Mergi la medic si afla-ti varsta pulmonara!

plaman, BPOC, spirometrie
Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Romana de Pneumologie lanseaza campania „Tu stii ce varsta au plamanii tai?”. Campania, aflata la cea de-a treia editie, isi propune sa atraga atentia populatiei asupra importantei unor investigari periodice ale functiei pulmonare si a consultului peridic efectuat la medicul pneumolog.

Iarasi vorbim despre BPOC?! Da. Pentru ca…

  • BPOC – Bronhopneumopatia obstructiva cronica – este o afectiune cronica pulmonara cu prevalenta in continua crestere: afecteaza 210 milioane de oameni in intreaga lume si ucide milioane de oameni in fiecare an.
  • Din totalul bolnavilor, 1 milion sunt romani.
  • Simptomele sunt inselatoare – dispnee (senzatia de sufocare), tuse cronica, alte probleme respiratorii – pe care suntem tentati sa le punem pe seama fumatului sau a… inaintarii in varsta.
  • Boala “explodeaza”, de multe ori, dupa varsta de 40-45 de ani.
  • In lipsa tratamentului, pacientii cu BPOC ajung sa intampine dificultati majore in respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, cand se plimba sau chiar atunci cand se spala sau se imbraca dimineata (“Sunt constienta de fiecare data cand respir” – este marturia unei paciente cu BPOC).
  • BPOC va deveni in urmatorul deceniu a treia cauza de deces in lume.

„Daca nu putem respira, nimic altceva nu mai conteaza”
Cel mai simplu si convingator argument il aduce prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie: „Asa cum ne testam tensiunea, deci starea de sanatate a inimii, la fel si plamanii nostri merita aceeasi atentie. Inima este motorul vietii, dar nu uitati ca sursa de alimentare a acestui motor sunt plamanii. Plamani sanatosi inseamna si o inima sanatoasa. Daca nu putem respira, nimic altceva nu mai conteaza”.

Romania: cifre care ne dau de furca

  • BPOC pare a avea o incidenta redusa – intre 6 si 8% -, dar este o boala subdiagnosticata. Conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS (Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate) exista cel putin 1 milion de cazuri de BPOC in conditiile in care accesul la serviciile medicale existente este, in continuare, redus.
  • Sub 50% dintre pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an.

Testari gratuite in toata tara

  • In perioada 14-25 noiembrie, in cabinetele medicale din intreaga tara se vor face testari gratuite (nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie). Lista cabinetelor si alte informatii se gasesc pe www.desprebpoc.ro.
  • Pe 19 si 20 noiembrie, in Bucuresti, cei interesati isi pot afla gratuit varsta pulmonara iesind la plimbare in Parcul Tineretului, zona Sincai, unde sunt asteptati intr-un cort special amenajat.

Care sunt factorii de risc?
La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alti factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate