Mormântul unei vrăjitoare a fost descoperit întâmplător în Satu Mare! Este uluitor ce au găsit arheologii înăuntru

O descoperire uluitoare a fost făcută în timpul săpăturilor de la centura ocolitoare a municipiului Carei. Este vorba despre mormântul unei vrăjitoare din „mileniul întunecat', iar înăuntru au fost scoase la suprafață pandantive cu ciocanul zeului Thor şi nodul lui Hercule. 

Și arheologii au fost uimiți de această descoperire, deoarece nimeni nu s-ar fi așteptat să găsească un cimitir gepid, care să conțină asemenea piese care nu au mai fost întâlnite în regiune.

Acest mormânt a fost descoperit în urmă cu câţiva ani în timpul lucrărilor la centura Careiului, însă recent oamenii de știință şi-au dat seama de cât de important este când au studiat foarte atent obiectele găsite, a spus arheologul Robert Gindele, din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare, pentru Agerpres.

În Carei a fost descoperit un cimitir gepid, din secolul VI, ce ar putea avea şi 1 000 de morminte, potrivit arheologilor. Până la acest moment, s-au făcut săpături la doar 28 de morminte, iar specialiștii spun că ar putea fi descoperite lucruri uluitoare.

„Suntem în anii 550-600, este o populaţie germanică, gepizii, puţini au auzit de ei, au stat în “mileniul întunecat” pe meleagurile noastre. Un mormânt reprezintă un interes cu totul deosebit, nici nu mi-am dat seama când am săpat, numai în curs de prelucrare mi-am dat seama că avem în faţă mormântul unei femei speciale, să zicem cu legături cu lumea cealaltă, cu lumea magiei. Pe centură ei au descoperit o piesă fabuloasă, un pandantiv, o amuletă-pandantiv, a zeităţii germanice Thor din chihlimbar, o chestie foarte rară. Numai la vikingi am găsit analogii. O altă piesă este aşa zisul nod al lui Hercule, care vine din lumea greco-romană şi simbolizează practic căsătoria. Mai sunt câteva piese pe această centură, un dinte de cerb, care are legături cu lumea cealaltă. Foarte probabil stăm în faţă unui mormânt al unei vrăjitoare, pe limbajul actual', a declarat Gindele, conform stirileprotv.ro.

Arheologii nu au reușit să afle mai informații despre mormântul acestei vrăjitoare

Piesele găsite sunt foarte rare, iar arheologii nici nu am putut să facă analogii. Ei au găsit referiri doar la vikingi, secole mai târziu.

„Aceste piese sunt foarte foarte rare, nici n-am găsit analogii pentru ele. Cel mai important este acest pandantiv, Zeul Thor, care era în mitologia germanică zeul fulgerului, zeul puterii, avea un ciocan în mână. Sunt filme multe, sute, mii care se cunosc. Acum avem descoperit la noi un simbol al acestei zeităţi Thor. Analogii sunt câteva, din os, în spaţiul nostru, dar chihlimbar deloc nu am găsit. Singură analogie pe care am găsit-o este mai târzie, doar la vikingi, am găsit o fabrică-manufactură de asemenea pandantive a ciocanului lui Thor. Asta era mai târziu, la 200 de ani distanţă de mormântul gepid de la Carei. Nodul lui Hercule din lumea greco-română continuă ideea, tradiţia, şi femeia germanică a preluat de la români probabil această idee. Sunt un fel de ineluşe, dar nu au fost purtate pe degete, au fost purtate pe lanţ ca şi pandantiv, aducătoare de noroc, simbolizează căsătoria, legătură între femei şi bărbat. Practic nodul reprezintă această legătură strânsă între femeie şi bărbat, un nod care nu se poate desface foarte uşor sau, au crezut ei, chiar deloc dacă purtau acest obiect', a mai spus Gindele.

Despre această femeie vrăjitoare nu se cunosc prea multe informații, însă urmează să fie efectuate noi studii. Este posibil ca după noi săpături să fie descoperite noi vestigii, din care se pot înțelege noi informații.

„Rolul acestei femei era foarte important probabil în societatea gepidica. Nu toate femeile aveau aceste pandantive, eu cred, încă trebuie să studiez, că avea o legătură specială cu lumea de dincolo, era un fel de magiciană, vrăjitoare, cineva care ţinea legătură cu lumea cealaltă în această societate gepidica', a mai precizat Gindele.

Pentru a vedea mai multe imagini cu ce obiecte au găsit arheologii în mormântul vrăjitoarei, deschide galeria foto de mai sus!

Foto: 123rf.com stirileprotv.ro

Citește și:

Descoperirea care a șocat Biserica! De ce a fost ascunsă o Biblie timp de peste 2000 de ani

Tradiţii şi superstiţii de Mucenici! Obiceiurile sfinte pe care trebuie să le respecți în această zi

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Este Ziua Femeii sau a Mamei? Ce trebuie să facă femeile în această zi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri