Mihai Craiu trage un semnal de alarmă din cauza numărului în creștere de Covid-19 la copii: „Vom dormi rău”
În ultima perioadă, am observat o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de COVID-19 în multe regiuni din lume. Această tendință este îngrijorătoare și necesită o atenție deosebită din partea comunităților, autorităților și instituțiilor de sănătate.
Există mai multe factori care pot contribui la această creștere a cazurilor. Printre aceștia se numără variantele noi și mai transmisibile ale virusului, relaxarea măsurilor de distanțare socială, aglomerațiile în locuri publice și rezistența la vaccinare în anumite comunități.
Cunoscutul medic pediatru, Mihai Craiu, a postat pe pagina de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii, câteva informații despre numărul de cazuri Covid-19 întâlnite la copii. Acesta susține că cei mai mulți dintre ei sunt sugari sau nou-născuți.
„În garda de ieri colegii mei au internat 30 de pacienți noi în spital. Adică o treime din cei internați… Sunt multe viroze respiratorii asociate începerii colectivității, dar și … deja uitatul COVID-19. Noi, în INSMC, în ultimele săptămâni, am confirmat peste 100 de cazuri la copilul ce a necesitat spitalizare.
Ce au în comun acești copii? Cei mai mulți sunt foarte mici. Sunt sugari sau nou născuți. Adică nu au luat boala de la grădiniță sau de la școală. Ci din familie', și-a început medicul Mihai Craiu, postarea pe Facebook.
Acesta a continuat spunând care sunt simptomele comune ale micuților care ajung la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu” și sunt internați. De asemenea, medicul a tras un semnal de alarmă și a recomandat tuturor să-și ia măsurile de precauție din pandemie, să protejeze copiii mici și vârstnicii, specificând faptul că Pirola nu este extrem de gravă, însă extrem de contagioasă. Motiv pentru care cei care au imunitatea slăbită sunt afectați destul de mult.
„Au febră, uneori mare, semne respiratorii, stare de rău și, deseori, diaree și vărsături… Cei internați au necesitat frecvent perfuzie pentru corecția deshidratării sau oxigen pentru controlul desaturării.
Covid-19 la copii: „Cum va fi? Înțelepciunea populară zice că vom „dormi cum ne așternem”…'
„Dacă ignorăm realitatea (un părinte supărat spunea astăzi că „eu nu cred în COVID”, confruntat fiind cu diagnosticul copilului său nou-născut, prezentat la CPU pentru febră înaltă) nu va fi bine. Deja numărul de cazuri noi este similar ultimului val din primăvara 2023 și crește către valorile din vara 2022. – vezi cifrele oficiale raportate de România în primul link.
Ce este de făcut? In primul rând să îi protejăm pe cei fragili, pe cei foarte mici sau pe seniorii din familie. De altfel în SUA majoritatea spitalizărilor sunt la persoanele peste 70 de ani – vezi link în comentarii.
Se pare că noua mutație a SARS-CoV-2 numită BA.2.86 este foarte contagioasă, deși produce deseori o maladie puțin gravă, după cum relatează majoritatea celor confruntați, în cabinetul medicului de familie sau la Urgențe, cu aceste cazuri – vezi link în comentarii.
Incercați să țineți la distanță, de sugari sau bunici, pe acei membri ai familiei care sunt răciți. Sau să poarte o barieră facială (mască, bandană, etc) dacă stau în cameră cu un membru al familiei care ar putea face complicații, dacă face o infecție acută. Și neapărat aerisiți frecvent!!
Nu în ultimul rând vă rog să nu uitați spălatul mâinilor când reveniți acasă și de câte ori este nevoie. Vom dormi rău dacă ne așternem prost, pe principiul că … merge și așa. Se pare că nu merge și așa cu BA.2.86, cel alintat Pirola', și încheiat specialistul postarea pe rețelele de socializare.
Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.
E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.
Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede' – Psiholog Constantin Cornea
Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.
Interviu în exclusivitate:
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: „Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive”
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/