Fularul sau eșarfa au devenit un accesoriu la modă și o măsură de protecție împotriva factorilor externi, precum frigul sau poluarea. Cu toate acestea, există argumente importante care sugerează că aceste articole de îmbrăcăminte pot face mai mult rău decât bine în anumite situații.
În primul rând, faptul că oamenii poartă eșarfe sau fulare peste gură poate crea un mediu umed și cald în jurul gurii și nasului. Acest mediu umed devine un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a germenilor.
Dacă eșarfa sau fularul nu este curățat sau schimbat cu regularitate, aceste obiecte pot deveni adevărate rezervoare de microbi, punându-i pe cei care le poartă în pericol. De asemenea, atunci când oamenii ating eșarfa sau fularul pentru a-l ajusta sau pentru a-și acoperi gura și nasul, pot transfera germenii pe mâini și apoi pe alte suprafețe, contribuind la răspândirea bolilor.
În al doilea rând, purtarea constantă a eșarfei sau a fularului în jurul gurii poate restricționa fluxul de aer, reducând cantitatea de oxigen disponibilă pentru inhalare. Acest lucru poate duce la hipoxie sau la scăderea concentrației de oxigen din sânge, ceea ce poate avea efecte adverse asupra sănătății. De asemenea, poate deveni inconfortabil să respire prin aceste materiale, ceea ce poate duce la stres și anxietate.
În plus, dacă ținem fularul la gură, putem avea o falsă senzație de securitate împotriva bolilor respiratorii. Deși poate ajuta la prevenirea expunerii la unele particule, cum ar fi cele din aer sau praf, aceste materiale nu oferă o protecție adecvată împotriva virușilor, precum cel al COVID-19. O mască medicală sau o mască de protecție ar fi o opțiune mai sigură și eficientă în acest sens.
Eșarfele și fularele pot fi folosite cu succes ca accesorii de modă și pentru a proteja împotriva frigului, însă purtarea lor constantă la gură poate avea efecte negative asupra sănătății și poate contribui la răspândirea germenilor. Atunci când este necesar să acoperim gura și nasul în scopuri de igienă sau siguranță, putem folosi măștile omologate de protecție.
Cu toate acestea, potrivit BBC, pacienții de astm sunt încurajați să poarte o eșarfă pe nas și pe gură pentru a preveni atacurile de astm. Respirarea aerului rece și umed poate face ca căile respiratorii să se îngusteze și să declanșeze un atac la trei din patru persoane, spune organizația de caritate Asthma UK. Acest lucru îi poate face pe oameni să tușească, să respire șuierător și să gâfâie atunci când respiră.
A apărut revista Avantaje ediția de noiembrie 2023. Luna aceasta vă surprindem cu un număr cu adevărat special, cu un DOSAR în care dezbatem tulburările de personalitate cele mai des întâlnite, cu subiecte de sănătate considerate tabu dar și cu invitați- surpriză:
EXCLUSIV AVANTAJE:
CRISTIAN DIACONESCU – Diplomat de carieră și fost ministru de externe, totul pornind de la o bază juridică, Cristian Diaconescu poate oferi context pentru cele mai „fierbinți' subiecte ale zilei. În interviul Din ediția de noiembrie poți citi o sinteză a ceea ce înseamnă rolul României în UE, fenomenul fake news, dar și noile direcții de dezvoltare – cum ar fi energia verde și folosirea inteligenței artificiale.
DOSAR SPECIAL – Tulburările de personalitate
Cauzele exacte ale tulburărilor de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că o combinație de factori genetici, chimici și de mediu pot contribui la dezvoltarea lor.
PARANOICUL – Personalitatea paranoică nu este un caz de nebunie, este doar un om cu o înclinație permanentă spre suspiciune și neîncredere.
HISTRIONICUL – În prima zi, pare charismatic, te vrăjește. A doua zi, te cam obosește.
A treia zi, deja ai vrea să-l tragi din priză. Cine să fie? Un individ cu personalitate histrionică.
PERFECȚIONISTUL – „Dușmanul binelui e mai binele', se spune. Cel care nu este niciodată mulțumit riscă să nu-și termine treaba la timp. În plus, îi critică la nesfârșit pe cei din jur. Rău pentru el, rău pentru toată lumea.
DEPENDENTUL – Dacă te sufocă, poți să te scuturi de el și să scapi. Dar ce se va întâmpla cu el după aceea? Dependentul este expus unor riscuri dintre cele mai grave.
DEPRESIVUL – Cum să ne purtăm cu personalitatea depresivă atunci când face parte din viața noastră? Dacă se leagă de evenimente concrete, dacă are cauze certe, dacă este o stare temporară, depresia este o maladie. Dacă este un fel de a fi permanent al cuiva, vorbim despre o personalitate dizarmonică de tip depresiv.
Vrei să te bucuri de o căsnicie fericită? Atunci fii foarte atentă la primul și cel mai important pas pentru reușita în doi: alegerea partenerului de viață! Vă plac aceleași lucruri și vă ghidați în viață după aceleași valori? Cu siguranță, el va fi alesul! Sau poate că, deși nu vă înțelegeți întotdeauna, vă completați reciproc – doar știe oricine, contrariile se atrag.
Ești prizoniera dragostei? Când ne îndrăgostim, viața noastră gravitează în jurul persoanei iubite și pare că nimic altceva nu mai există în jur. Dar dragostea nu înseamnă acapararea unuia de către celălalt. Viața fiecăruia are o multitudine de fațete pe care nu le putem neglija, oricât de mult am fi preocupați de partener și de dragostea pentru el.
Citește revista aici: https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/