Medicamentul împotriva Covid, reacții adverse periculoase

Tratamentul din cadrul sistemului național de sănătate ar putea face ca virusul Covid să sufere mutații și să riște noi variante periculoase.

Molnupiravirul a fost prima pastilă „istorică” anti-Covid la domiciliu, iar autoritățile de reglementare din Marea Britanie au fost primele din lume care au aprobat-o anul trecut, scrie The Sun. Studiile au sugerat că ar putea înjumătăți riscul de a muri din cauza acestui microb.

Dar cercetările sugerează acum că poate declanșa mutații potențial periculoase. Medicamentul acționează prin deteriorarea genelor virusului, astfel încât acesta să nu se poată înmulți sau răspândi. Potrivit sursei citată anterior, autorul studiului, Dr. Theo Sanderson, a declarat: „Este important să dezvoltăm medicamente care au ca scop reducerea duratei infecției. Dar dovezile noastre arată că molnupiravirul determină, de asemenea, apariția de noi mutații. Posibilitatea unor mutații induse de antivirale trebuie să fie luată în considerare pentru dezvoltarea de noi medicamente care să funcționeze într-un mod similar.”

Studiul, publicat în revista Nature, a urmărit mutațiile în 15 milioane de probe Covid. Acesta a constatat o creștere în 2022 de modificări genetice care erau „foarte diferite de tiparele tipice”.

Multe dintre acestea au apărut în perioada în care molnupiravirul, cunoscut și sub numele de Lagevrio, a început să fie utilizat pe scară largă, au spus cercetătorii. Aceștia au adăugat că dovezile au sugerat că tulpinile mutante au fost transmise între oameni, dar nu au existat legături cu variantele majore.

Profesorul Stephen Griffin, de la Universitatea Leeds, nu a făcut parte din studiu, dar a declarat: „Ceea ce a fost îngrijorător a fost faptul că, în mod frecvent, virusurile au avut tendința de a acumula mutații adesea observate în variantele îngrijorătoare, cum ar fi Delta și Omicron.

„Acest lucru nu se va întâmpla la majoritatea persoanelor tratate cu acest medicament. Cu toate acestea, așa cum am văzut recent cu BA.2.86, evoluția face uneori „salturi” și orice lucru care ar putea ajuta ca acest lucru să se întâmple este o idee proastă.”

Dr. Chris Illingworth, de la Universitatea din Glasgow, a adăugat: „Majoritatea mutațiilor ar trebui să facă virusul mai slab, mai degrabă decât mai periculos.”

Molnupiravirul nu mai este utilizat pe scară atât de largă deoarece majoritatea oamenilor sunt protejați de vaccinuri.

Foto: 123RF

Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.

E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.

Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede' – Psiholog Constantin Cornea

Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.

Interviu în exclusivitate:

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: „Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive”

https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Stiri