Matrix vindeca in Romania

Numele stiintific al tehnicii aduce a secventa de film fantastic: „psihoterapie prin realitate virtuala”, iar daca vezi o sedinta de terapie, crezi ca e vorba de magie ori iluzionism.

De fapt, aici, in Centrul de Excelenta al Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj, se intampla unul dintre cele mai noi si mai neobisnuite lucruri din psihoterapie: oamenii care sufera de afectiuni grave, cum sunt deficitul de atentie (ADHD), autismul, fobiile, atacurile de panica, dependentele ori traumele provocate de accidente, sunt tratati cu ajutorul realitatii virtuale si a roboterapiei.

Proiectul, unic in Romania si printre singurele din lume la ora actuala, a fost pus la punct in detaliu de prof. dr. Daniel David, supervizor la Insitutul „Albert Ellis” din New-York si la Academia Americana de Terapie Cognitiva, omul care se numara, la doar 36 de ani, printre cele mai importante nume din psihologia romaneasca.

„Platforma de Psihoterapie prin Robotica/Roboterapie si Realitate Virtuala, asa cum suna numele ei complet, dar pe care am denumit-o ‘PsyTech Matrix’, cuprinde mai multe laboratoare unde pacientii pot beneficia de tratamente psihologice de ultima generatie”, spune lector universitar dr. Aurora Szentagotai , de la Institutul International de Studii Avansate de Psihoterapie si Sanatate Mentala Aplicata, si adauga zambind: „Stiu ca laboratoarele noastre poarta nume neobisnuite, sa zicem ‘Star Trek’, ‘Data’ sau ‘Stress Control’, dar tehnicile folsite aici sunt eficiente pentru o gama foarte larga de probleme – de la anxietate, depresie, tulburari ale comportamentului alimentar sau tulburari sexuale, pana la ADHD sau la controlul durerii.”

„Propriu zis”, explica dr. Aurora Szentagotai, „in realitatea virtuala sau VR, cum i se mai spune, pacientul ‘traieste’ anumite scenarii terapeutice cu senzatii atat de vii, incat pare ca sunt absolut reale.” Din spusele tinerei psiholog afli ca exista un laborator unde, de pilda, un copil suferind de autism poate fi conectat, printr-un soft si o casca 3D, la o sala de clasa virtuala, unde poate scapa de temeri sau poate invata sa interactioneze, sa se adapteze unei colectivitati.

„Simulatorul virtual are rezultate spectaculoase in multe tulburari psihice, de la dependente, la psihoze sau la tratarea fobiilor. Multi dintre pacientii mei sunt adulti sau copii care sufera de frici intense, adesea paralizante, dar transpunandu-i prin VR in situatia de care se tem si controlandu-le sensibilitatea neurobiologica, ei vor depasi temerile, iar ma­ni­fes­tarile de fobie vor diparea rapid”, continua psihologul Aurora Szentagotai, devenita la cei 33 de ani ai sai una dintre cele mai bune specialiste in holo-psihoterapie.

Dupa ce patrunde intre peretii simulatorului, pacientul se afla, concret si palpabil, exact in realitatea pe care si-a imaginat-o, iar decorul este atat de real, incat traieste chiar si senzatiile pe care le induce peisajul din jur. Imaginea aceea din filme, cu psihologul care isi trateaza pacientul, intins pe canapea, cu lumina discreta si muzica ambientala este, spune Aurora, deja istorie.

Tehnica ‘iCube’, alintata aici ‘Camera dorintelor’, ajuta practic la vindecarea tuturor tipurilor de anxietati, dar si la recuperarea pacientilor care au suferit un atac cerebral, un accident. In plus, pentru tratarea tulburarilor psihice severe, cum sunt autismul sau psihozele depresive, Aurora Szentagotai si echipa sa de psihologi au introdus si folosirea robotilor in cadrul laboratorului ‘Data’.

„Roboterapia implica folosirea unor animale-roboti, cum este micul dinozaur dotat cu inteligenta artificiala, pe care l-am botezat Pleo si care invata sa se comporte odata cu pacientul, interactioneaza cu el si il poate ajuta sa se adapteze si sa-si modifice comportamentul.” Mai mult, echipa coordonata de prof. Daniel David foloseste, pentru prima oara in lume, tehnica VR pentru tratarea deficitului de atentie (ADHD).

Copiii cu un astfel de diagnostic pot fi ‘introdusi virtual’ intr-o sala de clasa holografica, unde au colegi, ies la tabla, fac teme sau participa la jocurile din pauza, exact ca intr-o zi de scoala obisnuita.

Specialistii pot testa copiii pentru a vedea cat sunt de afectati de ADHD, masurand timpul lor de concentrare in conditiile in care atentia le este distrasa de diferiti stimuli.

„Testarea poate dura intre sase si zece minute, dupa care putem sti exact ce anume trebuie facut si cum se poate interveni cu aplicatii de terapie virtuala, pentru a stimula capacitatea de concentrare si pentru a reduce deficitul atentional”, continua dr. Aurora Szentagotai.

Povestite, toate acestea par scamatorii, ai zice ca e vorba de-o pacaleala, pana cand afli ca ele chiar vindeca si amelioreaza probleme psihice. De fapt, o spun chiar medicii, nu exista cai simple de a ajunge in mintea oamenilor suferinzi si de aceea este complicat de explicat ce se intampla in adancurile creierului uman. Poti doar sa incerci sa tratezi, sa cauti ras­pun­suri la intrebari. Chiar daca pentru asta trebuie sa folosesti tehnici de granita, „camere ale dorintelor” ori miniroboti-dinozaur.

Text: Adrian Ciltan; Foto: Institutul International de Studii Avansate de Psihoterapie si Sanatate Mentala Aplicata

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii