Literatura motivațională și limitele ei

literatura motivationala

Trebuie să mărturisesc sincer, am fost un mare fan al literaturii motivaționale. Cumpăram în disperare tot ce apărea nou la raftul self-help. Am și acum zeci de cărți ale căror autori ne garantează succesul în lumea afacerilor și fericirea, cu condiția de a urma câțiva pași. Pe atunci mușcam momeala acestor mesaje aparent salvatoare, fără să am vreo bănuială că nu sunt altceva decât o masă amorfă de platitudini.

N-ar fi onest să nu recunosc că o bună parte din ele au fost lecturi extraordinare. Dar citind ceva literatură de acest gen, au apucat să-mi treacă prin mână și o sumedenie de titluri al căror conținut mai mult ne amăgește prin speranțe false.

În loc să acceptăm că în viață binele și răul coexistă și e firesc să fie așa, acestea strecoară în mintea noastră așteptări complet nerealiste. Suntem bombardați constant cu afirmații de genul „puterea e în tine' sau „tot ce trebuie să faci este să crezi în tine' cu scopul de a ne convinge că visurile noastre pot fi atinse, indiferent de circumstanțe.

Serios?! Oare chiar așa e? Nu cumva succesul ține în mare parte de oportunități, de context? De țara în care te-ai născut și de nivelul de la care ai plecat? De resursele pe care le ai la dispoziție?

În cadrul diverselor discuții și întâlniri profesionale, am constatat că sub presiunea îndoctrinării neoliberale, o parte dintre oameni elimină complet din schemă ideea de neșansă, de ghinion. „Nu demult viețile noastre ni se modulau în funcție de soartă. Dar astăzi jocul sorții s-a terminat. Totul depinde de tine, numai de tine.'

Dacă toată puterea stă în tine și tu nu performezi, rezultă deci că ești un incapabil, un looser, nu? Poate… Dar știm cu toții că nu putem face din asta o regulă. Lipsa acceptării unei oarecare doze de predestinare are un puternic impact negativ asupra stării noastre de bine întrucât amplifică individului sentimentul de vină, de neîncredere în sine, poziționându-l adesea în rolul de victimă.

Treptat, ajungi să crezi că totul e în neregulă cu tine, cu modul tău de a trăi, de a-ți educa copiii sau de a-ți construi viața de cuplu. Ideile utopice din anumite cărți de dezvoltare personală, gândirea pozitivă ridicată la rang de religie creează de multe ori în mintea noastră convingeri disfuncționale.

Să nu fim înțeleși greșit, nu blamăm cărțile de dezvoltare personală la modul general, ci acele texte de duzină care oferă soluții de tip „fast food'.
Și pe acelea în care suntem manipulați să credem că responsabilitatea este exclusiv a individului, în timp ce marile structuri politice și economice ce ne guvernează, se spală pe mâini. Nefericirea este că de foarte multe ori aceste lecturi te împiedică să gândești cu mintea ta.

Sigur, cel ce a scris cartea știe mai bine…' Și acesta este potrivnic unei strategii de creștere personală sănătoasă, durabilă, care presupune, printre altele, și curajul de a înota împotriva curentului. „Uneori e bine să vezi ce face majoritatea oamenilor iar tu să faci exact opusul' așa cum spunea Earl Nightingale.

Spre exemplu, dacă până acum ai urmat sfatul „fii tu însuți' și totuși lucrurile nu au mers exact așa cum le-ai plănuit, acceptă să faci compromisuri. Deși la nivel rațional înțelegem exact sensul pozitiv al acestei sintagme, în încercarea de a fi noi înșine acționăm cu încăpățânare, cu egoism, lipsiți de empatie și dominați de ego. De asemenea, prin intermediul îndemnului „luptă în fiecare zi să fii cea mai bună versiune a ta', mass media promovează un anumit tipar de femei și bărbați.

E un trend care alterează frecvent discernământul propriei identități. Nu ajungi niciodată să fii mulțumit de cine ești. „Renunță la așteptări' este un alt îndemn asupra căruia e bine să reflectezi cu atenție. Relațiile sunt un concept social în care toleranța și limitele au un rol fundamental, însă a nu avea așteptări, a accepta puțin doar ca să evităm conflictele, creează pe termen lung înstrăinare.

Roxana-Muresan

Roxana Mureșan

https://www.clinicaoananicolau.ro/echipa/roxana-muresan/

www.leadinglife.ro

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie