Mai există viaţă de cuplu după ce devenim părinţi?

Una dintre cele mai cunoscute este aceea care spune că “dacă ne iubim, o să fie cum îmi imaginez eu”, adică ea crede că totul va decurge cum vrea ea, iar el trăieşte cu impresia că lucrurile vor sta cum doreşte el.

Dar în cuplu, fiecare dintre parteneri este diferit. Şi prima mare diferenţă dintre cei doi este aceea de identitate sexuală (în cazul cuplurilor de heterosexuali).

Cum spunea un cunoscut autor, femeile vin de pe Venus, iar bărbaţii – de pe Marte.

Prin urmare, avem experienţe de viaţă cu totul diferite, în funcţie de ceea ce am trăit şi prin ochii cui am trăit. Apoi sunt diferenţe legate de ceea ce îşi doreşte fiecare pentru sine, pentru viaţa lui, pentru familia lui.

Atunci când aceste lucruri rămân neexprimate, se creează un teren fertil pentru multe “buruieni” în relaţia de cuplu. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Roxanei şi al lui Matei.

Exprimarea dorinţelor este esenţială pentru ca partenerii să se înţeleagă unul pe celălalt.

“Căsătoria” – proiectul de viaţă comun

Roxana si Matei s-au cunoscut acum opt ani, au început să iasă din ce în ce mai des, s-au plăcut mult şi, după opt luni, s-au mutat împreună. Le plăcea să se plimbe, să meargă în vacanţe, în vizite, să facă planuri, dar din când în când, apăreau discuţii şi dispute care se soluţionau la mica înţelegere, fiecare având libertatea să plece oricând.

După cinci ani de convieţuire şi la insistenţele familiei, au decis să se căsătorească.

Până atunci, cei doi se bucurau doar de a fi unul lângă altul, fără să se gândească neapărat ce ar putea să însemne o viaţă întreagă împreună, fără să se angajeze într-un proiect de viaţă comun. În această situaţie se află în prezent multe cupluri tinere.

Ei s-au gândit că, dacă se înţeleg, pot trăi mai mult timp aşa. Ceea ce nu ştiau pe atunci era că viaţa de cuplu începe atunci când cei doi parteneri îşi asumă un angajament în legătură cu un proiect de viaţă comun, care este împărtăşit de amândoi.

Angajamentul acesta nu este dictat sau dat în mod implicit de căsătoria lor civilă sau religioasă. De multe ori se întâmplă ca proiectul ei să nu fie acelaşi cu al lui, însă credinţa majorităţii este că, dacă partenerii se iubesc, în mod automat proiectul unuia va fi acelaşi şi pentru celălalt.

Este ceea ce s-a întâmplat şi în cazul Roxanei şi al lui Matei. În proiectul ei, Roxana visa un partener care să ştie să menţină romantismul pe parcursul anilor, să vrea o casă proprie pentru familia lor, să o ajute la menaj, să fie persoana cu care să poată sta de vorbă ore în şir, să fie pasionat de suspansul întâmplărilor ei de zi cu zi.

Citeşte tot articolul aici

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie