de Livia DILĂ, owner al site-ului www.liviadila.ro
In cautarea sanatatii pierdute sau doar pentru a beneficia mai mult timp de ea, cautam diete, meniuri care sa se apropie de ideal. Speranta ne este insufletita atunci cand auzim de dieta vegetariana, raw vegan sau de dulciuri cu inlocuitori de zahar. Dar e chiar asa de simplu, sa fie oare o minune care nu cere sacrificii? Putem manca oricat, oricum?
Ne raspunde doamna dr. nutritionist Gabriela Man.
Este renuntarea la carne o solutie pentru ameliorarea bolii celor care au diabet dezechilibrat? Dar dietele raw vegan?
Dr. Gabriela Man: Deoarece cauza diabetului tip 2 este insulinorezistenta, iar aceasta este o reactie a celulelor la carbohidrati nu la proteine…nu are nicio legatura renuntarea la carne cu ameliorarea diabetului. Ba, chiar dimpotriva in multe cazuri: eliminarea proteinelor animale (satioase), duce la un consum compensator de carbohidrati!
Cunosc personal cazuri (destul de multe) de vegani cu obezitate si diabet tip 2!
Raspunsul este acelasi si in ceea ce priveste dietele raw vegan. Pot fi o solutie daca se elimina alimentele cu carbohidrati cu impact puternic pe glicemie dupa consumul lor. In cazul vegetarienilor, zaharul ( ca e alb sau brun, nu conteaza), si amidonul rau' – orez alb cu bob rotund, cartofii, malaiul, porumbul, faina alba de grau, tapioca.