (de tranziție), faza telogenă (de repaus) și căderea exogenă (de cădere).
Potrivit doctorului Rushton, căderea sezonieră are loc deoarece un procent mai mare decât în mod normal de păr în creștere trece în faza de repaus a ciclului de păr.
Această schimbare va avea loc, de obicei, în timpul solstițiului de iarnă sau de vară, acestea sunt cele mai scurte și cele mai lungi zile din fiecare an. Cauza exactă a căderii sezoniere a părului este necunoscută, dar oamenii de știință cred că ar putea fi legată de schimbarea nivelului de lumină la fiecare dintre solstiții.
Dr. Rushton a explicat că foliculul de păr are un număr de fotoreceptori, cum ar fi CRY1, CRY2, OPN3 și OPN4, care răspund la lumină.
El a propus că schimbările în nivelurile de lumină pe măsură ce zilele devin mai lungi sau mai scurte ar putea stimula celulele receptoare de lumină din păr, determinând unele fire de păr să treacă la următoarea fază a ciclului de păr.
„Deoarece mai multe fire de păr decât de obicei intră simultan în faza de repaus, căderea părului tinde să aibă loc într-un interval de timp scurt, ceea ce o face mult mai vizibilă și îi face pe oameni să creadă că au o problemă de cădere a părului sau că se confruntă cu niveluri nenaturale de cădere a părului. Este important de reținut că pierderea sezonieră a părului ar trebui să dureze cel mult două-trei săptămâni”, a mai declarat specialistul.
Și, din fericire, tot părul pe care-l pierdem va crește la loc. Dar dacă pică în mod persistent, s-ar putea să fie din cauza unui alt motiv.
„În astfel de cazuri, poate fi util să solicitați sfatul unui tricholog sau al unui specialist în căderea părului, care vă poate ajuta să identificați cauza căderii crescute de păr și să vă sugereze modalități adecvate de tratare a afecțiunii”, a sfătuit Dr. Rushton.
Aceștia vor putea să excludă condițiile de sănătate care stau la bază și să ajungă la rădăcina cauzei care ne face să ne pierdem părul. Este posibil să ne confruntăm și cu căderea sezonieră a părului în luna septembrie, au spus experții.
O combinație între temperaturile scăzute din toamnă, expunerea prelungită la soare în timpul verii și stresul provocat de întoarcerea la serviciu ar putea fi de vină.
„Căderea sezonieră este ceva rămas de la strămoșii noștri. Septembrie este considerată cea mai rea lună pentru căderea părului, despre care se crede în mod obișnuit că este legată de schimbările de temperatură din emisfera nordică”, a declarat trichologul Mark Blake.
Hairstiliștii au dezvăluit, de asemenea, diferitele tratamente la care supunem părul ar putea să ne crească riscul de afecțiuni neplăcute ale scalpului și chiar de chelie.