Matrix vindeca in Romania

Matrix vindeca in Romania

Numele stiintific al tehnicii aduce a secventa de film fantastic: "psihoterapie prin realitate virtuala", iar daca vezi o sedinta de terapie, crezi ca e vorba de magie ori iluzionism.

De fapt, aici, in Centrul de Excelenta al Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, se intampla unul dintre cele mai noi si mai neobisnuite lucruri din psihoterapie: oamenii care sufera de afectiuni grave, cum sunt deficitul de atentie (ADHD), autismul, fobiile, atacurile de panica, dependentele ori traumele provocate de accidente, sunt tratati cu ajutorul realitatii virtuale si a roboterapiei.

Proiectul, unic in Romania si printre singurele din lume la ora actuala, a fost pus la punct in detaliu de prof. dr. Daniel David, supervizor la Insitutul "Albert Ellis" din New-York si la Academia Americana de Terapie Cognitiva, omul care se numara, la doar 36 de ani, printre cele mai importante nume din psihologia romaneasca.

"Platforma de Psihoterapie prin Robotica/Roboterapie si Realitate Virtuala, asa cum suna numele ei complet, dar pe care am denumit-o ‘PsyTech Matrix’, cuprinde mai multe laboratoare unde pacientii pot beneficia de tratamente psihologice de ultima generatie", spune lector universitar dr. Aurora Szentagotai , de la Institutul International de Studii Avansate de Psihoterapie si Sanatate Mentala Aplicata, si adauga zambind: "Stiu ca laboratoarele noastre poarta nume neobisnuite, sa zicem ‘Star Trek’, ‘Data’ sau ‘Stress Control’, dar tehnicile folsite aici sunt eficiente pentru o gama foarte larga de probleme – de la anxietate, depresie, tulburari ale comportamentului alimentar sau tulburari sexuale, pana la ADHD sau la controlul durerii."

"Propriu zis", explica dr. Aurora Szentagotai, "in realitatea virtuala sau VR, cum i se mai spune, pacientul ‘traieste’ anumite scenarii terapeutice cu senzatii atat de vii, incat pare ca sunt absolut reale." Din spusele tinerei psiholog afli ca exista un laborator unde, de pilda, un copil suferind de autism poate fi conectat, printr-un soft si o casca 3D, la o sala de clasa virtuala, unde poate scapa de temeri sau poate invata sa interactioneze, sa se adapteze unei colectivitati.

"Simulatorul virtual are rezultate spectaculoase in multe tulburari psihice, de la dependente, la psihoze sau la tratarea fobiilor. Multi dintre pacientii mei sunt adulti sau copii care sufera de frici intense, adesea paralizante, dar transpunandu-i prin VR in situatia de care se tem si controlandu-le sensibilitatea neurobiologica, ei vor depasi temerile, iar ma­ni­fes­tarile de fobie vor diparea rapid", continua psihologul Aurora Szentagotai, devenita la cei 33 de ani ai sai una dintre cele mai bune specialiste in holo-psihoterapie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii